Chilen hallitukselle tyrmäävä tappio äänestyksessä, jossa valittiin uuden perustuslain laatijat - Ulkomaat | HS.fi

Chilen hallitukselle tyrmäävä tappio äänestyksessä, jossa valittiin uuden perustuslain laatijat

Presidentti Sebastian Piñeran johtaman hallituskoalition ehdokkaiden on mahdoton yksinään kumota vasemmiston radikaaleja ehdotuksia Chilen talousjärjestelmän muuttamiseksi.

Chileläiset juhlivat äänestystulosta pääkaupungissa Santiagossa maanantaina.

17.5. 17:03

Chilen keskustaoikeistolainen hallitus on kärsimässä murskaavan tappion äänestyksessä, jossa valittiin maan perustuslain uudet laatijat. Viikonloppuna järjestetyn äänestyksen voittajiksi ovat nousemassa radikaaleja muutoksia vaativat itsenäiset vasemmistolaiset ehdokkaat.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että presidentti Sebastian Piñeran johtaman Chile Vamos -koalition ehdokkaat saivat vain noin viidenneksen äänistä.

CNN-kanavan laskelman mukaan hallituspuolueet saisivat noin 25 prosenttia paikoista 155-paikkaiseen perustuslakineuvostoon. Potentiaalisesti kiistanalaisten perustuslakiuudistusten varma estäminen vaatisi kuitenkin kolmanneksen paikoista.

Viikonloppuna valitun elimen on määrä kirjoittaa uusiksi maan perustuslaki. Aiempi perustuslaki on vuodelta 1980, jolloin diktaattori Augusto Pinochet oli vielä vallassa.

Äänestyksissä voitollisten vasemmistopuolueiden tavoitteena on esimerkiksi saada noin 19 miljoonan asukkaan Chilen luonnonvarat nykyistä paremmin valtion valvontaan. Vasemmisto haluaa myös lisätä julkista rahoitusta koulutukseen, terveydenhuoltoon ja eläkkeisiin.

Nykyistä perustuslakia arvostellaan suuryrityksiä suosivaksi ja eriarvoisuutta lisääväksi. Vuonna 2019 Chilessä puhkesi laajoja mielenilmauksia nykyjärjestelmää vastaan. Koronapandemian tuomat talousvaikeudet ovat kärjistäneet asetelmia entisestään.

Chilen presidentti Sebastian Piñera.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan äänestystulos on kova tuomio miljardööripresidentti Piñeralle, jonka katsotaan erkaantuneen liiaksi köyhien chileläisten arjesta.

Piñeralla on laskettu olevan noin 2,5 miljardin euron henkilökohtainen varallisuus. Hän on toiminut presidenttinä vuosina 2010–2014 ja uudestaan vuodesta 2018 alkaen.

Reutersin mukaan perustuslakiin liittyvä äänestystulos ja samalla pidetyt paikalliset vaalit antavat osviittaa siitä, että hallituspuolueilla on edessään vaikeat parlamentti- ja presidentinvaalit ensi marraskuussa.

Perustuslakineuvosto käyttää enimmillään vuoden uuden perustuslain kirjoittamiseen ja tekstistä käytävään debattiin. Sen jälkeen chileläiset saavat äänestää, haluavatko he uuden perustuslain astuvan voimaan vai jatkaa entisellä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat