Poliiseja kiellettiin osallistumasta New Yorkin Pride-paraatiin, poliisi pitää päätöstä ”masentavana” - Ulkomaat | HS.fi

Poliiseja kiellettiin osallistumasta New Yorkin Pride-paraatiin, poliisi pitää päätöstä ”masentavana”

Pride-paraatin järjestäjien mukaan päätöksen taustalla on huoli osallistujien turvallisuudesta.

Poliisit osallistuivat New Yorkin Pride-marssille vuonna 2019.

16.5. 10:35

New Yorkin Pride-tapahtuman järjestäjät ovat kieltäneet poliisia osallistumasta järjestön vuosittaiseen paraatiin ainakin vuoteen 2025 asti. Järjestäjien mukaan kyse on turvallisuudesta. Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja etuja.

”Poliisien tarkoitus synnyttää turvallisuudentunnetta saattaakin olla uhkaavaa ja ajoittain vaarallista niille yhteisömme jäsenille, jotka ovat perusteettoman voimankäytön kohteita ilman syytä”, tapahtuman järjestäjä NYC Pride kertoi tiedotteessaan.

Järjestön mukaan tavoitteena on luoda turvallinen ympäristö LGBTQIA+ ja BIPOC -yhteisöille. Ensimmäisellä lyhenteellä tarkoitetaan lesboja, homoja, biseksuaaleja, transihmisiä, intersukupuolisia ja aseksuaalisia. Jälkimmäinen lyhenne puolestaan viittaa muun muassa mustaihoisiin ja alkuperäiskansoihin.

New Yorkin poliisilaitoksen edustaja kertoi olevansa pettynyt Priden päätökseen.

”Kielto poliisien osallistumisesta on masentava, ja se on vastoin yhteisiä arvojamme, kuten suvaitsevaisuutta ja mukaanottamista. Tästä huolimatta tulemme takaamaan liikenneturvallisuuden ja hyvän järjestyksen tässä suuressa ja monimuotoisessa tapahtumassa”, poliisilaitoksen edustaja Sophia Mason sanoi Guardianin mukaan.

Suomessa virkapukuinen poliisi edusti ensimmäistä kertaa poliisikuntaa Helsinki Pride -kulkueessa vuonna 2017. Tuolloin arvostelua herätti muun muassa se, oliko poliisi osallistumassa tapahtumaan kiillottaakseen julkisuuskuvaansa.

Edellisvuonna keskustelua herätti Suomessa puolestaan se, kun virka-asuinen merivoimien sotilas osallistui Pride-tapahtumaan. Hän ei ollut paikalla Puolustusvoimien lähettämänä.

New Yorkin Pride-marssi järjestetään 27. kesäkuuta. Helsingin Pride-viikko järjestetään 28. kesäkuuta alkaen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat