Viron pää­ministeri moitti Suomen rajoituksia suur­lähettiläälle: Lentäen saa tulla työhön, mutta laivalla ei - Ulkomaat | HS.fi

Viron pää­ministeri moitti Suomen rajoituksia suur­lähettiläälle: Lentäen saa tulla työhön, mutta laivalla ei

Euroopan komissio on moittinut Suomea liian tiukoista matkustusrajoituksista jo helmikuussa. Tilannetta seurataan nyt tarkasti, sanoi komission tiedottaja Viron yleisradioyhtiölle.

Koronavarautumisesta ja turvaväleistä muistuttavia opasteita rajatarkastuspisteessä Helsingin Länsisatamassa helmikuussa.

4.6. 19:16

Viron pääministeri Kaja Kallas moitti Suomen matkustusrajoituksia suurlähettiläs Timo Kantolalle perjantaina Tallinnassa. Asiasta kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Viron pääministerin moitteet liittyvät Suomen hallituksen torstaiseen päätökseen jatkaa matkustusrajoituksia kesäkuun 27. päivään saakka. Hallitus päätti sallia työhön liittyvän matkustamisen Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä, mutta ei vesiliikenteessä.

Vesiliikenteessä ja maarajoilla maahantuloa työssäkäynnin perusteella rajoitetaan edelleen vain välttämättömään.

KallaKsen mukaan niiden virolaisten, joiden elämään kuuluu työn liikkuvuus Suomen ja Viron välillä, olot ovat olleet hankalat viimeiset neljä kuukautta. Perheenjäsenet eivät ole päässeet tapaamaan toisiaan.

”Suomen hallituksen eilinen päätös kyllä helpottaa tilannetta osittain, mutta pelkkä lentoyhteyksien salliminen ei mahdollista tavalliseen elämään palaamista”, Kallas sanoi.

Hän moitti sitä, että yhden matkustusmuodon suosiminen toiseen verrattuna on käsittämätöntä varsinkin, kun argumenttina on epidemiologinen tilanne.

"Viro on ehdottanut erilaisia ratkaisumalleja, joilla varmistaa matkustajien turvallisuus”, pääministeri Kallas sanoi.

Kallaksen mukaan Suomen rajoitukset eivät ole oikeasuhtaisia ja perusteltuja. Ne eivät vastaa EU:ssa yhteisesti sovittuja matkustussuosituksia eivätkä Schengenin perussopimusta.

Euroopan komission tiedottaja Christian Wigand sanoi perjantaina ERR:lle, että Euroopan komissio on jo helmikuussa moittinut Suomea liian tiukoista matkustusrajoituksista.

Suositukset ovat täysin selkeät, sanoi Wigand ERR:lle.

”Jatkamme keskustelua Suomen hallinnon edustajien kanssa. Komissio on seurannut tiiviisti Suomen asettamia matkustusrajoituksia”, Wigand sanoi ERR:n kysyessä voisiko Suomea vastaan käynnistää rangaistusmenettelyn.

Viron pääministeri Kaja Kallas Portugalin Portossa toukokuussa.

Vuonna 2017 Tarton yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijan Keiu Telve arvioi Yleisradiolle, että Virossa asuvia, mutta Suomessa kausityötä tekeviä virolaisia oli lähes 20 000.

Lue lisää: Betoni­työntekijä Janar Liivak jäi jo toistamiseen eroon perheestään, koska Suomi sulki rajan

Suomen suurlähettiläs Timo Kantola kommentoi ERR:lle, että tilanne on eittämättä hankala ja herättää huolta. Hän painotti, että Suomessa suhtaudutaan koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan ja sen torjumiseen erittäin vakavasti.

”Viron näkökulmasta asia näyttää siltä kuin kyse olisi vain Viron ja Suomen välisestä kysymyksestä, mutta Suomen näkökulmasta asia on laajempi: se, kuinka Suomeen tullaan ja kuinka ulkomailla matkustetaan”, Kantola sanoi.

Kantola kertoi olevansa siinä käsityksessä, että se miksi Suomeen saapuminen työasioissa sallitaan lentäen, liittyy Suomen rajavalvonnan järjestelyihin ja samalla siihen, miten tarvittavien asiakirjojen tarkastaminen voitaisiin järjestää satamissa.

”Tästä meillä on jo kokemusta Helsinki-Vantaan lentokentällä, joten siksi nyt päätettiin ottaa tällainen pieni askel, jossa lentäen saapuminen sallitaan. Toivon todella, että rajoituksia voitaisiin vielä lieventää.”

Matkailun ja rajoitusten jatkon yksityiskohdat juhannuksen jälkeen riippuvat hallituksen keskiviikkona esittelemästä maahantulomallista. Lakiesitys on sosiaali- ja terveysministeriön virkakunnan valmistelema. Seuraavaksi hallituspuolueet keskustelevat esityksestä.

Torstaina Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa he kritisoivat esitystä.

Lue lisää: Hallituksen maahantulomalli estää matkailun elpymistä, arvostelevat muun muassa Helsinki, Finnair, EK ja SAK: ”Viestimme on hyvin vakava”

Lue lisää: Lakiesitys uudeksi maahantulomalliksi herättää kritiikkiä – HS käy läpi, mitä Suomi vaatisi maahan tulevilta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat