Syyttömänä murhasta ja raiskauksesta tuomituille velipuolille yhteensä 62 miljoonan euron korvaukset Yhdysvalloissa - Ulkomaat | HS.fi

Syyttömänä murhasta ja raiskauksesta tuomituille velipuolille yhteensä 62 miljoonan euron korvaukset Yhdysvalloissa

Esille tulleet dna-todisteet vapauttivat miehet vankilasta vuonna 2014.

Tracey O’Neal (oik.) ja Michelle Wallace (vas.) halasivat serkkuaan Henry McCollumia vuonna 2014, kun hänet vapautettiin syyttömänä vankilasta.

16.5. 9:25

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinassa poikkeuksellinen oikeustapaus on tullut päätökseen, kun vuonna 1983 lapsen raiskauksesta ja murhasta syyttöminä tuomituille kehitysvammaisille velipuolille maksetaan kymmenien miljoonien korvaukset.

Heille maksetaan yhteensä 75 miljoonaa dollaria eli noin 62 miljoonaa euroa. Tapauksesta kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

Henry McCollum ja Leon Brown tuomittiin 11-vuotiaan tytön raiskauksesta ja murhasta Red Springsissä kuolemanrangaistukseen. Heidät vapautettiin kuitenkin vankilasta vuonna 2014, kun tutkimuksissa ilmi tulleet dna-näytteet osoittivat miehet syyttömiksi. Näytteet yhdistivät tapauksen paikalliseen seksuaalirikolliseen ja poislukivat McCollumin ja Brownin osallisuuden tekoon.

Nyt oikeus päätti miehille maksettavista korvauksista. Kumpikin sai 31 miljoonaa dollaria sekä lisäkorvauksena 13 miljoonaa dollaria.

Miehet ovat hakeneet oikeutta vuosia. Heidän vapauttamistaan vaatineiden perusteluiden mukaan miesten oikeuksia loukattiin kuulusteluissa, jotka johtivat tunnustuksiin. Miesten asianajajien mukaan velipuolet olivat tekoaikaan pelokkaita nuorukaisia. He olivat tuolloin 15- ja 19-vuotiaita.

McCollum odotti vankilassa kuolemanrangaistuksen toimeenpanoa suurimman osan 31 vankeusvuodesta. Brownin rangaistus muutettiin myöhemmin elinikäiseksi vankeudeksi.

”Sain vapauteni”, McCollum sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

”Silti vankilassa on yhä paljon viattomia ihmisiä, eivätkä he ansaitse olla kaltereiden takana.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat