Raportti: Seksuaalinen ahdistelu on britti­kouluissa jo niin yleistä, etteivät oppilaat aina näe syytä raportoida siitä - Ulkomaat | HS.fi

Raportti: Seksuaalinen ahdistelu on britti­kouluissa jo niin yleistä, etteivät oppilaat aina näe syytä raportoida siitä

Lähes 90 prosenttia tytöistä ja 50 prosenttia pojista kertoi, että he itse tai heidän kaverinsa olivat saaneet ei-toivottua kuvamateriaalia.

Britannian opetusministeri Gavin Williamson puhui toimittajille tiedotustilaisuudessa kesäkuun alussa. Raportin löydöksiä Williamson kutsui Twitterissä erittäin huolestuttaviksi.

10.6. 16:55

Opiskelijat kohtaavat Britannian kouluissa niin paljon seksuaalista häirintää, että se on monin tavoin jo normalisoitunut. Asia selviää Britannian hallituksen alaisen asian­tuntija­järjestön Ofstedin tuoreesta raportista.

Jopa 80 prosenttia tytöistä kertoi kohtaavansa seksuaalista häirintää usein tai joskus. Pojistakin näin vastasi lähes 40 prosenttia. Myös ei-toivotut tai sopimattomat seksuaalissävytteiset kommentit ovat oppilaiden mukaan yleisiä. Tytöistä näin vastasi 80 prosenttia ja pojista 55 prosenttia.

Tytöt kohtaavat seksuaalista häirintää selvästi poikia enemmän. Tytöt kertoivat sanomalehti The Guardianin mukaan kokeneensa muun muassa ei-toivottuja kosketteluja koulun käytävillä, raiskausvitsien kertomista koulubusseissa ja seksististä nimittelyä.

Pojat jakelevat raportin mukaan alastonkuvia sosiaalisen median palveluissa, kuten Snapchatissa ja Whatsappissa. Tytöt kertoivat myös turhautumisestaan siihen, etteivät alastonkuvia kyselevät pojat hyväksy kieltävää vastausta.

Edes pyytelijöiden estäminen sosiaalisessa mediassa ei tyttöjen mukaan toimi.

”He vain luovat monia uusia tilejä, joilla he ahdistelevat ja häiritsevät sinua”, sanoi eräs tyttö.

Oppilaiden kohtaama seksuaalinen häirintä on niin yleistä, että Ofstedin mukaan koulujen pitäisi olettaa häirintää tapahtuvan siitä riippumatta, raportoivatko oppilaat kokemuksistaan.

”Jotkin seksuaalisen häirinnän muodot ja verkossa tapahtuva seksuaalinen väärinkäyttö ovat tulleet lapsille niin yleisiksi, etteivät he näe syytä raportoida niistä tai haastaa niitä”, raportissa kerrotaan.

Raporttia ryhdyttiin laatimaan sen jälkeen kun verkkosivusto Everyone’s Invited alkoi pyytää kertomuksia kouluissa tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Sivustolla oli torstaina iltapäivällä yli 16 000 kertomusta.

Koulut, opettajat ja rehtorit ovat Ofstedin mukaan jatkuvasti arvioineet oppilaiden kohtaamaa häirintää alakanttiin. Raporttia varten haastateltiin yli 900 oppilasta eriasteisissa kouluissa eri puolilla maata.

Britannian opetusministeri Gavin Williamson kutsui raportin tietoja Twitterissä ”erittäin huolestuttaviksi”. Hän lupasi myös lisätä resursseja muun muassa seksuaalikasvatukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat