Gazassa ja Israelissa kuollut jo yli 200, Israel iski yöllä rajusti Gazaan - Ulkomaat | HS.fi

Gazassa ja Israelissa kuollut jo yli 200, Israel iski yöllä rajusti Gazaan

Sotatoimet jatkuivat maanantain vastaisena yönä.

16.5. 11:02 | Päivitetty 17.5. 9:28

Israelin ilmaiskut Gazaan jatkuivat kiivaina maanantain vastaisena yönä ja Gazasta laukaistiin raketteja Israelin puolelle. Yön sotatoimien uhreista ei vielä varhain maanantaiaamuna ollut tietoa. Gazalaisviranomaisten mukaan iskut vahingoittivat satoja rakennuksia ja aiheuttivat laajoja sähkökatkoja.

”Iskut eivät ole koskaan olleet kokoluokaltaan näin mittavia”, läntisessä Gazassa asuva Mad Abed Rabbo sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Israelin sunnuntaisissa iskuissa Gazaan kuoli ainakin 42 ihmistä, mikä oli suurin päivittäinen kuolonuhrimäärä nyt jo lähes viikon ajan kestäneen konfliktin aikana. Sunnuntaisista uhreista kymmenen oli lapsia.

Arviot yöllisten iskujen määrästä vaihtelevat lähteistä riippuen kymmenistä yli sataan. Paikan päällä olevien toimittajien mukaan iskuja tehtiin yli 50, palestiinalaislähteiden mukaan yli 100.

Palestiinalaislähteiden mukaan pommitus oli erityisen rajua, kertoo Times of Israel. Eri mediat kertovat, että iskut olivat rajumpia, laajemmalla alueella ja kestivät pidempään kuin tappavat iskut sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä iskuja tehtiin tiheästi asutulle alueelle muutamien minuuttien ajan. Times of Israel kertoo, että ilmaiskut olisivat osuneet myös gazalaiseen kotiin. Asevoimien mukaan iskut kohdistettiin Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin tunneliverkostoon sekä yhdeksään järjestön komentajan kotiin.

Gazassa Israelin tekemissä iskuissa on kuollut maanantaista lähtien yhteensä lähes 200 ihmistä. Israelissa taistelut ovat viranomaistietojen mukaan vaatineet kymmenen kuolonuhria.

Gazassa on kuollut konfliktin seurauksena ainakin 58 lasta, ja yli 1 200 ihmistä on loukkaantunut.

Sunnuntaina haavoittuneita palestiinalaisia kuljetettiin sairaalahoitoon Egyptiin. Kolmessa kuljetussaattueessa kerrottiin olleen yhteensä 263 palestiinalaista.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntaina keskustelemaan äärimmilleen kärjistyneestä tilanteesta Israelin ja palestiinalaisten välillä. EU:n ulkoministerit puivat tilannetta hätäkokouksessaan tiistaina.

YK:n pääsihteeri António Guterres vetosi väkivallan välittömän lopettamisen puolesta ja varoitti, että taistelut saattavat johtaa hallitsemattomaan humanitaariseen ja turvallisuuskriisiin alueella.

Israelin armeija haluaa kuitenkin jatkaa iskujaan Gazaan, uutisoi israelilainen Haaretz-lehti. Lehden mukaan armeija suosittelee hallitukselle iskujen jatkamista aluetta hallinnoivan Hamasin kohteisiin.

Israelin armeija tiedotti sunnuntaina iskeneensä Gazassa Hamasin poliittisen siiven johtajan Yahya Sinwarin asuinpaikkaan. Armeija sanoo paikan olleen myös Hamasin sotilaskäytössä.

Haaretzin mukaan Sinwar ei ollut iskun aikaan kotona.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu totesi lauantai-iltana, ettei Israelin operaatio Gazassa ole vielä ohi ja että se jatkuu ”niin kauan kuin on tarpeen”. Samansisältöisiä lausuntoja Netanjahu antoi myös sunnuntaina.

YK:n mukaan 10 000 gazalaista on paennut kodeistaan Israelin rajan lähistöltä, koska he pelkäävät Israelin ryhtyvän maahyökkäykseen. YK:n edustaja kertoo heidän majoittuneen kouluihin, moskeijoihin ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa on tarjolla vain rajoitetusti vettä ja ruokaa ja hygieniasta on vaikea pitää kiinni.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli lauantaina sekä Netanjahun että palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa.

Keskustelu Abbasin kanssa oli Bidenin ensimmäinen sen jälkeen, kun hän astui virkaansa. Abbasin edustaja Nabil Abu Rudeina ei yksilöinyt keskustelun yksityiskohtia tarkemmin, vaan kertoi AFP:lle ainoastaan, että keskustelu oli tärkeä.

Netanjahun kanssa Biden keskusteli muun muassa Israelin iskusta kansainvälisen median tornitaloon Gazassa. Abbasille Biden korosti, että Hamasin rakettitulen Israeliin on loputtava.

Gazaa hallitsevan Hamasin ja Israelin välit leimahtivat maanantaina.

Rakettien ammuskelua ja ilmaiskuja on nähty vuosien varrella toistuvasti, mutta nyt on kyseessä kolmas kerta vuoden 2008 jälkeen, kun tilanne kärjistyy sodaksi.

Uutistoimisto AFP kertoi lauantaina Israelin iskujen raunioittaneen Gazassa yli kymmenkerroksisen tornitalon, jossa kansainvälisen median edustajat ovat tehneet työtään. Noin kuuden iskun seurauksena täysin tuhoutuneessa talossa toimivat uutistoimisto AP ja qatarilainen uutiskanava Al Jazeera.

AP tuomitsi iskun ja vaati Israelilta todisteita siitä, että Hamas olisi väitteiden mukaan toiminut rakennuksessa.

”Meillä ei ollut mitään merkkejä siitä, että Hamas olisi toiminut rakennuksessa”, AP:n lausunnossa todettiin.

Talossa olleet ehdittiin ennakkovaroituksen vuoksi evakuoida ennen iskua, ja kuolonuhreilta vältyttiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan paikallinen media on kertonut yhden palestiinalaistoimittajan loukkaantuneen iskussa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) selvittämään, voidaanko Israelin lauantaina tekemää ilmaiskua medioiden käyttämään taloon pitää sotarikoksena.

Järjestön mukaan tahallinen tiedotusvälineisiin kohdistunut isku on sotarikos.

Iskua on laajalti pidetty toimena tiedonvälityksen vapautta vastaan.

Lääkintätyöntekijät etsivät eloonjääneitä Israelin pommittaman talon raunioista Gazassa sunnuntaina.

Israel jatkoi maanantain vastaisena yönä ilmaiskuja Gazaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat