Israel jatkoi Gazan pommituksia: Militantti­komentajan kerrottiin kuolleen, Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikka vaurioitui - Ulkomaat | HS.fi

Israel jatkoi Gazan pommituksia: Militantti­komentajan kerrottiin kuolleen, Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikka vaurioitui

”Kun näin tuhon klinikan alueella, olin sanaton”, kertoi MSF-järjestön työntekijä Gazan verisistä pommituksista.

Palestiinalaiset juoksivat suojaan Israelin ilmapommituksilta maanantaina Gazassa.

17.5. 20:36

Israel on jatkanut Gazan alueen pommittamista maanantaina, kertovat uutistoimistot. Palestiinalaisten asuttaman alueen pommituksissa on viikon aikana kuollut jo yli 200 ihmistä ja haavoittunut yli 1 300.

Israelin sotilaslähteet kertoivat maanantaina, että pommitusten aikana on tapettu Islamilainen jihad -järjestön merkittävä komentaja Hussam Abu Harbeed. Israel kertoo myös iskeneensä Hamas-järjestön “sotilastiedustelun” keskukseen Gazan pohjoisosassa, uutisoi Britannian yleisradio BBC.

Uutistoimistojen mukaan maanantain vastaisen yön pommitukset olivat kiivaimmat sen jälkeen kun osapuolten taistelut alkoivat viikko sitten.

Sunnuntain aikana iskuissa kuoli kymmeniä palestiinalaisia. Israelilaisia on kuollut väkivaltaisuuksissa kymmenen, joista kaksi oli lapsia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaati maanantaina kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä. Tanskassa vierailevan Blinkenin mukaan Yhdysvallat tekee töitä vuorokauden ympäri saadakseen konfliktin loppumaan.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) kertoi, että sen klinikan sterilointihuone ja odotustila tuhoutuivat sunnuntaisissa iskuissa Gazan kaupungin alueella. Kukaan ei kuollut klinikalla, mutta sen lähialueen muissa pommituksissa sai surmansa ainakin 42 ihmistä, joista kymmenen oli lapsia.

Järjestön sairaanhoidon koordinaattori Mohammed Abu Mughaiseeb kertoi todistaneensa kauhun hetkiä, kun valtavat räjähdykset ravistelivat naapurustoa ja ihmiset juoksivat kaduille huutaen ja itkien.

”Tilanne on jo valmiiksi ollut kauhea. Siviiliuhrien määrä on kasvanut päivittäin. Mutta kun näin tuhon klinikan alueella, olin sanaton”, Mughaiseeb sanoi järjestön tiedotteen mukaan.

MSF:n mukaan Gazan alueelle ei saada riittävästi humanitaarisen avun henkilöstöä eikä tarvikkeita. Esimerkiksi veripusseja arvioitiin riittävän enää 24 tunnin tarpeiksi, järjestö kertoi maanantaina.

Ainakin 2 500 palestiinalaisen kerrotaan menettäneen kotinsa pommituksissa, ja kymmenettuhannet ovat joutuneet pakenemaan iskuja.

Gazalaisten viranomaisten mukaan sunnuntain ja maanantain väliset iskut vahingoittivat satoja rakennuksia ja aiheuttivat laajoja sähkökatkoja.

”Iskut eivät ole koskaan olleet kokoluokaltaan näin mittavia”, sanoi läntisessä Gazassa asuva Mad Abed Rabbo uutistoimisto AFP:lle.

Pommituksissa loukkaantunut palestiinalaismies sai hoitoa al-Shifan sairaalassa Gazassa maanantaina.

Palestiinalaisryhmät Hamas ja Islamilainen jihad ovat ampuneet Israelin puolelle viikon aikana noin 3 200 rakettia. Kyseessä ovat pahimmat taistelut vuosiin.

Väkivaltaisuudet alkoivat levitä sen jälkeen kun palestiinalaiset osoittivat toissa viikolla mieltään Jerusalemin Sheikh Jarrahin kaupunginosassa asuvien palestiinalais­perheiden häätöuhan vuoksi.

Mielenosoitukset johtivat yhteenottoihin Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa, minkä jälkeen raketteja ampuvat Gazan militanttiryhmät ja Israelin asevoimat ottivat yhteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat