Kiinan mönkijä selätti ”kauhun minuutit” ja laskeutui Marsin pinnalle onnistuneesti - Ulkomaat | HS.fi

Kiinan mönkijä selätti ”kauhun minuutit” ja laskeutui Marsin pinnalle onnistuneesti

Zhurong on Kiinan ensimmäinen mönkijä Marsissa.

15.5. 5:20

Kiinan Zhurong-mönkijä on laskeutunut onnistuneesti Marsin pinnalle, kertoo Kiinan valtionmedia. Zhurong on Kiinan ensimmäinen mönkijä Marsissa. Kiinan valtion televisioyhtiö CCTV kertoi laskeutumisen tapahtuneen ennalta valitulle alueelle nimeltään Utopia Planitia.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan insinöörit kutsuvat laskeutumisen viimeisiä hetkiä seitsemäksi kauhun minuutiksi. Niiden laskeminen alkaa siitä, kun mönkijä saapuu Marsin kaasukehään. Laskeutumiseen liittyvät riskit ovat pilanneet lähes puolet Marsiin tähän mennessä tehdyistä avaruuslennoista.

New York Timesin mukaan Kiinan mönkijällä meni laskeutumisessa hieman totuttua pidempään, yhdeksän minuuttia.

Kuusirenkaisen ja 240-kiloisen aurinkovoimalla toimivan mönkijän on määrä olla Marsin pinnalla noin kolmen kuukauden ajan.

New York Timesin mukaan ainoastaan Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on saanut mönkijän laskeutumaan Marsin pinnalle yhtenä kappaleena useammin kuin kerran.

Zhurong on nimetty myyttisen tulen jumalan mukaan. Zhurong toimii nyt Marsissa samaan aikaan kuin Nasan Perseverance-mönkijä.

Zhurong on varustettu muun muassa useilla erilaisilla kameroilla, magneettikenttiä tutkivalla magnetometrillä ja tutkalla. Mönkijän on tarkoitus kartoittaa muun muassa Marsin geologiaa, marsperää ja mineraaleja.

Kiinan mönkijä selätti ”kauhun minuutit” ja laskeutui Marsin pinnalle onnistuneesti

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat