Raportti: Sadasta ympäristö­ongelmista eniten kärsivästä kaupungista 99 on Aasiassa - Ulkomaat | HS.fi

Raportti: Sadasta ympäristö­ongelmista eniten kärsivästä kaupungista 99 on Aasiassa

Tuoreen raportin mukaan saastuneimmista tai muuten ympäristöuhkista eniten kärsivistä kaupungeista 80 prosenttia sijaitsee Intiassa ja Kiinassa.

Listan kärjessä on Indonesian pääkaupunki Jakarta, jota piinaavat niin pahenevat saasteet, tulvat kuin helleaallotkin. Ilmakuva tulvivasta tiestä Jakartassa helmikuulta 2021.

13.5. 17:50 | Päivitetty 13.5. 19:23

Maailman sadasta ympäristöuhkille altteimmasta ja ympäristöongelmista eniten kärsivästä kaupungista kaikki paitsi yksi sijaitsevat Aasiassa. Asiasta kertoo tuore kaupunkien riskiarvio uutistoimisto AFP:n mukaan.

Konsulttiyhtiö Verisk Maplecroftin raportti ottaa huomioon sään ja luonnon ääri-ilmiöiden uhkan, ihmisten elinolosuhteet ja valtioiden kyvyn sopeutua uhkiin. Tarkoituksena on arvioida, miten hyvin kaupungit toimivat ja soveltuvat asumiseen ja sijoittamiseen.

Laskelmien mukaan maailmassa on yli 400 suurta ”korkean” tai ”äärimmäisen” riskin kaupunkia. Niissä asuu yhteensä 1,5 miljardia ihmistä. Kaupunkeihin vaikuttavia riskejä ovat elinajanodotteeseen vaikuttava saastemäärä, hupenevat vesivarat, vaaralliset helleaallot, luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutos.

Listan kärjessä on Indonesian pääkaupunki Jakarta, jota piinaavat niin pahenevat saasteet, tulvat kuin helleaallotkin.

20:n kärkeen sijoittuneiden kaupunkien joukossa on 13 Intian suurkaupunkia. Intiassa sijaitsevat myös kaikki 20 ilmanlaadultaan huonointa vähintään miljoonan asukkaan kaupunkia. Kiinalaiskaupungit sen sijaan kärsivät eniten saastuneesta vedestä.

Näkyvyys oli keskiviikkona huono Intiassa sijaitsevassa Delhissä.

”Kaupungit, joissa asuu yli puolet maailman väestöstä, kärsivät vakavasti huonosta ilmanlaadusta, vesipulasta ja luonnonilmiöistä”, kommentoi raportin johtava kirjoittaja Will Nichols AFP:lle.

”Monissa Aasian maissa nämä keskukset kehittyvät vähemmän asuttaviksi.”

Ympäristöongelmista kärsitään raportin mukaan myös Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan suurkaupungeissa kuten Iranin pääkaupungissa Teheranissa ja Nigerian suurimmassa kaupungissa Lagosissa sekä lisäksi Perun pääkaupungissa Limassa.

Ilmastonmuutoksen tuomille ongelmille ovat puolestaan altteimpia Saharan eteläpuolisen Afrikan suurkaupungit.

Oikaisu 13.5.2021 kello 19.23: Muutettu kohtaa, jossa luki, että ympäristöongelmista kärsitään Aasian ulkopuolella muun muassa Lähi-idässä. Lähi-itään kuuluu Aasiassa sijaitsevia maita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat