Satelliittikuvat näyttävät, miten meri peitti yli tuhannen asukkaan saaren – Trooppiseksi myrskyksi hiipuneen Idan tuhojen mittakaavasta ei vielä tietoa - Ulkomaat | HS.fi

Satelliittikuvat näyttävät, miten meri peitti yli tuhannen asukkaan saaren – Trooppiseksi myrskyksi hiipuneen Idan tuhojen mittakaavasta ei vielä tietoa

Kansallisen sääpalvelun mukaan Ida-hurrikaani voi jättää jotkin Kaakkois-Louisianan alueista asumattomiksi jopa viikoiksi tai kuukausiksi.

Satelliittikuva näyttää Louisianalaisen saaren peittymisen mereen sunnuntaina.

29.8. 7:30 | Päivitetty 30.8. 17:34

Hurrikaani Ida iskeytyi Louisianan rannikolle sunnuntai-iltana Suomen aikaa neljännen eli toiseksi korkeimman voimakkuusluokan hurrikaanina. Myrsky koettelee erityisesti Louisianan ja Mississippin osavaltioita Yhdysvalloissa yhä. Vahinkojen mittakaavasta ei ole vielä tietoa.

Puolenpäivän aikoihin Suomen aikaa Yhdysvaltain hurrikaanikeskus (NHC) kertoi Idan laantuneen Mississippin yllä trooppiseksi myrskyksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Rauhoittumisen ennustetaan jatkuvan trooppiseksi matalapaineeksi maanantain aikana.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti sunnuntaina Yhdysvaltain aikaa hurrikaanin Louisianassa suuronnettomuudeksi, ja määräsi liittovaltion varoja tukemaan toipumista.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan apuun kuuluu esimerkiksi väliaikaisen asumisen tukemista, kotien korjauskuluja ja matalakuluisia lainoja vakuuttamattomien omaisuus­vahinkojen kattamiseksi.

Myrskyn pelätään aiheuttavan suuria tuhoja. Louisianassa tuulet repivät irti Lady of the Sea -sairaalan katon. Videon tapahtumista voi katsoa tämän artikkelin alusta.

CNN:n mukaan myös muissa sairaaloissa on ollut vaurioita, joiden vuoksi potilaita on jouduttu siirtämään. Kaikki St. Anne sairaalan 21 potilasta Racelandissa ja 45 potilasta Chabert Medical Centerissä Houmassa on jouduttu siirtämään vuotavien kattojen ja muiden vesivahinkojen vuoksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 1 500 asukkaan Grand Isle, samannimisessä saaressa sijaitseva kaupunki New Orleansin eteläpuolella, tulvi pahoin. Tiet saaren matalilla alueilla täyttyivät täysin vedellä. Suurin osa saaren asukkaista oli kuitenkin lähtenyt alueelta varoitusten vuoksi.

Rantatalo täyttyi vedestä Hurrikaani Idan rantauduttua Grand Isle -saarelle sunnuntaina Louisianassa.

Ida-hurrikaanin tuhoamia rakennuksia ja ajoneuvoja Louisianan New Orleansissa sunnuntaina.

Pienen Jean Lafitten kaupungin pormestari Tim Kerner Jr kertoi paikalliselle ABC:n televisiokanavalle WGNO-TV:lle, että myrsky on pahin hänen näkemänsä ja on tuhonnut ainakin koulurakennuksen. Kernerin mukaan ihmisiä on ”välittömässä vaarassa.”

”Täydellinen tuho, katastrofi. Kaupunkimme vallit ovat ylittyneet”, sanoi Kerner.

Kernerin mukaan Baratarian saaressa on jumissa 75–200 ihmistä, joiden luokse ei saada apua vesiteitse voimakkaiden tuulien vuoksi. Saareen johtanut silta tuhoutui myrskyssä.

”En ole koskaan nähnyt näin paljon vettä”, sanoi Kerner.

Ihmiset ylittivät katua Ida-hurrikaanin keskellä Louisianan New Orleansissa sunnuntaina.

Hurrikaani Idan synnyttämät aallot iskivät majakkaan Lake Pontchartrainissa sunnuntaina.

Presidentti Joe Biden puhui sunnuntaina liittovaltion hätätilavirasto FEMA:ssa Washingtonissa.

Yksi ihminen on kuollut hurrikaanissa. Kuolemantapaus tapahtui Louisianan Ascensionin piirikunnassa, kun puu kaatui ihmisen päälle, kertoivat CNN ja Reuters Suomen aikaa kello viiden jälkeen maanantaiaamuna.

Louisianassa St. Charlesin piirikuntaan ja St. John the Baptistin piirikuntaan on annettu tulvavaroitus hurrikaanin vuoksi, CNN kertoi maanantaiaamuna. Kansallinen sääpalvelu kehottaa ihmisiä kahdesta piirikunnasta hakeutumaan välittömästi turvaan korkeammille paikoille.

CNN kertoo, että New Orleansin asukkaita on kehotettu rajoittamaan veden käyttöä, sillä sähkökatko vaikuttaa veden pumppaamiseen viemäreissä. Reutersin mukaan kaupungissa on laajoja tulvia.

Osassa Louisianaa hätänumero ei ole ollut toiminnassa, CNN kertoo.

Lähteviä lentoja on peruttu Louisianan lisäksi myös Mississippissä. Jacksonin lentokentät ovat ilmoittaneet, että American Airlinesin ja Unitedin lentojen odotetaan jatkuvan tiistaina.

Ida on yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista Louisianaan rantautuneista myrskyistä. Myrskyn voima oli niin suuri, että se käänsi Mississippi-joen virtaussuunnan usean tunnin ajaksi.

Maanantaiaamuna Suomen aikaa tuulet puhaltavat New Orleansissa puuskissa jopa 40 metrin sekuntinopeudella, sääkanava Weather Channel kertoo.

Sunnuntaina presidentti Biden kehotti kansalaisia suorassa televisiolähetyksessä ottamaan myrskyn vakavasti.

”Tuhoista on todennäköisesti tulossa valtavia”, Biden sanoi.

Hurrikaani Ida oli repinyt irti osan rakennuksen katosta New Orleansin ranskalaiskorttelissa. Ida iski kaupunkiin tuhoisan hurrikaani Katrinan vuosipäivänä.

Maanantaiaamuna Suomen aikaa yli miljoona taloutta ja koko New Orleansin kaupunki oli ilman sähköä, jos generaattoreita ei lasketa, Louisianan kuvernööri John Bel Edwards kertoi aamuneljältä Suomen aikaa CNN:n haastattelussa.

Viranomaisten mukaan tämä vaikuttaa myös kaupungin viemärijärjestelmään, koska sähköt ovat poikki tyhjennyspumpuilta. Viemäreistä vastaava lautakunta kertoi Twitter-tilillään, että sen hätänumero ei tällä hetkellä ole toiminnassa.

Toimittajat työskentelivät sunnuntaina New Orleansissa hurrikaanin keskellä.

CNN:n mukaan myös yli 70 000 taloutta Louisianan naapuriosavaltio Mississippissä oli ilman sähköjä.

New Orleansissa Ida-hurrikaani on pimentänyt koko kaupungin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Kuva on sosiaalisessa mediassa jaetusta videosta sunnuntailta.

Louisianan rannikon öljyntuotanto on lähes kokonaan keskeytetty, kertoo The Washington Post. Louisianan Gallianossa tuulet veivät mennessään Our Lady of the Sea -sairaalan katon. Jeffersonin piirikunnanjohtaja Cynthia Lee Sheng kertoi CNN:n haastattelussa varhain maanantaina Suomen aikaa, että viranomaiset saavat soittoja, joissa ihmiset kertovat kotiensa tulvivan pahoin.

Monista muista vahingoista tietoa on vasta vähän, koska monet pelastuslaitokset eivät myrskyn vuoksi pysty vastaamaan hälytyksiin.

”Tänä iltana kukaan ei voi odottaa, että pelastustyöntekijät vastaavat avunpyyntöihin”, Edwards sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

HS:n tavoittamat paikalliset kertovat, että heidän ystävänsä ja läheisensä ovat kärsineet omaisuustuhoista.

”Useamman ystävän talosta on lentänyt katto pois New Orleansissa”, Michael Lester kertoi varhain maanantaina Suomen aikaa.

Lester itse odotti myrskyn tulevan kohdalle sata kilometriä kaupungista luoteeseen. Aamuneljän jälkeen Suomen aikaan hän kertoi sään muuttuneen äkisti huonommaksi, tuulen ja sateen yltyneen. Hurrikaani kaatoi ainakin yhden puun Lesterin pihalta ja katkaisi sähköt.

Misty McElroy on evakossa Louisianan toiseksi suurimman kaupungin Baton Rougen lähettyvillä, mutta on kuullut huolestuttavia uutisia läheisiltä, jotka jäivät etelään Houman kaupunkiin.

Houma on yksi pahimmin myrskystä kärsineistä kaupungeista. Ida pysytteli kaupungin yllä tuntikausia neljännen luokan hurrikaanina.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn astronautti Thomas Pesquet kuvasi Hurrikaani Idan Kansainväliseltä avaruusasemalta sunnuntaina.

”Olen kokenut monta hurrikaania, mutten yhtään tällaista”, McElroy kertoi varhain maanantaina Suomen aikaa.

”Ystävät ja sukulaiset ovat kärsineet omaisuustuhoista pahemmin kuin koskaan, eikä myrsky ole vielä edes ohittanut kotikaupunkiani.”

Ida iskeytyi rantaan Louisianan osavaltion eteläisimmässä satamassa Port Fourchonissa. Satama sijaitsee 160 kilometrin päässä New Orleansin kaupungista etelään.

Ida vaimeni kolmannen luokan myrskyksi vasta viisi tuntia rantautumisen jälkeen eli se säilytti voimansa poikkeuksellisen pitkään. Rantautumisen jälkeen myrskyn vauhti myös hidastui, minkä pelätään pahentavan sateiden aiheuttamia tulvia.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan tuuli oli kovimmillaan yli 67 metriä sekunnissa, kun myrskynsilmä osui maihin. Kello oli tuolloin Suomessa lähes iltakahdeksan, eli Louisianassa oli keskipäivä.

Jo yli 33 metriä sekunnissa puhaltava tuuli katsotaan hirmumyrskyksi.

Ida ei jäänyt kauas korkeimman voimakkuusluokan hirmumyrskystä. Olisi riittänyt, että tuulen nopeus olisi yltänyt reiluun 70 metriin sekunnissa.

Presidentti Biden ja kuvernööri Edwards vakuuttivat sunnuntaina, että sekä liittovaltio että Louisiana ovat varautuneet hurrikaaniin paremmin kuin koskaan. Edwards lupasi, että osavaltion miljardeilla päivitetty tulvainfrastruktuuri tulee kestämään, vaikka joutuukin testiin.

”Olemme varautuneet paremmin kuin silloin”, Edwards sanoi CNN-kanavan haastattelussa varhain maanantaina.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan odotettavissa on ”katastrofaalisia tuulituhoja”. Lisäksi myrsky aiheuttaa tulvia rankkasateiden ja merenpinnan nousun myötä. Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan joillekin alueille on odotettavissa jopa 61 senttimetrin sadekertymiä.

Yhden jälkeen maanantaiyönä Suomen aikaa myrskyvuoksen kerrottiin nousseen tulvavallien yli Plaqueminen piirikunnassa, New Orleansista etelään.

VoimakkaaT sateet ja tuulet jatkuvat maanantaina. Tuulenpuuskat kaatavat puita ja aiheuttavat sähkö- ja tietoliikennekatkoja. Siltoja ja teitä on jouduttu sulkemaan myrskyn tieltä.

Myrskyn voimistuminen ja voimakkaat tuulet voivat kansallisen sääpalvelun hurrikaani­tiedotteen mukaan jättää jotkin Kaakkois-Louisianan alueista asumattomiksi jopa viikoiksi tai kuukausiksi.

Louisianassa on parhaillaan myös yksi Yhdysvaltain pahimmista koronaepidemioista. Perjantaina osavaltiossa raportoitiin yli 3 400 uutta koronavirus­tartuntaa, ja noin 2 700 ihmistä on sairaala­hoidossa korona­viruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

Monet sairaalat olivat täynnä potilaita jo ennen hirmumyrskyä. Epidemian pelätään myrskyn vuoksi pahenevan entisestään, koska ihmiset ovat joutuneet hakeutumaan turvaan hurrikaanisuojiin, hotelleihin ja muualle, missä virus voi levitä.

Lue lisää: Pahimmissa ennusteissa sadat talot jäisivät Idan nostattamien vesi­massojen alle – myrsky­vuoksi on usein hurrikaanin vaarallisin ilmiö

Tuuli kaatoi lauantaina ison mainostaulun Manzanillossa Meksikossa.

Hurrikaani Ida siirtyi Meksikonlahden alueelle lauantaina Kuubasta. Kuubassa Ida aiheutti perjantaina voimakkaita rankkasateita ja kaatoi puita muun muassa Isla de la Juventud -saarella. Kuolonuhreja myrsky ei kuitenkaan vaatinut, kertoo La Jornada.

Meksikonlahdella Ida voimistui nopeasti. Kun Ida Kuubaan iskiessä oli vielä ensimmäisen voimakkuusluokan myrsky, sunnuntaiaamuna se oli jo saavuttanut neljännen luokan voimakkuuden viisiportaisella asteikolla.

Tasan 16 vuotta sitten suuren osan New Orleansista tuhonnut hurrikaani Katrina oli merellä korkeimman voimakkuusluokan hirmumyrsky, mutta maahan iskiessään kolmannen voimakkuusluokan myrsky. Ida saapui siis rantaan Katrinaa voimakkaampana.

Katrina tappoi aikanaan yli 1 800 ihmistä. Sen jälkeen New Orleansia suojaamaan rakennettiin satoja kilometrejä tulvapatoja. Nyt alueella odotetaan pelolla, missä määrin tulvavalleihin tehdyt parannukset suojelevat ihmisiä ja heidän omaisuuttaan.

Lue lisää: Oletko paikalla hurrikaani Idan reitillä? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen

HS-työryhmä: Matilda Jokinen, Karla Karasti, Pekka Mykkänen, Anna-Sofia Berner, Helmi Muhonen, Saara Aholainen

Oikaisu 30.8 kello 10.55: Tim Kerner on Jean Lafitten, ei Lafitten kuten jutussa aiemmin sanottiin, pormestari.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat