AFP:n sotilaslähteet: Israel ei ole asettanut sotatoimille määräaikaa - Ulkomaat | HS.fi

AFP:n sotilaslähteet: Israel ei ole asettanut sotatoimille määräaikaa

Israelin pääministeri sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei maa ole suunnitellut sotatoimien keskeyttämistä. Sotatoimet Israelissa ja Gazassa ovat jatkuneet jo yli viikon. Monet maat ovat vaatineet loppua väkivallalle.

Palestiinalainen mielenosoittaja haastoi israelilaisjoukkoja Nablusin kaupungin lähistöllä Länsirannalla tiistaina.

18.5. 20:11 | Päivitetty 19.5. 16:30

Israelin hallinto ilmoitti keskiviikkona iltapäivällä, ettei se ole asettanut aikarajaa sotatoimille, kertovat uutistoimisto AFP:n sotilaslähteet.

Israel harkitsi aiemmin keskiviikkona tulitaukoa, mutta nyt lähteet kertovat Israelin olevan tarvittaessa valmis jatkamaan iskuja vielä useita päiviä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi keskiviikkona, että ”on olemassa kaksi tapaa toimia Hamasin suhteen: Israel voi joko lyödä heidät, mikä on avoin mahdollisuus, tai pidätellä heitä, ja tällä hetkellä Israel tekee voimakasta torjuntaa”.

”Haluamme saavuttaa operaation tavoitteet”, sanoi Netanyahu.

Sotatoimet Israelissa ja Gazassa ovat jatkuneet jo yli viikon. Monet maat ovat vaatineet loppua väkivallalle.

Ranska on ehdottanut YK:n turvallisuus­neuvostolle Israelin ja Gazan sotatoimiin liittyvää päätöslauselmaa. Presidentti Emmanuel Macronin kanslia kertoi tulitaukoa peräänkuuluttavasta lauselmasta myöhään tiistaina paikallista aikaa.

Lausunnossa kerrotaan, että Macron oli päässyt yhteisymmärrykseen Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin ja Jordanian kuningas Abdullahin kanssa.

Turvallisuusneuvosto ei ole kyennyt tekemään yhteistä julkilausumaa tilanteesta, sillä Israelia tukeva Yhdysvallat on jo kolmesti estänyt sen veto-oikeudellaan.

Sadattuhannet palestiinalaiset ryhtyivät tiistaina Gazassa, Länsirannalla ja Israelin kaupungeissa yhden päivän poikkeukselliseen yhteislakkoon, jolla vastustettiin Israelin rajuja pommituksia Gazassa ja Israelin politiikkaa palestiinalaisia kohtaan, kertoo esimerkiksi The New York Times -lehti.

Al-Jazeera-kanava kertoi, että kyseessä oli ensimmäinen näin laaja palestiinalaisten yhtenäisyyden osoitus jopa vuosikymmeniin. Lakkoa tukivat esimerkiksi Gazaa hallitseva Hamas-järjestö ja Länsirannalla valtaa pitävä Fatah-puolue, jotka ovat yleensä vihamielisiä toisilleen.

Koulut ja kaupat olivat kiinni, ja ihmiset menivät työpaikkojensa sijasta osoittamaan mieltään Israelia vastaan useissa eri kaupungeissa.

”Tämä osoittaa, kuinka palestiinalaiset ovat nyt yhdistyneet taistelussaan samaa apartheid-järjestelmää vastaan”, sanoi ramallahilainen poliitikko Mustafa Barghouti The New York Timesille.

Länsirannan Hebronin kaupungissa oli tiistaina hiljaista palestiinalaisten lakkoillessa Israelia vastaan.

Israel jatkoi yli viikon kestäneitä Gazan pommituksia myös tiistaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan pommituksissa on kuollut yhteensä ainakin 219 palestiinalaista, joista 63 on ollut lapsia.

Gazan terveysministeriön mukaan 1 530 ihmistä on haavoittunut tai loukkaantunut yli viikon kestäneissä sotatoimissa. AFP:n mukaan noin 72 000 palestiinalaista on joutunut jättämään kotinsa pommitusten jälkeen.

Gazan sairaalat ovat täynnä potilaita, ja kaupungissa on säännöllisiä sähkökatkoksia ja jätevesi on tulvinut rikkinäisistä putkista.

Israelin puolella palestiinalaisjärjestöjen raketti-iskuissa kuolleiden määrä taas nousi kahdella ihmisellä kahteentoista, kun kaksi thaimaalaista työläistä sai surmansa ja useita haavoittui raketti-iskussa tehtaaseen.

Palestiinalaisjärjestöjen raketteja on ammuttu Gazasta Israelin alueelle lähes 3 700:aa toukokuun 10. päivästä alkaen. Israel on tehnyt satoja iskuja Gazassa sijaitseviin kohteisiin.

Kahden miljoonan asukkaan Gazassa kotinsa on joutunut jättämään 72 000 palestiinalaista, kertoo AFP. Maailmanjärjestön mukaan lähes 450 rakennusta on tuhottu tai vaurioitunut pahoin Gazan alueella, jossa asuu tiheässä noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati kansainvälisiä tutkimuksia Israelin iskuista siviilien asuinrakennuksiin. Järjestön mukaan ”Israelin joukot ovat osoittaneet shokeeraavaa piittaamattomuutta palestiinalaissiviilejä kohtaan”.

Viime viikolla järjestö kertoi, että molemmat osapuolet ovat todennäköisesti syyllistyneet sotarikoksiin taisteluissa.

Kalifornian Los Angelesissa osoitettiin mieltä Israelin puolesta sunnuntaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat