Viron europarlamentaarikot kantelivat EU-komissiolle Suomen tiukoista matkustus­rajoituksista - Ulkomaat | HS.fi

Viron europarlamentaarikot kantelivat EU-komissiolle Suomen tiukoista matkustus­rajoituksista

Virolaiset parlamentaarikot ovat sitä mieltä, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset ovat suhteettomia.

Tallink Megastar saapui maaliskuussa Tallinnasta Helsingin Länsisatamaan.

10.6. 18:02

Viron europarlamentaarikot ovat tehneet EU-komissiolle valituksen Suomen määräämistä ja ylläpitämistä tiukoista matkustus­rajoituksista, kertoo Viron yleisradio.

Kaikki seitsemän virolaista parlamentaarikkoa puoluekantaan katsomatta ovat alle­kirjoittaneet valituksen, jossa katsotaan, että Suomen matkustusrajoitukset ovat suhteettomia eivätkä ne ole oikeutettuja.

”Suomen määräämät rajoitukset ovat lakanneet kauan sitten olemasta sellaisia [oikeutettuja]. Sen vuoksi Suomi rikkoo EU:n vapaan liikkuvuuden periaatetta, minkä seurauksena monet ihmiset ovat suoranaisesti kärsineet ja kärsivät yhä”, valituksessa sanotaan Viron yleisradion mukaan.

Seitsikko muistuttaa, että vaikka Schengen-sopimuksen mukaan on luvallista ottaa käyttöön rajavalvonta EU-maiden välillä, toimien pitää olla sopusuhtaisia, ajallisesti rajattuja ja viimeinen keino poikkeuksellisessa tilanteessa. Viron parlamentaarikkojen mukaan Suomen toimet eivät enää ole tällaisia.

Suomi on jo avannut rajansa lento­matkailijoille, mutta laivaliikenteessä tilanne on toinen. Viron ja Suomen välinen matkustaja­liikenne kulkee pääasiassa meriteitse.

Suomeen saapuminen edellyttää useimmiten karanteenia, mikä on ongelma erityisesti Virosta tuleville työntekijöille.

Lisäksi Suomella on käytössään tiukka raja siinä, millaisista maista saapuville karanteeni määrätään. Karanteeniin joutuu, jos saapuu maasta, jossa koronavirustartuntojen kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on 25 tai yli.

Monissa muissa maissa, kuten Virossa, sama luku on 150 sataatuhatta asukasta kohden, maan yleisradio kertoo.

Viron europarlamentaarikkojen mukaan asia nostettiin esille EU-komissiossa jo helmi­kuussa mutta sillä ei ole ollut vaikutusta.

Parlamentaarikot kysyvät komissiolta nyt, mihin toimiin se ryhtyy, jotta vapaa liikkuvuus Suomen ja Viron välillä palautuisi.

Viime viikolla Viron pääministeri Kaja Kallas kutsui Suomen Viron-lähettilään Timo Kantolan puhutteluun matkustusrajoitusten vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat