Hallitsematon hiiri­ongelma riivaa Australiaa: sadon lisäksi jyrsijät syövät kodeista sohvat ja kaapistot - Ulkomaat | HS.fi

Hallitsematon hiiri­ongelma riivaa Australiaa: sadon lisäksi jyrsijät syövät kodeista sohvat ja kaapistot

Hiiri ei kuulu Australian alkuperäislajeihin, vaan eurooppalaiset toivat sen mantereelle mukanaan.

Hiiret juoksivat laumana maatilalla Gilgandrassa Uudessa Etelä-Walesissa Australiassa maaliskuussa.

15.5. 12:13 | Päivitetty 15.5. 17:25

Australian Uudessa Etelä-Walesissa on riehunut jo kuukausia hallitsematon hiiriepidemia.

Miljoonat jyrsijät ovat vallanneet paitsi pellot ja viljavarastot myös ihmisten koteja ja hotelleja. Hiirikannat on ilmeisesti saanut nousuun runsaiden sateiden tuoma hyvä satokausi.

”Tämä on rangaistuksemme hyvästä kaudesta, se on luonnon kiertokulku”, kommentoi maanviljelijä Tim Whitely Sydney Morning Heraldille.

Hiiripopulaatioiden vaihtelu kuuluu luonnon normaaliin kiertokulkuun, mutta Uuden Etelä-Walesin asukkaita tieto ei lohduta.

Osa hotelleista on joutunut sulkemaan ovensa, sillä hiiriä ei myrkyilläkään saada pidettyä poissa huoneista, kertoo Sydney Morning Herald. Lapset ovat saaneet tottua koululuokkien lattioilla vilistäviin hiiriin.

Brittilehti The Guardianin haastattelema McGaben perhe lähti kuukaudeksi matkoille, ja vaikka sukulaiset kävivät jatkuvasti vahtimassa heidän kotitaloaan, hiiret valtasivat sen. Kun perhe palasi kotiin, lattioilla juoksenteli tuhansia hiiriä.

Hiiret juoksevat maatilan rakennuksen lattialla Gilgandrassa.

“Ne olivat syöneet läpi matosta ja puulattiasta. Uuni ei toimi, ja ne söivät eristeet tiskikoneesta. Keittiömme pitää uusia”, kertoo Louise McGabe The Guardianille.

Hiiret olivat pesineet sohvatyynyjen sisään ja keittiön kaappeihin. McGabe arvioi, että tuhoja on syntynyt 30 000 dollarin edestä.

Maanviljelijät raportoivat suuremmista, satojen tuhansien dollarien tuhoista. Hiiret ovat raivanneet tiensä myös viljasiiloihin. Sen sai huomata maanviljelijä Tyler Jones, kun siilon tyhjennysruuvista alkoi sataa hiiriä, kertoo ABC:n toimittaja Lucy Thackray Twitter-päivityksessään.

Asukkaat painostavat viranomaisia toimiin, mutta mikään ei tunnu saavan hiirien määrää laskuun.

Maanviljelijöille jaetaan ilmaisia torjunta-aineita ja asukkaat voivat hakea 500 dollarin avustusta tuhojen kattamiseksi. Osavaltion hallinto on lisäksi pyytänyt Australian torjunta-aineista vastaavaa virastoa hyväksymään käyttöön vahvan hiirimyrkyn bromadiolonin.

”Se olisi kuin napalmia hiirille”, kommentoi Uuden Etelä-Walesin maatalousministeri Adam Marshall ABC:lle.

”Tämä kemikaali, tämä myrkky eliminoi syöttiin lankeavat hiiret 24 tunnissa.”

The Guardianin mukaan jyrsijäasiantuntijat eivät kuitenkaan usko bromadiolonin vaikuttavan merkittävästi hiiriongelmaan. Sen sijaan sillä voi olla tuhoisia seurauksia muille lajeille.

Myrkyn käyttö on kielletty pelloilla, koska se tappaisi herkästi myös Australian kotoperäisiä lajeja ja kotieläimiä. Hiiret eivät kuulu Australian alkuperäislajeihin vaan saapuivat mantereelle eurooppalaisten mukana.

Oikaisu 15.5.2021. kello 17.24: Jutussa puhuttiin aluksi virheellisesti siilon pesurista. Oikea termi on siilon tyhjennysruuvi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat