Viron pää­ministeri vetoaa Sanna Mariniin avoimessa kirjeessä: ”Suomen matkustus­rajoitusten vuoksi tuhannet virolaiset joutuvat valitsemaan perheen ja työn välillä” - Ulkomaat | HS.fi

Viron pää­ministeri vetoaa Sanna Mariniin avoimessa kirjeessä: ”Suomen matkustus­rajoitusten vuoksi tuhannet virolaiset joutuvat valitsemaan perheen ja työn välillä”

Suomen ja Viron välejä hiertävät Suomen asettamat matkustusrajoitukset, jotka eivät vapauttaneet työmatkoja laiva-, vaan pelkästään lentoliikenteeseen. Viron pääministeri Kaja Kallas kirjoitti asiasta Suomen pääministerille Sanna Marinille perjantaina HS:ssa julkaistussa avoimessa kirjeessä.

Sanna Marinin ja Kaja Kallaksen ensitapaaminen helmikuussa Marinin virka-asunnolla Kesärannassa.

11.6. 7:04 | Päivitetty 11.6. 9:05

Viron pääministeri Kaja Kallas vetoaa Suomen pääministeri Sanna Mariniin meriliikenteen vapauttamiseksi matkustusrajoituksista. Poikkeuksellinen avoin kirje pääministeriltä toiselle on julkaistu perjantaina Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla.

Kirje on osa jatkumoa, jossa Kallas edeltävällä viikolla puhutteli Suomen Viron-suurlähettiläs Timo Kantolan Suomen maanantaina käyttöön ottamista matkustusrajoituksista. Aiemmin kuluneella viikolla myös Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimets kirjelmöi rajoituksista EU-komissaareille.

”Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan”, Kallas puhuttelee Marinia.

Suomen uudet matkustusrajoitukset mahdollistavat maahan saapumisen aiempaa vapaammin EU- ja Schengen-maiden välillä työasioissa lentäen, mutta eivät laivalla. Nämä maahantulorajoitukset ovat voimassa 27. kesäkuuta asti.

Kun rajoitukset astuivat voimaan, laivayhtiöt ryhtyivät takaamaan laivalle pääsyn, mikäli matkustajalla on näyttää todistus sairastetusta koronavirustaudista, edes yhdestä koronarokotteesta tai negatiivisesta koronatestistä. Maahan pääsyä laivayhtiöt eivät kuitenkaan voi taata, ja esimerkiksi Eckerö Line moitti uusia rajoituksia EU-lain vastaisiksi.

Viron pääministeri Kallas ja Suomen pääministeri Marin ovat kumpikin perheellisiä, ja Kallas vetoaa perhesyihin avoimessa kirjeessään. Hänen mielestään kenenkään ei pidä joutua enää 2000-luvulla valitsemaan, kumpaa pitää tärkeämpänä, perhettään vai työtään.

”Tammikuun lopulla oli kuitenkin tuhansien virolaisten, joiden perheet ovat Virossa ja työpaikka Suomessa, pakko tehdä tällainen valinta. Suurin osa heistä joutui perheensä toimeentulon varmistamiseksi valitsemaan työnsä Suomessa”, Kallas kirjoittaa.

Viron elinkeinoelämän kehittämiskeskuksen mukaan vuonna 2019 pelkästään virolaiset turistit tekivät Suomeen 634 000 matkaa. Työn vuoksi perheestään erossa toisella puolella Suomenlahtea oleskelevien määrästä ei ole varmuutta, mutta vuonna 2017 Tarton yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkija Keiu Telve arvioi Yleisradiolle, että Virossa asuvia mutta Suomessa kausityötä tekeviä virolaisia oli lähes 20 000.

Vuonna 2020 virolaisen keskipalkka oli 1 448 euroa ja suomalaisen mediaanipalkka 2 958 euroa. Luvut eivät ole keskenään täysin verrattavissa, mutta kertovat epäsuhdasta, johon Kallas vetoaa kirjeessään. Lentolippu Tallinnasta Helsinkiin tälle perjantaille maksoi torstaina halvimmillaan 55 euroa, laivalippu 11 euroa.

Suomenlahden takana asuvan perheen tapaaminen ei saisi olla Kallaksen mukaan ansiotasosta kiinni, mutta käytännössä näin on.

”Lentoliikenteen suosiminen ei ole myöskään ympäristöystävällistä eikä vihreiden valintojen periaatteiden mukaista”, Kallas huomauttaa ja vetoaa myös kaupankäyntiin:

”Kuorma-autoja ei voi lentokoneeseen lastata.”

Koronaviruspandemian toinen aalto iski talvella Viroon poikkeuksellisen rajusti. Maaliskuussa Virossa todettujen tartuntojen määrä oli päivittäin yli kymmenkertainen Suomessa todettuihin tartuntoihin verrattuna, mutta tilanne on helpottanut.

Viro on tehnyt talven ja kevään mittaan erilaisia ehdotuksia siitä miten Suomen ja Viron välinen liikenne voitaisiin järjestää mahdollisimman turvallisesti. Käytännön järjestelyistä oli kuitenkin edelleen kyse, kun Suomen Viron-suurlähettiläs Kantola kommentoi keskusteluaan pääministeri Kallaksen kanssa Viron yleisradioyhtiö ERR:lle.

Lähettiläs kertoi olevansa siinä käsityksessä, että rajavalvonnan käytännön järjestelyistä oli saatu jo kokemusta Helsinki-Vantaan lentokentällä ja siksi vapaampi lentäen saapuminen päätettiin sallia aluksi, eli kesäkuun lopulle asti.

Euroopan komissio on jo helmikuussa moittinut Suomea Schengen-sopimuksen vastaisesta maahan pääsyn toteuttamisesta. Moitekirjelmän saivat Suomen lisäksi tuolloin myös Ruotsi, Belgia, Saksa, Tanska ja Unkari.

Viron lisäksi tuoreimpia rajoituksia ovat kritisoineet myös merenkulkijaliitot, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Finavia, Finnair, SAK sekä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

Kallas ja Marin ovat tavanneet kuluneen vuoden aikana ainakin Helsingissä, Portugalin Portossa sekä Brysselissä. He ovat myös keskustelleet puhelimessa.

Kallaksesta tuli Viron pääministeri tammikuun lopulla.

Ensimmäisen ulkomaanvierailunsa hän teki Suomeen helmikuussa – laivalla. Mukana matkustaneelle Helsingin Sanomille Kallas kuvaili Marinia lämpimäksi ihmiseksi ja uskoi, että heistä tulee hyviä liittolaisia eurooppalaisella tasolla.

Lue lisää: Virolaisten pitää päästä tapaamaan perhettään

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat