Turkin Erdoğan syyttää Bidenia Israelin tukemisesta ase­kaupoilla: ”Kirjoitat historiaa kädet veressä” - Ulkomaat | HS.fi

Turkin Erdoğan syyttää Bidenia Israelin tukemisesta ase­kaupoilla: ”Kirjoitat historiaa kädet veressä”

Yhdysvaltain ja Turkin suhteet ovat huonontuneet pitkään. Huhtikuussa Biden suututti lausunnollaan, jonka mukaan armenialaiset joutuivat kansanmurhan kohteeksi 1915.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui tv-kameroiden edessä pääkaupungissa Ankarassa maanantaina.

17.5. 22:14

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt kovin sanoin Yhdysvaltain demokraattipresidenttiä Joe Bidenia Israelin tukemisesta asekaupoilla.

”Kirjoitat historiaa kädet veressä. Pakotit meidät sanomaan näin”, Erdoğan totesi tv-puheessaan maanantaina uutistoimistojen AFP ja Reuters mukaan.

The Washington Post -lehti kertoi maanantaina, että Bidenin hallinto oli toukokuun alussa ilmoittanut kongressille 735 miljoonan dollarin eli noin 600 miljoonan euron arvoisista täsmäaseiden kaupoista Israelille.

”Tänään näimme Bidenin allekirjoituksen asekaupoissa Israeliin. Palestiinalaisalueet ovat täynnä sortoa, kärsimystä ja verta, kuten monet muut alueet, jotka menettivät rauhan Osmanien valtakunnan loputtua. Ja sinä tuet sitä”, Erdoğan sanoi.

Turkki kuuluu Yhdysvaltain johtamaan sotilasliitto Natoon, mutta maiden suhteet ovat huonontuneet vuosien ajan.

Huhtikuun lopulla Erdoğan tuomitsi ”perusteettomina ja epäreiluina” Bidenin ilmoituksen, jonka mukaan Yhdysvallat pitää armenialaisten joukkomurhia runsas sata vuotta sitten kansanmurhana.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 1,5 miljoonaa armenialaista tapettiin Turkin tasavaltaa edeltäneen Osmanien valtakunnan viimeisinä vuosina eli ensimmäisen maailmansodan aikana.

Itselleen vuosien ajan valtaa keskittänyt Erdoğan on puhunut, kuinka Turkin todellinen ”olemus” on sama kuin Osmanien valtakunnan suuruuden vuosinaan.

Israel on pommittanut rajusti palestiinalaisten asuttamaa Gazan aluetta noin viikon ajan. Iskuissa on kuollut noin 200 ihmistä, joista kymmenet ovat lapsia.

Runsas viikko sitten Erdoğan syytti Israelia ”terroristivaltioksi”, kun Israelin turvallisuusjoukot ottivat yhteen palestiinalaisten kanssa Itä-Jerusalemissa. Hän vaati kaikkia muslimimaita ja kansainvälistä yhteisöä vastustamaan Israelin toimia.

Yhdysvaltain varapresidenttinä aiemmin toiminut Joe Biden tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin Istanbulissa tammikuussa 2016.

Bidenin hallinto on vedonnut Israelin ja palestiinalaisten väkivaltaisuuksien loppumisen puolesta, mutta viime viikolla Biden myös totesi, että ”Israelilla on oikeus puolustaa itseään, kun tuhansia raketteja lentää sen alueelle”.

Bidenin tuki Israelille on saanut myös jotkut Bidenin demokraattipuolueen vasemmistosiiven poliitikot kritisoimaan presidentin politiikkaa. Biden on kuitenkin ollut paljon varovaisempi tuessaan Israelille verrattuna edeltäjäänsä Donald Trumpiin.

Palestiinalaisryhmät ovat ampuneet ainakin 3 200 rakettia Israeliin noin viikon kestäneissä taisteluissa. Kymmenen israelilaista on saanut surmansa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat