Tanska alkoi kaivaa koronavirustartuntojen takia teurastettuja minkkejä haudoistaan polttaakseen ne - Ulkomaat | HS.fi

Tanska alkoi kaivaa korona­virus­tartuntojen takia teurastettuja minkkejä haudoistaan polttaakseen ne

Ruhojen polttamiseen päädyttiin, koska hauta-alueiden pelätään saastuttavan lähiympäristönsä.

Viime vuoden lopussa haudattujen minkkien ruhoja alettiin kaivaa ylös torstaina Tanskan puolustusvoimien alueella Nørre Feldingissä.

13.5. 18:12

Tanska aloitti torstaina mittavan urakan, kun kaikki teurastamisen jälkeen viime marraskuussa nopeasti haudatut minkkitarhojen eläimet aiotaan kaivaa ylös joukkohaudoistaan polttamista varten, kertoo uutistoimisto AFP.

Tanskan kaikki tarhaminkit teurastettiin sen jälkeen, kun muuntunut koronavirus oli alkanut levitä turkistarhoissa. Virusmuunnos tarttui minkeistä myös yli kahteensataan ihmiseen. Levinneen virusmuunnoksen pelättiin voivan väistää rokotteen antaman suojan.

Suurin osa minkeissä havaituista tartunnoista löydettiin Pohjois-Jyllannista yhteensä yli kahdeltasadalta tilalta. Tuolloin Tanskassa oli yli tuhat minkkitarhaa.

Tanska teurasti kaikki tarhaminkkinsä, joiden määrän arvioitiin olevan jopa 17 miljoonaa. Niitä haudattiin joukkohautoihin.

Kun teurastukset olivat jo alkaneet, kävi ilmi, että eläinten lopetuspäätös oli lainvastainen. Poliittisen sotkun takia elintarvikeministeri Mogens Jensen joutui eroamaan tehtävästään.

Kuolleiden eläinten ylös kaivamiseen ja polttamiseen päädyttiin, koska hauta-alueiden pelätään saastuttavan lähiympäristönsä. Haudoista voi erittyä ympäristöön muun muassa fosforia ja typpeä, AFP kertoo.

Nyt ruhojen käsittely on maan hallituksen arvion mukaan aiempaa turvallisempaa. Maan viranomaiset ovat aiemmin sanoneet, ettei koronavirus voi levitä haudoista.

Aiemmin huomattiin, että osa haudoista oli kaivettu liian mataliksi, ja minkkien ruhoja tuli näkyviin.

Torstaina ensimmäinen erä minkinruhoja kuljetettiin Maabjergin energialaitokselle polttamista varten, AFP kertoo.

Energialaitos varoitti asukkaita ruhoista leviävästä hajusta lastin kuljetuksen ja purkamisen aikana. Laitoksen mukaan hajun pitäisi kuitenkin hävitä, kun eläimet poltetaan korkeassa lämpötilassa.

Ennen viime vuoden lopulla tehtyä joukkoteurastusta Tanska oli maailman suurin minkinnahkojen tuottaja.

Maan hallitus on nyt kieltänyt minkkien tarhaamisen vuoden 2022 tammikuuhun asti.

Esimerkiksi Ruotsi on kieltänyt uusien minkkikantojen kasvattamisen koronaviruksen leviämisen uhan vuoksi.

AFP:n mukaan minkit ovat ainakin toistaiseksi ainoita eläimiä, joiden on vahvistettu voivan levittää koronavirusta sekä toisiinsa että ihmisiin.

Koronavirustartuntoja on todettu minkkitarhoilla Tanskan lisäksi ainakin Hollannissa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat