Interfax: Aleksei Navalnyin tiedottaja on paennut Venäjältä Helsinkiin - Ulkomaat | HS.fi

Interfax: Aleksei Navalnyin tiedottaja on paennut Venäjältä Helsinkiin

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš on ollut kotiarestissa helmikuusta lähtien.

Kira Jarmyš oikeudenkäynnissään Moskovassa 16. elokuuta.

30.8. 17:09 | Päivitetty 30.8. 18:34

Moskova

Vangitun venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš on paennut Venäjältä Helsinkiin, uutistoimisto Interfax kertoo lähteisiinsä vedoten.

Tietoa ei ole vahvistettu, eikä Jarmyš itse ole kommentoinut sitä. Hän ei myöskään ole vastannut HS:n yhteydenottopyyntöihin. Myöskään muut Navalnyin läheiset avustajat eivät ole vahvistaneet tai kiistäneet uutista.

Interfax ei kerro, koska Jarmyš olisi lähtenyt Venäjältä. Tiedossa ei myöskään ole, mikä Jarmyšin varsinainen määränpää olisi.

Navalnyin kanssa Saksasta Venäjälle tammikuussa palanut Jarmyš oli helmikuusta elokuun puoliväliin kotiarestissa.

Elokuun puolivälissä tuomioistuin langetti hänelle liikkumisrajoituksia puoleksitoista vuodeksi koronarajoitusten rikkomisesta. Samalla se lopetti kotiarestin.

Jarmyšin asianajajat ovat valittaneet tuomiosta, joka ei siksi ole vielä lainvoimainen. Se antoi Jarmyšille aikaikkunan poistua maasta.

Moni muukin Navalnyin läheinen liittolainen on käyttänyt tätä mahdollisuutta ja poistunut viime aikoina maasta. Sen on arveltu olevan vallanpitäjien tarkoituskin.

Jarmyš oli Navalnyin mukana viime elokuussa Siperian-matkalla, jonka päätteeksi Navalnyi myrkytettiin. Tutkivan Bellingcat-ryhmän selvityksen mukaan myrkytyksen takana oli turvallisuuspalvelu FSB:n erikoisryhmä.

Toivuttuaan Navalnyi palasi Venäjälle. Viranomaiset ottivat hänet kiinni lentokentällä ja passittivat vankeuteen. Sen jälkeen viranomaiset ovat julistaneet Navalnyin järjestöt äärijärjestöiksi.

Navalnyin lähipiiri on joko maanpaossa tai vankeudessa.

Oikaisu 30.8.2021 kello 18.34: Jarmyš oli kotiarestista helmikuusta lähtien, ei tammikuusta, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat