Pahimmissa ennusteissa sadat talot jäisivät Idan nostattamien vesimassojen alle – myrskyvuoksi on usein hurrikaanin vaarallisin ilmiö - Ulkomaat | HS.fi

Pahimmissa ennusteissa sadat talot jäisivät Idan nostattamien vesi­massojen alle – myrsky­vuoksi on usein hurrikaanin vaarallisin ilmiö

Pelko aiheutuu siitä, että monin paikoin tulvavallit ovat matalampia kuin nyt ennustettu myrskyn aiheuttama mahdollinen tulva.

Työntekijät sulkivat tulvaportin lauantaina Pontchartrainjärvellä Metairiessa, kun Louisianan osavaltio valmistautui hurrikaani Idan iskuun.

29.8. 16:51 | Päivitetty 29.8. 18:09

Louisianan osavaltion rannikolla pelätään nyt tosissaan sitä, millaisen myrskyvuoksen eli myrskytulvan lähestyvä hurrikaani Ida aiheuttaa.

Siinä ei mitata, miten monta metriä sekunnissa myrskytuulet puhaltavat, vaan miten monta metriä vedenpinta nousee pahimmilla alueilla.

Pelko aiheutuu siitä, että monin paikoin tulvavallit ovat matalampia kuin nyt ennustettu myrskyn aiheuttama mahdollinen tulva.

Kansallinen hurrikaanikeskus pitää mahdollisena, että Ida nostattaa 3–5 metriä korkeita tulvia. Sellainen uhkaa pahasti seutuja, joiden tulvavallit ovat tätä matalampia.

Esimerkiksi alueen uutissivusto Nola kertoo, että New Orleansin lähistöllä sijaitsevien pienempien kaupunkien tulvavallit ovat monin paikoin vain runsaat kaksi metriä. Sadat talot jäisivät tulvan alle, jos pahimmat ennusteet toteutuvat.

Tulvavalleja parannettiin Katrinan jälkeen, mutta nyt mitataan niiden tehokkuus jälleen uutta hirmumyrskyä vastaan.

Myrskyvuoksi aiheutuu matalapaineen, tuulten ja rankkasateiden yhteisvaikutuksesta ja on usein hurrikaanien tuhoavin piirre. Tulvavedet usein myös jäävät alueelle pitkäksi aikaa ja vaikeuttavat pelastustöitä.

Ilmiö on kuin vuorovesi, joka nousee liian korkealle, tai kuin tsunamin aiheuttaman veden vyöry. Se myös tappaa eli käytännössä hukuttaa ihmisiä enemmän kuin muut hirmumyrskyyn liittyvät ilmiöt.

CNN:n meteorologi selittää ilmiön yksinkertaisesti: hänen mukaansa se aiheutuu, kun myrskyn voimakkaat tuulet ajavat vettä rantaan, jossa se sitten tavallaan kasaantuu ja nousee maalle, kun muuallekaan ei pääse.

Tästä seuraa myös se, että noussut vesi estää jokien virtauksen mereen ja osaltaan aiheuttaa sateiden kanssa entistä suuremman tulvan.

Kansallinen sääpalvelu onkin todennut, että Ida voi jättää seutuja Louisianan kaakkoisosista viikoiksi tai kuukausiksi sellaiseen tilaan, ettei niissä voi asua.

Katrinan jälkeen valleihin on tehty paljon parannuksia varsinkin New Orleansin ydinalueilla.

Sanomalehti The New York Times puolestaan kertoo aavistuksen lohdullisempia tietoja vertaillessaan Idaa ja Katrinaa, joka kuusitoista vuotta sitten aiheutti 1 800 kuolemaa.

Lehden mukaan Katrinaa seurasi paikoin yli seitsemän metrin (yli 20 jalkaa) myrsky­vuoksi, kun taas Idan arvioidaan tuovan mukanaan puolta pienemmän (10–15 jalkaa) myrskytulvan.

”Viisitoista jalkaa voi tietysti tehdä paljon tuhoa, mutta se ei ole mitään verrattuna Katarinan aiheuttamaan myrskyvuokseen”, sanoo lehdessä osavaltion yliopiston professori ja ilmastotieteilijä Barry Keim.

Katrinan jälkeen valleihin on tehty paljon parannuksia varsinkin New Orleansin ydinalueilla. Keim muistuttaa silti, että Idan myrskytulva voi myös kohdistua alueille, jotka eivät ole niin hyvin varautuneita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat