Irlannin terveydenhuolto sulkee it-järjestelmänsä kiristys­haitta­ohjelman takia, ei vaikutusta korona­rokotuksiin - Ulkomaat | HS.fi

Irlannin terveydenhuolto sulkee it-järjestelmänsä kiristys­haitta­ohjelman takia, ei vaikutusta korona­rokotuksiin

Koronavirusrokotukset ovat yhteydessä eri järjestelmään, joten hyökkäys ei vaikuta niihin.

14.5. 11:01

Irlannin terveydenhuolto sulkee kaikki it-järjestelmänsä laajan verkkohyökkäyksen takia perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Kyse on kiristysohjelmasta.

Sulku on tarkoitettu varotoimenpiteeksi, jotta mahdollisimman paljon tietoja voidaan suojata.

Yksi synnytyssairaala perui kaikki perjantain ajat lukuun ottamatta 36 raskausviikolla olevia ja äkillisen hoidon tarpeessa olevia.

Terveydenhuoltopalvelujen johtaja Paul Reid kuvaili hyökkäystä erittäin taidokkaaksi.

”Se on hyvin taidokas hyökkäys, ei mikään tavallinen hyökkäys. Se vaikuttaa kaikkiin kansallisiin ja paikallisiin järjestelmiin, jotka ovat yhteydessä peruspalveluihimme”, Reid sanoi yleisradioyhtiö RTE:lle.

Koronavirusrokotukset ovat kuitenkin yhteydessä eri järjestelmään, joten hyökkäys ei koske sitä ja rokotukset jatkuvat normaalisti.

Reidin mukaan hyökkäys vaikuttaa keskuspalvelimelle tallennettuun tietoon, ei sairaaloiden välineisiin.

Kiristysohjelmat toimivat yleensä niin, että ne latautuvat tietokoneelle, kun napsauttaa harmittomalta näyttävää sähköpostilinkkiä tai ponnahdus­ikkunaa. Latautunut kiristysohjelma heittää käyttäjän ulos ja vaatii lunnaita, jotta käyttäjä pääsee takaisin koneelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat