EU-alueelle Ceutaan uinut ja kahlannut ennätykselliset 8 000 siirtolaista maanantain jälkeen, Marokko ja Espanja ilmiriidassa - Ulkomaat | HS.fi

EU-alueelle Ceutaan uinut ja kahlannut ennätykselliset 8 000 siirtolaista maanantain jälkeen, Marokko ja Espanja ilmiriidassa

Marokko on suuttunut Länsi-Saharan kapinajohtajan pääsemisestä sairaalahoitoon Espanjaan koronaviruksen takia. Espanjan pääministeri perui matkansa Ranskaan, Marokon turvallisuusjoukkojen kerrotaan hajottaneen lähtijöiden joukko kyynelkaasulla.

18.5. 5:02 | Päivitetty 18.5. 22:53

Espanjalle kuuluvaan Ceutan kaupunkiin Marokon rannikolla saapui maanantain ja tiistaiaamun aikana ennätykselliset kuusituhatta afrikkalaista siirtolaista aidatun alueen tiiviistä vartioinnista huolimatta.

Tiistai-iltana tulijoiden määrän kerrottiin nousseen jo 8 000:een. Heistä noin puolet oli Espanjan ilmoituksen mukaan lähetetty takaisin Marokkoon, uutistoimisto AFP kertoi.

Espanjan poliisin mukaan kaikki siirtolaiset tulivat Ceutaan joko uimalla tai kahlaamalla laskuveden aikaan usean kilometrin matkan Marokon puolelta. Poliisin tiedon mukaan ainakin yksi EU-alueelle Ceutaan pyrkijöistä hukkui maanantaina.

Uutistoimistojen mukaan Espanja on lähettänyt sotilaita Marokon rajalle valvomaan nopeasti kehittynyttä tilannetta. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez puolestaan on perunut matkansa Pariisiin, jossa hänen oli määrä osallistua Afrikkaan liittyvään rahoituskokoukseen, Ranskan RFI-kanava kertoo verkkosivullaan.

”Me palautamme järjestyksen kaupunkiin [Ceutaan] ja rajoillemme niin pian kuin mahdollista”, Sánchez sanoi AFP:n mukaan ja kertoi matkustavansa alueelle myöhemmin tiistaina.

Eri EU-päättäjät ottivat kantaa tilanteeseen osoittaen tukeaan Espanjalle ja vaatien Marokkoa pysäyttämään ihmisten luvattoman tulon Espanjaan. ”Espanjan rajat ovat EU:n rajoja”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel twiittasi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan muutamia kymmeniä afrikkalaisia onnistui pääsemään myös Espanjalle kuuluvan Melillan alueelle. Espanja kertoi palauttaneensa tiistain aamupäivään mennessä puolitoista tuhatta tulijaa takaisin Marokon puolelle.

Marokon rannikolla sijaitsevat Espanjan kaupungit Ceuta ja Melilla muodostavat EU:n ainoat maarajat Afrikan valtioiden kanssa. Ceutaan ja Melillaan saapui koko viime vuoden aikana yhteensä 1 755 siirtolaista. Vuorokauden aikana Ceutaan tuli siis yli kolminkertainen joukko koko viime vuoteen nähden.

Marokon kerrotaan lisänneen turvallisuusjoukkojaan Fnideqin kaupungissa, josta ihmiset ovat lähteneet pyrkimään Espanjaan. Uutistoimisto AFP kertoi tiistaina iltapäivällä, että mahdollisten lähtijöiden joukkoa hajotettiin kyynelkaasun avulla.

Ensimmäinen 80 siirtolaisen ryhmä ui Ceutaan maanantaina aamuyöllä. Ryhmä oli lähtenyt matkaan Ceutan eteläpuolelta, mutta päivän mittaan uimareita ja kahlaajia saapui aidatulle erillisalueelle myös pohjoisesta Gibraltarin salmen puolelta.

Tulijoista arviolta tuhat oli alaikäisiä. Espanjan poliisin mukaan monet käyttivät apunaan uimarenkaita tai kumiveneitä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Punainen Risti osallistui terveystarkastuksiin El Tarajalin rannalle pystytetyssä tarkastuspisteessä.

Espanjan ulkoministeri Arancha Gonzáles Laya väitti yleisradioyhtiö BBC:lle, että osa tulijoista olisi jo tiistaina palautettu Marokkoon. Espanjan sisäministeriö puolestaan ilmoitti lähettävänsä 200 uutta rajavartijaa Ceutan ja Melillan kaupunkialueiden vartiointiin Afrikan mantereen puolelle.

Espanjan ja Marokon viranomaisten neuvottelut siirtolaisten kohtalosta käynnistyivät uutistoimistojen mukaan heti maanantaina. Luvassa oli kuitenkin muhkea poliittinen riita.

Ensitietojen mukaan valtaosa Ceutaan uineista ja kahlanneista siirtolaisista oli nimittäin Marokon kansalaisia. Yleensä Ceutan ja Melillan kautta Espanjaan pyrkii väkeä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Toisekseen Espanjan tiedotusvälineiden tietojen ja sosiaalisen median väitteiden mukaan Marokon viranomaiset eivät puuttuneet ainakaan kovin ripeästi siirtolaisten kerääntymiseen rannikolle.

Siirtolainen nousi rantavedestä Ceutassa maanantaina.

Marokon epäillään päästävän siirtolaisia Ceutaan tahallaan, koska Espanjan ja Marokon välit ovat olleet hyiset jo kuukauden ajan. Syynä on 71-vuotias Länsi-Saharan kapinapäällikkö Brahim Ghali.

Ghali liittyi Länsi-Saharan vastarintaliikkeen Polisarion johtoon heti kun se perustettiin vuonna 1973. Aluetta 1800-luvulta lähtien siirtomaanaan pitänyt Espanja vetäytyi Länsi-Saharasta 1975, ja Marokko otti saman tien suurimman osan Länsi-Saharasta haltuunsa.

Vihollinen vaihtui, mutta Polisario pysyi ja julisti alueen ”Saharan demokraattiseksi arabitasavallaksi”. Pakolaishallitus toimii algerialaisella pakolaisleirillä ja Ghani valittiin ”arabitasavallan” presidentiksi vuonna 2016.

Kolmekymmentä vuotta kestänyt aselepo alkoi rakoilla viime marraskuussa, kun Polisarion kannattajat syyttivät YK-julkilausumaa Marokon suosimisesta. Kapinapäällikkö Ghanilla todettiin viime kuussa koronavirustartunta ja hänet lennätettiin huhtikuun 21. päivän iltana sairaalahoitoon Logroñoon Espanjaan.

Morocco World News -sivuston mukaan Ghani keploteltiin Espanjaan Mohamed Ben Battouche -nimiselle henkilölle myönnetyllä väärennetyllä passilla.

Marokko vastasi viikkoa myöhemmin myöntämällä Katalonian presidentiksi julistautuneelle ja Belgiassa asuvalle europarlamentaarikko Carles Puigdemontille turvapaikan.

Espanjan ulkoministeri González Laya sanoi maanantai-iltana uutistoimisto Reutersille, ettei hän usko Ceutan pakolaistilanteen olevan Marokon kosto Ghanin sairaalahoidosta.

”En voi puhua Marokon puolesta mutta meille he kertoivat muutama tunti sitten, ettei tällä ole tekemistä Ghalia koskevan erimielisyyden kanssa”, Gonzalez Laya sanoi. ” Ja Espanja on ollut tässä asiassa aivan johdonmukainen, kyseessä on yksinkertaisesti humanitaarinen toimi.”

Lue myös: Afrikkalaiset kiipeävät joukko­voimalla kuusimetrisen piikkilanka-aidan yli Espanjaan – ”Sitä ei välitä haavoista ja on valmis tappelemaan”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat