Ainakin 24 kuollut historiallisen voimakkaan Tauktae-syklonin takia – Tuhannet kylät ilman sähköä ja kymmeniä tuhansia taloja vahingoittunut - Ulkomaat | HS.fi

Ainakin 24 kuollut historiallisen voimakkaan Tauktae-syklonin takia – Tuhannet kylät ilman sähköä ja kymmeniä tuhansia taloja vahingoittunut

Gujaratin osavaltiossa on kärsitty pitkistä sähkökatkoksista sähkömastojen ja puiden kaatuiltua. Tiistaina myrskyn odotetaan laantuvan.

18.5. 8:51 | Päivitetty 18.5. 12:57

Äärimmäisen pahaksi kärjistyneen koronatilanteen lisäksi Intiaa koettelevat myös luonnonvoimat.

Maan länsirannikolla Gujaratin osavaltiossa yli 200 000 ihmistä evakuoitiin kodeistaan Tauktae-syklonin iskettyä alueelle maanantai-iltana paikallista aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiistaina syklonin odotetaan heikkenevän. Aiemmin se luokiteltiin äärimmäisen vakavaksi, mutta aamupäivästä Suomen aikaa se muuttuu erittäin vakavaksi myrskyksi eli yhtä pykälää heikommaksi.

Hirmumyrskyssä on kuollut ainakin 24 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Sykloni on tehnyt myös materiaalisia tuhojaan rannikolla Keralassa, Karnatakassa, Goassa ja Maharashtrassa.

Merivoimat kertoo pelastaneensa 177 ihmistä Mumbain rannikolla ajelehtineesta aluksesta. Alus on valtio-omisteisen öljy-yhtiön käytössä. Kateissa on yhä 96 ihmistä, joita etsitään kahden laivan ja helikoptereiden voimin.

Gujaratin osavaltiossa lähes 160 tietä on tuhoutunut, 40 000 puuta kaatunut ja 16 500 taloa vahingoittunut, kertoo Reuters.

Myrsky toi maanantaina rannikolle rankkoja sateita, ja AFP:n mukaan tuulenpuuskat ylsivät pahimmillaan noin 51 metriin sekunnissa. Gujaratin osavaltiossa kärsittiin pitkistä sähkökatkoksista sähkömastojen ja puiden kaatuiltua.

Gujaratissa oli tiistaina 2 400 kylää ilman sähköjä.

Huolena on ollut myös se, että alueen liki 400 koronavirus­sairaalaa voisivat kärsiä sähkökatkoksista. Sairaaloihin on viranomaisten mukaan tuotu varageneraattoreita.

Tiistaihin mennessä sähkökatkot olivat vaikuttaneet vain 16 sairaalaan, joista 12:ssa sähköt saatiin jo palautettua ja neljä käyttää varageneraattoreita.

Sykloni on aiheuttanut myös maan taloudellisessa keskuksessa Mumbaissa muun muassa kaupungin lentokentän sulkemisen, häiriöitä raideliikenteessä ja tulvien takia suljettuja teitä.

Koronavirus­rokotteiden jakelu on myrskyn takia keskeytetty Mumbaissa ja Gujaratissa.

”Tämä tulee olemaan vakavin sykloni Gujaratissa ainakin 20 vuoteen. Tätä voi verrata Kandlaan vuonna 1998 iskeneeseen sykloniin, joka aiheutti suuria vahinkoja”, ennakoi paikallisviranomainen Pankaj Kumar Reutersille.

Vuoden 1998 Gujaratin pyörremyrskyssä kuoli noin 4 000 ihmistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat