Yli sata ihmistä kuollut väkivaltaisuuksissa, Israel siirtää joukkojaan Gazan rajalle – Arabien ja juutalaisten välinen katuväkivalta leviää, presidentti varoitti sisällis­sodasta - Ulkomaat | HS.fi

Yli sata ihmistä kuollut väkivaltaisuuksissa, Israel siirtää joukkojaan Gazan rajalle – Arabien ja juutalaisten välinen katuväkivalta leviää, presidentti varoitti sisällis­sodasta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli tilanteesta Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

12.5. 20:10 | Päivitetty 13.5. 23:18

Yli sata ihmistä on kuollut torstai-iltaan mennessä Israelin ja Gazan aseellisten ryhmien välisissä väkivaltaisuuksissa. Gazan terveysministeriön mukaan alueella on kuollut yli sata palestiinalaista sen jälkeen, kun ilmaiskut alkoivat maanantai-iltana. Israelissa on kuollut seitsemän ihmistä.

Gazassa kuolleista lähes 30 on ollut lapsia, alueen viranomaiset kertovat. Loukkaantuneita on noin 580. Israelissa kuolleista yksi oli lapsi.

Israelin ilmaiskujen ja Gazasta ammuttujen raketti-iskujen lisäksi kuolonuhreja on tullut ainakin palestiinalaisten ja Israelin sotilaiden yhteenotoissa Länsirannalla. Pelkästään keskiviikkona näissä yhteenotoissa kuoli kolme ihmistä.

Gazassa viranomaiset tutkivat epäilyä myrkyllisestä kaasusta. Viranomaisten mukaan useita ihmisiä kuoli keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Yhdysvallat tukee YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumista ensi viikolla Israelin ja palestiinalaisten konfliktin vuoksi, kertoi ulkoministeri Antony Blinken torstaina. Yhdysvallat oli aiemmin torjunut ehdotuksen turvallisuusneuvoston kokoontumisesta jo huomenna.

Blinkenin mukaan sopiva aika kokoontumiselle on alkuviikosta.

Gazasta ammutut raketti-iskut ovat levinneet Israelin pohjoisosaan, jossa kuultiin ensimmäistä kertaa rakettivaroitus torstaina. Tähän asti raketit ovat aiheuttaneet varoituksia maan keski- ja eteläosissa.

Torstaina uutistoimistot kertoivat, että raketteja oli ammuttu Israeliin myös Libanonista.

Islamistijärjestö Hamas ja Israel jatkoivat raketti- ja ilmaiskuja torstaina. Israelin armeijan mukaan se on iskenyt Gazaan yli 600 kertaa maanantain jälkeen. Hamas on ampunut 1 600 rakettia Israeliin.

Israel on lähettänyt panssarivaunuja Gazan rajalle tiistaina. Torstaina maan puolustusvoimien edustaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että myös jalkaväkeä ollaan siirtämässä rajalle.

Puolustusvoimien edustajat kertoivat BBC:lle, että kyseessä on varotoimenpide. Myös 3 000 reserviläistä on kutsuttu joukkoihin. Hallitus on kehottanut rajalla olevia armeijan viranomaisia varautumaan ”kaikkiin mahdollisuuksiin ja eskaloitumiseen”.

Hamas on ampunut Gazasta Israeliin noin 1 500 rakettia maanantain jälkeen.

Keskiviikkoiltana Israelin sisäiset levottomuudet levisivät useaan kaupunkiin. Akossa mielenosoittajat hyökkäsivät juutalaisen kimppuun ja hakkasivat ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon, kertoo The Jerusalem Post.

Lodin kaupungissa synagoga ja useita autoja on tuhopoltettu.

Bat Yamissa äärioikeistolaiset juutalaiset hyökkäsivät arabien kauppoihin, rikkoivat paikkoja ja huusivat iskulauseita ”kuolema arabeille” ja ”palakoon kylänne”, The Jerusalem Post kertoo. AFP:n mukaan äärioikeistolaiset ovat ottaneet yhteen arabien ja turvallisuusjoukkojen kanssa.

Yksi pahoinpitely tallentui suoraan televisiolähetykseen, kun joukko äärioikeiston edustajia oli repinyt arabiksi olettamansa miehen autostaan ja hakannut häntä, kunnes mies makasi maassa verisenä ja liikkumattomana. Sairaalan mukaan uhri on vakavasti loukkaantunut, mutta hänen tilansa on vakaa.

Kuvakaappaus israelilaisen tv-kanavan suorasta lähetyksestä, jossa näkyi, kuinka äärioikeistolaiset juutalaiset hyökkäsivät arabiksi olettamansa miehen kimppuun Bat Yamissa.

Israelin presidentti Reuven Rivlin kutsui Lodin kaupungissa tapahtunutta toimintaa ”pogromiksi” eli juutalaisiin kohdistuvaksi vainoksi ja tuomitsi poikkeuksellisen kovasanaisesti ”verenhimoisten arabijengien” hyökkäykset juutalaisten kauppoja ja koteja kohtaan.

Rivlin varoitti keskiviikkona Israelin olevan luisumassa kohti sisällissotaa. Channel 12 -kanavalla Rivlin pyysi kaikkia ”lopettamaan tämä hulluus”.

”Olemme vaarassa, koska meidän kansalaisiamme ja katujamme kohti ammutaan raketteja, ja me pidämme itsemme kiireisenä järjettömällä sisällissodalla”, presidentti sanoi.

Pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi molempien osapuolten väkivallan.

”Se mitä on tapahtunut viime päivinä Israelin kaupungeissa ei ole hyväksyttävää. Mikään ei oikeuta sitä, että juutalaiset lynkkaavat arabeja ja arabit lynkkaavat juutalaisia”, Netanjahu sanoi.

Poliisin mukaan väkivaltaisia tapauksia on ollut useissa kaupungeissa kuten Lodissa, Akossa ja Haifassa.

Kansainvälisestä yhteisöstä on vaadittu, että osapuolet lopettavat väkivaltaisuudet. Taisteluiden lopettamista on vaatinut muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin. EU on vaatinut tilanteen liennyttämistä, ja samoin on tehnyt myös Britannian pääministeri Boris Johnson.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda ilmaisi Twitterissä huolensa siitä, että väkivaltaisuuksien aikana on saatettu syyllistyä tuomioistuimen perustamissopimuksessa mainittuihin rikoksiin. Erikoistuomioistuimen tehtävänä on ollut käsitellä kansanmurhaan, sotarikoksiin ja ihmisyyden vastaisiin rikoksiin liittyviä tapauksia.

YK:n turvallisuusneuvosto piti jo toisen asiaa käsittelevän hätäkokouksensa keskiviikkona, mutta ei saanut aikaiseksi yhteistä lausuntoa aiheesta. Aivan kuten maanantainakin, lausunnon hyväksyminen kaatui Yhdysvaltojen vastustukseen.

Diplomaattilähteet ovat kertoneet AFP:lle Tunisian, Norjan ja Kiinan pyytäneen, että turvallisuusneuvosto järjestäisi uuden hätäkokouksen perjantaina. Diplomaattien mukaan tuleva kokous olisi julkinen ja siihen osallistuisivat myös Israel ja palestiinalaiset.

Aiemmat kaksi tapaamista järjestettiin videoyhteydellä suljettujen ovien takana.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta toivoo Israelin ja palestiinalaisten välisten väkivaltaisten yhteenottojen loppuvan pikaisesti.

Biden kertoi paikallista aikaa keskiviikkona toimittajille keskustelleensa hiljattain Israelin pääministerin Netanjahun kanssa. Biden tuomitsi Israeliin kohdistuneet Hamasin ja muiden äärijärjestöjen raketti-iskut Netanjahun kanssa käydyn puhelun aikana, Valkoinen talo kertoi tiedotteessa.

Lisäksi Biden ilmaisi vankkumatonta tukeaan Israelin turvallisuudelle ja maan oikeudelle turvata itseään ja kansaansa. Yhdysvallat on Israelin tärkeimpiä liittolaisia.

Ihmiset kerääntyivät Al-Shuruk-tornitalon romahtamisen jälkeen kaduille Gazassa.

Israelin ilmavoimat räjäytti keskiviikkoiltana maan tasalle jo kolmannen korkean tornitalon Gazassa.

Alkuillasta Al-Shuruk-nimellä tunnettu 14-kerroksinen talo luhistui kasaan Israelin tekemien ilmaiskujen jälkeen. Rakennuksessa oli muun muassa tv-kanava al-Aqsan toimitiloja.

Päivää aiemmin tiistaina Israel tuhosi maan tasalle Hanadi-tornitalon, jossa Gazaa hallitsevalla Hamas-järjestöllä oli toimistotiloja.

Al-Shruk-tornitalo luhistui kasaan israelin ilmaiskun jälkeen Gazassa.

Maanantaina puhjenneet väkivaltaisuudet osapuolten välillä kiihtyivät keskiviikkona niin, että YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland varoitti täysimittaisen sodan uhasta.

Kyseessä on vakavin selkkaus Hamasin ja Israelin välillä seitsemään vuoteen.

Israel ilmoitti tappaneensa ilmaiskuissa 15 islamistijärjestö Hamasin jäsentä. Hamas vahvisti, että Gazan kaupungin sotatoimista vastaava komentaja Bassem Issa oli kuollut Israelin ilmaiskuissa.

Uutiskanava Sky Newsin mukaan Bassem Issa on korkea-arvoisin Hamasin jäsen, joka on tapettu sitten seitsemän vuotta sitten käydyn sodan.

Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaava virasto kertoi Voice of America -radioaseman mukaan keskiviikkona, että kuolleiden joukossa olisi ollut myös muun muassa Hamasin johtava insinööri sekä kybersodankäynnistä ja rakettien kehittämisestä vastaavat johtajat.

Mikään ei ole viitannut siihen, että iskut olisivat loppumassa.

”Tämä on vasta alkua. Iskemme niin etteivät he ole kuvitelleet sellaisen olevan mahdollista”, pääministeri Netanjahu sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Hamas ilmoitti keskiviikkoiltana ampuneensa 130 rakettia kohti Tel Avivia vastauksena Al-Shuruk-tornitalon tuhoamiseen. Sderotin kaupungissa Israelissa kuusivuotias poika haavoittui vakavasti.

Savua nousee Israelissa Lodin kaupungissa, jonne pääministeri Netanjahu julisti hätätilan keskiviikkona. Levottomuudet ja yhteenotot ovat jatkuneet Lodissa ja muissa kaupungeissa.

Väkivaltaisuudet Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin välillä puhkesivat maanantaina, kun Hamas ja Gazassa toimiva toinen aseellinen järjestö, Islamilainen Jihad, alkoivat ampua raketteja Israelin puolelle.

Tätä ennen Jerusalemissa oli jo päivien ajan ollut levottomuuksia. Niiden taustalla on Itä-Jerusalemissa asuvia palestiinalaisia uhkaava häätö heidän omista kodeistaan.

Levottomuuksia on myös Israelin puolella. Poliisi julisti keskiviikkona ulkonaliikkumiskiellon Lodin kaupungissa.

”Olemme menettäneet hallinnan kaupungissa ja kaduilla”, Lodin pormestari Yair Revivo sanoi tv-kanava Channel 12:n uutisissa.

Kahta kaupungin juutalaista asukasta epäillään arabimiehen tappamisesta. Kymmeniä muita ihmisiä on pidätetty.

Israelin asukkaista noin 20 prosenttia on arabeja.

Egypti, Qatar ja YK ovat yrittäneet hieroa tulitaukoa Hamasin ja Iraelin välille, mutta keskiviikkoiltaan mennessä edistystä ei nähty.

Keskiviikkona Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä ulkoministerin avustajan Hady Amrin alueelle tapaamaan molempia osapuolia ja taivuttelemaan heitä tulitaukoon.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehotti molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet. Hän kutsui Hamasia ”terroristijärjestöksi”, joka ampuu ”summittaisesti raketteja kohti siviiliväestöä” ja luonnehti Israelin toimia ”puolustautumiseksi”, Reuters kertoo.

Samalla Blinken vieritti vastuuta myös Israelille.

”Mielestäni Israelilla on erityisvastuu pyrkiä tekemään kaikkensa välttääkseen siviiliuhreja, vaikka se puolustaakin oikeutetusti itseään”, Blinken sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain lisäksi EU on luokitellut Gazaa hallitsevan Hamasin terroristijärjestöksi.

Myös Suomen hallitus otti keskiviikkona kantaa Israelin ja Hamasin välisiin väkivaltaisuuksiin. Suomi tuomitsi siviileihin kohdistuvan väkivallan.

”Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta. Samalla on kuitenkin kunnioitettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojeltava siviilejä”, hallitus kertoi tiedotteessa.

Suomi vaati ratkaisun etsimistä Israelin ja palestiinalaisten vuosikymmeniä jatkuneeseen konfliktiin.

”Gazan kestämätön tilanne vaatii kiireisesti ratkaisua. Kestävä ratkaisu on löydyttävä myös Itä-Jerusalemin ja koko Länsirannan vaikeaan tilanteeseen. Israelin siirtokuntatoiminta on kansainvälisen oikeuden vastaista ja heikentää mahdollisuuksia kahden valtion mallin toteuttamiseen.”

Israel on saartanut Gazaa vuodesta 2008 alkaen.

Saarto on johtanut humanitaariseen kriisiin. Noin kahden miljoonan asukkaan Gaza on hyvin tiheästi asuttu alue, ja sen asukkaista 40 prosenttia elää köyhyydessä.

Israel on miehittänyt palestiinalaisalueita vuoden 1967 sodasta lähtien, eikä Israelin ja palestiinalaisten välille ole onnistuttu neuvottelemaan rauhansopimusta.

Oikaisu 13.5. kello 11.34: Jutussa mainittu kaupunki nimeltä Acre on suomeksi Akko.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat