YK varoittaa: Yli 350 000 ihmistä uhkaa nälkäkuolema Etiopian Tigrayssa - Ulkomaat | HS.fi

YK varoittaa: Yli 350 000 ihmistä uhkaa nälkäkuolema Etiopian Tigrayssa

Tilanteen uskotaan pahenevan, jos konflikti syvenee eikä apua pääse riittävästi paikalle.

14-vuotias Adan Muez makasi sairaalan sängyllä Adigratin kaupungissa Etiopian Tigrayssa maaliskuussa.

10.6. 21:20

Arviolta 350 000 ihmistä Etiopian Tigrayn alueella kärsii nälänhädästä, YK kertoo.

”Tigrayssa on nyt nälänhätä”, YK:n avustustyön johtaja Mark Lowcock sanoi torstaina raportin julkistamistilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Tigrayssa kärsii nyt nälänhädästä enemmän ihmisiä kuin missään muualla maailmassa, ja enemmän kuin koskaan sitten vuoden 2011, kun Somaliassa oli nälänhätä.

Tilanne voi lähikuukausina pahentua, sillä jo yli 90 prosenttia sodan keskelle joutuneen Tigrayn osavaltion 5,5 miljoonasta asukkaasta tarvitsee ruoka-apua.

Taistelu puhkesivat Etiopian pohjoisosissa sijaitsevassa Tigrayssa marraskuussa Etiopian keskushallinnon ja kapinoivan osavaltion joukkojen välille. Myös Eritrean puolelta saapui sotilaita taistelemaan Tigrayta hallitsevan TPLF-puolueen joukkoja vastaan.

Taisteluissa on kuollut tuhansia siviilejä ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

YK:n analyysin mukaan Tigrayn asukkaista 350 000 ihmistä kärsii tason 5 nälänhädästä, mikä merkitsee kaikkein korkeinta hälytystilaa.

Kriisi on merkinnyt ongelmien kasautumista, kun ihmiset ovat joutuneet pakenemaan, heidän liikkumistaan rajoitetaan, humanitaarinen apu ei kunnolla pääse paikalle ja viljelysalueet on menetetty.

Jos konflikti syvenee ja humanitaarista apua häiritään, valtaosaa Tigrayn alueesta uhkaa nälänhätä, YK varoittaa. Vaikka apua lisättäisiin, tilanteen odotetaan pahenevan tulevina kuukausina.

Etiopian hallitus kiisti väitteet ja sanoi, ettei ravinnonpuute ole vakava ja että apua jaetaan.

Lue lisää: Yli sata kuollut alueellisissa levottomuuksissa Etiopiassa – ulkoministeri Haavisto matkustaa taas neuvottelemaan Tigrayn tilanteesta

Lue lisää: Etiopian sisäinen selkkaus uhkaa laukaista Afrikan jättien sodan, jossa taistellaan Niilin vedestä

Lue lisää: Rauhannobelisti määräsi armeijan valtaamaan kapinaosavaltion pääkaupungin: Mistä on kyse Etiopian konfliktissa, joka uhkaa koko Afrikan sarven vakautta?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat