Venäjä jäädytti Radio Free Europen tilit ja luokitteli uutissivusto VTimesin ”ulkomaalaiseksi agentiksi” - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä jäädytti Radio Free Europen tilit ja luokitteli uutissivusto VTimesin ”ulkomaalaiseksi agentiksi”

Äskettäin Venäjä luokitteli verkkojulkaisu Meduzan ulkovaltojen apuriksi.

VTimesin perusti joukko journalisteja, jotka olivat lähteneet talouslehti Vedomostista. Sen toimittajat olivat syyttäneet päätoimittajaa siitä, että lehti taipuu Kremlin määräämään sensuuriin. Kuvassa Kreml huhtikuussa 2020.

14.5. 22:02 | Päivitetty 14.5. 22:05

Venäjä jäädytti perjantaina Radio Free Europen/Radio Libertyn (RFE/RL) Moskovan toimiston tilit.

Syynä on se, että RFE/RL ei ole suostunut maksamaan sakkoja. Sakot langetettiin siitä, ettei RFE/RL hyväksynyt Venäjän uutta lakia, joka määrittelee toimituksen ”ulkomaalaiseksi agentiksi”.

Radio Free Europe/Radio Liberty on Yhdysvaltain kongressin rahoittama media, joka toimii verkossa, radioaalloilla ja televisiossa. Se lähettää ohjelmaa Itä-Euroopassa, Venäjällä, Kaukasiassa ja Aasiassa maissa, joissa lehdistönvapaus on uhattuna.

”Nämä kovakätiset taktiikat eivät hiljennä meitä, emmekä hylkää venäläistä yleisöämme”, RFE/RL:n johtaja Jamie Fly kommentoi tiedotteessa.

Perjantaina Venäjä luokitteli myös uutissivusto VTimesin ”ulkomaalaiseksi agentiksi”.

Venäjä käyttää määritystä ”ulkomaalainen agentti” luokittelemaan ulkomailta rahoitetut järjestöt tai mediat, joiden se sanoo sekaantuvan poliittiseen toimintaan. Kyseessä on kuukauden sisään jo toinen merkittävä uutissivusto, joka joutui saman toimenpiteen kohteeksi. Suosittu ja riippumaton Meduza-sivusto koki äskettäin saman, mikä on vaikeuttanut sivuston toimintaa.

VTimesin perusti viime vuonna joukko journalisteja, jotka olivat lähteneet Venäjän merkittävimmästä talouslehdestä Vedomostista. Tätä ennen toimittajat olivat syyttäneet päätoimittajaa siitä, että lehti taipuu Kremlin määräämään sensuuriin.

Vedomostia on pidetty yhtenä harvoista merkittävistä julkaisuista, jotka eivät ole suoraan Kremlin ohjauksen alla.

Lue lisää: Putinin Venäjä vaiensi kriitikkonsa

Lue lisää: Opiskelijalehden toimittajia uhkaa kolmen vuoden vankeus Venäjällä: ”Ajattelin, että Doxa on vain pieni media”, tukikampanjan jäsen sanoo

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat