YK: Yli 30 000 ali­ravittua lasta vaarassa kuolla ihmisen aiheuttamaan nälänhätään Etiopian Tigrayssa - Ulkomaat | HS.fi

YK: Yli 30 000 ali­ravittua lasta vaarassa kuolla ihmisen aiheuttamaan nälänhätään Etiopian Tigrayssa

EU ja Yhdysvallat vaativat kansainväliseltä yhteisöltä nopeita toimia.

Sodan vuoksi kodeistaan pakenemaan joutuneet lapset saivat ruoka-apua Tigrayn osavaltion länsiosissa viime helmikuussa.

11.6. 20:04

Kymmenettuhannet aliravitut lapset ovat vaarassa kuolla nälkään hankalasti saavutettavissa olevilla alueilla Etiopian Tigrayssa, kerrottiin YK:sta perjantaina.

”Jos humanitaarista pääsyä ei paranneta, arviolta yli 30 000 vakavasti aliravittua lasta hyvin vaikeasti saavutettavissa olevilla alueilla on suuressa vaarassa kuolla”, YK:n lastenjärjestön Unicefin tiedottaja James Elder sanoi Genevessä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän sanoi, että Unicef yhdessä muiden järjestöjen kanssa yrittää päästä auttamaan, mutta suureen osaan Tigrayn sotatoimialueesta ei järjestöjä päästetä.

”Arviolta 33 000 vakavasti aliravittua lasta on tällä hetkellä kuoleman vaarassa Tigrayssa alueilla, jonne ei ole pääsyä.”

Torstaina YK kertoi, että nälänhätä uhkaa Tigrayssa noin 350 000 ihmistä, ja jopa kaksi miljoonaa ihmistä on pian samassa vaarassa, ellei apua pääse riittävästi perille.

YK:n mukaan Tigrayn alueen yli viidestä miljoonasta asukkaasta yli 90 prosenttia tarvitsee ruoka-apua. YK on pyytänyt noin 200 miljoonan dollarin avustusta, jotta ruoka-apua saataisiin kasvatettua vastaamaan tarpeeseen.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed komensi joukkonsa hyökkäämään Tigrayn alueelle marraskuussa. Tavoitteena oli syrjäyttää ja riisua aseista kapinaan noussutta osavaltiota johtavan TPLF-puolueen joukot. Ahmedin mukaan hyökkäys tehtiin sen jälkeen kun TPLF:n joukot olivat hyökänneet Etiopian armeijan tukikohtiin.

Abiy Ahmed voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2019.

Konflikti on jatkunut jo yli puoli vuotta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan taisteluissa on syyllistytty julmuuksiin kuten raiskauksiin. Myös Eritrean joukot sekaantuivat taisteluihin Etiopian armeijan rinnalla.

Yhdysvallat ja EU vaativat torstaina, että kansainvälinen yhteisö puuttuisi tilanteeseen ja estäisi ihmisten aiheuttamaa nälänhätää muuttumasta katastrofiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat