Eteläafrikkalaisen naisen kerrotaan synnyttäneen kymmeniköt – ”Raskauden alku oli rankka” - Ulkomaat | HS.fi

Etelä­afrikkalaisen naisen kerrotaan synnyttäneen kymmeniköt – ”Raskauden alku oli rankka”

37-vuotiaan naisen kerrotaan saaneen seitsemän poikaa ja kolme tyttöä. Maailmanennätyksiä kirjaava Guinness World Records selvittää tapausta.

Muun muassa eteläafrikkalainen Independent Online -verkkojulkaisu kertoi Sitholen raskaudesta ja synnytyksestä.

10.6. 13:09

Eteläafrikkalaisen naisen kerrotaan synnyttäneen maanantaina 10 lasta. Se rikkoisi aiemman, tämän vuoden toukokuussa ainakin epävirallisesti rikotun ennätyksen.

Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, jolle yksi etelä-afrikkalainen viranomainen on vahvistanut vauvojen syntymän. Toinen kuitenkin totesi, etteivät he olleet vielä tavanneet lapsia.

Ultraäänitutkimukset olivat näyttäneet kohdussa kahdeksan vauvaa. Gosiame Thamara Sitholen aviomies kertoo pariskunnan ällistyneen kymmeniköstä.

”Seitsemän poikaa ja kolme tyttöä. Olen onnellinen. Olen liikuttunut”, Teboho Tsotetsi sanoi paikalliselle Pretoria News -lehdelle.

BBC:n jutussa nimettömänä esiintynyt perheenjäsen kertoi, että Sithole olisi synnyttänyt viisi lapsista alateitse ja viisi keisarileikkauksella.

Maailmanennätyksiä kirjaava Guinness World Records kertoi BBC:lle tutkivansa tapausta.

Tähänastinen ennätys on Guinnessin verkkosivujen mukaan yhä vuonna 2009 kahdeksikot synnyttäneen Natalie Sundmanin hallussa.

Tosin toukokuussa 25-vuotias malilaisnainen Halima Cisse synnytti yhdeksiköt keisarileikkauksella Marokossa. Lapset siirrettiin keskoskaappeihin vähäisen painonsa vuoksi. BBC kertoo heidän voivan kuitenkin hyvin ja olevan yhä terveysklinikalla.

Lue lisää: Yhdeksän lasta synnyttänyt malilaisnainen voi hyvin, lapset ovat alhaisten painojensa vuoksi keskoskaapeissa

37-vuotias Sithole on synnyttänyt aiemmin kaksoset, jotka ovat nyt kuusivuotiaita.

Hän kertoi maanantai-illalla synnytyksen jälkeen olevansa hyvässä kunnossa.

Sithole sanoi kuukausi sitten Pretoria Newsin haastattelussa, että raskaus oli ollut alussa rankka ja hän oli rukoillut vauvojen terveyden puolesta.

”Kuinka he voisivat mahtua kohtuun? Miten he voisivat selviytyä?” hän kyseli itseltään.

Aiemmin kun Sithole vielä luuli kantavansa kahdeksikkoja, hän kärsi jalkakivuista. Tutkittuaan asiaa tarkemmin lääkärit saivat selville, että sikiöistä kaksi oli kohdunulkoisia.

Suurin osa monilukuisten vauvojen raskauksista päättyy ennenaikaisesti, sanoi BBC:n Afrikan terveystoimittaja Rhoda Odhiambo.

Useamman kuin kolmen sikiön raskaudet ovat harvinaisia ja johtuvat yleensä lapsettomuushoidoista eli hedelmöitys- ja hormonihoidoista.

Eteläafrikkalainen pariskunta kertoi tulleensa raskaaksi luonnollisella tavalla.

Lisääntymis­lääketieteen emeritaprofessori Aila Tiitinen kommentoi monisikiöisiä raskauksia aiemmassa yhdeksikön tapauksessa sanoen, että vastaavan ovulaation tapahtuminen ilman lääkitystä tuntuisi oudolta.

Normaalisti ovulaatiossa munasarjoista irtoaa vain yksi munasolu, mutta on luonnollisesti mahdollista, että niitä irtoaa enemmänkin. Hormonihoidoilla niitä voi irrota monia.

Eteläafrikkalaisen naisen raskaus päättyi 29. raskausviikolla. Yhdeksiköt synnyttänyt Cisse synnytti 30. raskausviikolla.

Kun sikiöiden määrä kasvaa, raskausviikot vähenevät, koska kohdussa ei ole riittävästi tilaa. Mitä aiemmin synnytys päättyy, sitä suurempia ovat riskit vauvojen terveydelle.

Sitholen synnyttämät vauvat pysyvät vielä muutaman seuraavan kuukauden ajan keskoskaapeissa, koska heidän tilaansa tulee seurata.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat