Unkarin pääministeri­puolue suunnittelee lakia, joka kieltäisi kertomasta nuorille homo­seksuaalisuudesta - Ulkomaat | HS.fi

Unkarin pääministeri­puolue suunnittelee lakia, joka kieltäisi kertomasta nuorille homo­seksuaalisuudesta

Suunnitteilla oleva laki kieltäisi käytännössä kertomasta nuorille seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöistä ja niiden oikeuksista. Kansalaisjärjestöjen mukaan lakimuutokset rajoittaisivat vakavasti ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen ehdotuksia lakimuutoksiksi on verrattu Venäjällä voimassa olevaan lakiin, jonka perusteella voidaan jakaa rangaistuksia nuorille suunnatun homoseksuaalisen ”propagandan” vuoksi.

11.6. 5:36 | Päivitetty 11.6. 20:18

Unkarissa oikeistopääministeri Viktor Orbánin puolue esitteli torstaina ehdotuksiaan lakimuutoksiksi, jotka tähtäävät muun muassa homoseksuaalisuuden ja sukupuolenkorjauksien ”mainostamisen” kieltämiseen.

Amnesty International, Budapest Pride ja kolme muuta ihmisoikeusjärjestöä tuomitsivat suunnitelmat välittömästi. Järjestöt vertasivat Fidesz-puolueen ehdotuksia Venäjällä voimassa olevaan lakiin, jonka perusteella voidaan jakaa rangaistuksia nuorille suunnatun homoseksuaalisen ”propagandan” vuoksi.

Uutistoimisto AFP on saanut nähtäväkseen 11-sivuisen asiakirjan, jossa lakimuutoksia käsitellään. Sen mukaan Unkarissa suunnitteilla oleva laki kieltäisi seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin ja niiden oikeuksiin liittyvistä asioista kertomisen nuorille. Laki vaikuttaisi kielteisesti myös ryhmien oikeuksia ajavien järjestöjen toimintaan ja näkyvyyteen.

Vuonna 2019 virvoitusjuomajätti Coca-Colan mainokset aiheuttivat pahennusta pääministeripuolueessa. Mainokset liittyivät suosittuun musiikkifestivaaliin, joka oli tukenut homoseksuaalisuuden hyväksyntää.

Muun muassa edellä mainitun esimerkin kaltaiset mainokset ja homoseksuaalisuutta käsittelevät kirjat kiellettäisiin ehdotettujen lakimuutosten myötä.

Kansalaisjärjestöt arvioivat tiedotteessaan, että läpi mennessään ehdotetut lakimuutokset rajoittaisivat vakavasti ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia. Järjestöt syyttivät Unkaria eurooppalaisten arvojen vastaisten diktaattorimaisten mallien mukailemisesta.

AFP:n mukaan Fideszin ehdottamat lisäykset on leivottu pedofiliaa koskevien lakialoitteiden joukkoon.

Viime joulukuussa Unkarin parlamentti hyväksyi lakipaketin, joka suojasi perinteistä perhettä. Käytännössä laki muun muassa esti samaa sukupuolta olevia pariskuntia adoptoimasta lasta.

Kesäkuu on ollut varsinkin viime vuosina monissa maissa pride-kuukausi, jonka yhteydessä järjestetään muun muassa ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia. Suomessa esimerkiksi Helsingissä järjestetään pride-viikko tänä vuonna kesä–heinäkuun vaihteessa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan suomalaisjärjestön Setan mukaan pride on maailmanlaajuinen liike ja ajattelutapa, jossa korostuu jokaisen oikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun.

Oikaisu 11.6. kello 20.17: Pride-viikkoa ei järjestä Helsinki, vaan se järjestetään Helsingissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat