Norjan poliisi: Kongsbergin hyökkäys ei vaikuta suunnitellulta – Grafiikka näyttää tapahtumien kulun - Ulkomaat | HS.fi

Norjan poliisi: Kongsbergin hyökkäys ei vaikuta suunnitellulta – Grafiikka näyttää tapahtumien kulun

Viisi ihmistä kuoli ja kolme loukkaantui jousiaseella tehdyssä hyökkäyksessä keskiviikkoiltana Kongsbergissa. Poliisi ei ole kertonut mahdollisesta motiivista, mutta epäilty on liikkunut radikalisoitumisesta kielivissä ympäristöissä.

13.10. 21:53 | Päivitetty 15.10. 13:57

Norjan jousiasehyökkäyksestä epäilty pysyy vangittuna ainakin neljä viikkoa, tuomari määräsi perjantaina vangitsemistunnon päätteeksi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Vangitsemisistunto alkoi perjantaina aamukymmeneltä Suomen aikaa. Epäilty ei itse ollut paikalla. Medioiden mukaan epäillylle tehdään mielentilatutkimus, jonka tarkoitus on selvittää, oliko mies tekonsa aikana täydessä ymmärryksessä.

Norjan poliisin mukaan Kongsbergin joukkosurman tutkinnassa ei ole ilmennyt mitään, mikä kertoisi hyökkäyksen olleen etukäteen suunniteltu.

Poliisi kertoi Norjan TV2:lle myös, ettei mikään viittaa siihen, että jokin Kongsbergin keskustan kaupassa tapahtunut olisi laukaissut tapahtumat. Jousella aseistautunut hyökkääjä aloitti ampumisen ruokakaupassa.

Viiden ihmisen surmaamisesta epäiltyä 37-vuotiasta miestä on kuulusteltu kahdesti, eikä uusia kuulusteltuja ole poliisin mukaan enää suunnitteilla.

Viisi ihmistä kuoli ja kolme loukkaantui jousiaseella tehdyssä hyökkäyksessä keskiviikkoiltana Kongsbergissa.

Poliisi vahvisti kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät puolenyön jälkeen torstain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Yksi loukkaantuneista oli poliisi, joka sattui paikalle vapaa-ajallaan ja jota epäilty oli ampunut jousiaseella selkään. Loukkaantuneiden vammat ovat vakavia, mutta eivät hengenvaarallisia. He ovat tehohoidossa.

Ihmiset toivat kukkia iskussa kuolleiden muistolle Kongsbergissa.

Norjan turvallisuuspoliisin mukaan iskua käsitellään terroritekona. Tiedotus­tilaisuudessa torstaina turvallisuuspoliisi kertoi, että teon motiivi on silti edelleen tutkittavana.

”Ei ole epäilystä siitä, etteikö tämä olisi terroriteko. Nyt on tärkeää, että tutkimus jatkuu ja selvitämme epäillyn motiivit”, terrorisminvastaisista toimista vastaava poliisipäällikkö Arne Christian Haugstøyl kertoi tiedotustilaisuudessa.

Tekijä oli turvallisuuspoliisille entuudestaan tuttu. Turvallisuuspoliisi ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitä se tiesi epäillystä aiemmin. Tiedotusvälineissä on kerrottu epäillyn tuttavasta, joka oli varoittanut miehen käyttäytymisestä viranomaisia aiemmin.

Torstaina Norjassa aloitti työnsä uusi hallitus, jonka pääministeri Jonas Gahr Støre luonnehti tapahtunutta ”hirvittäväksi ja julmaksi hyökkäykseksi”. Pääministeri aikoo vierailla Kongsbergissä perjantaina.

Uudessa hallituksessa on kaksi jäsentä, jotka kokivat iskun Utøyan saarella vuonna 2011. Oslon keskustassa ja saarella tehdyissä iskuissa kuoli 77 ihmistä.

Miten tapahtumat etenivät?

Poliisi sai tiedon jousiampujasta Coop-myymälällä Norjan Kongsbergissa kello 18.13 keskiviikkoiltana. Alueelle hälytettiin lukuisia ambulansseja ja lääkintähelikoptereita. Paikalla oli Verdens Gang -lehden mukaan myös pommiryhmä.

Poliisi twiittasi kello 18:28, että jousella ja nuolilla aseistautunut mies liikkui kaupungin keskustassa. Yleisöä pyydettiin pysymään sisätiloissa. Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella. Laagendalspostenin mukaan tekijä liikkui laajalla alueella kaupunkia jakavan joen toisella puolella.

Laagendalsposten-lehden mukaan poliisit ajoivat epäiltyä takaa juoksemalla ja ampuivat varoituslaukauksia. Poliisit saivat epäillyn kiinni noin puoli tuntia tapahtumien alun jälkeen.

Poliisi kertoi pidätyksestä kello 19:24. Puoli yhdeksän aikaan illalla viranomaiset vahvistivat, että useita ihmisiä on kuollut ja haavoittunut.

Poliisi piti kello 23:18 tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin viiden ihmisen kuolleen.

Teon jälkeen alueen sairaalat asetettiin hälytystilaan. Tapahtuman jälkeen Norjan poliisit päätettiin aseistaa. Muutaman vuoden ajan Norjan poliisit eivät ole kantaneet aseita. Norjan hälytystilaa ei kuitenkaan muutettu.

Epäilty mies käytti hyökkäyksessä poliisipäällikön mukaan jousta ja nuolia. NRK:n mukaan tekijä oli tunkeutunut asuntoon tai asuntoihin ja uhreja löydettiin niin sisältä kuin ulkoakin.

Torstaina poliisi kertoi norjalaiselle uutistoimisto NTB:lle, että epäilty käytti myös muita aseita hyökkäyksessä. Poliisi ei kuitenkaan kertonut, millaisista aseista on kyse.

Noin 27 700 asukkaan Kongsberg sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Oslosta lounaaseen.

Poliisi selvittää nyt tapahtumien kulkua useissa eri tekopaikoissa ja haastattelee silminnäkijöitä.

Mitä tekijästä tiedetään?

Poliisi kertoi aamuyöllä lehdistötiedotteessa, että epäilty on 37-vuotias mies. Hän on Tanskan kansalainen, joka on asunut paikkakunnalla.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan epäilty toimi yksin. Epäilty ei loukkaantunut kiinnioton yhteydessä. Hänet vietiin kiinnioton jälkeen läheiseen Drammenin kaupunkiin.

Tanskalaisuutistoimisto Ritzaun mukaan miestä syytetään ainakin viiden ihmisen surmasta.

Poliisipäälikkö Ole Bredrup Sæverud puhui torstaina tiedotustilaisuudessa.

Epäilty on aiemmin yhdistetty radikalisoitumiseen, kertoi poliisipäällikkö Ole Bredrup Sæverud torstaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa kello 11:n jälkeen Suomen aikaa.

Radikalisoituminen liittyy poliisin mukaan siihen, että islamiin kääntynyt mies oli viettänyt aikaa radikalisoitumisesta kielivissä ympäristöissä. Vielä on kuitenkin epäselvää, onko näillä tiedoilla yhteys teon motiiviin. Epäilty oli poliisille tuttu jo ennen keskiviikon veritekoja.

”Olemme suhteellisen varmoja siitä, että tekijä toimi yksin. Mikään ei viittaa muuhun. Mutta tutkimustyöt jatkuvat, jotta voimme olla siitä täysin varmoja”, Bredrup Sæverud sanoi.

Kaikki kuolleet uhrit olivat 50–70-vuotiaita. Uhreista neljä oli naisia, yksi mies. Poliisin mukaan mies surmasi uhrejaan sen jälkeen, kun poliisi sai tekijään ensimmäisen kontaktin. Tekijällä oli poliisin mukaan jousiaseen lisäksi muitakin aseita, joita käytettiin veritekojen aikana.

Poliisi jatkoi tutkimuksia Kongsbergissa torstaiaamuna.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo torstaiaamuna, että poliisi on kuullut epäiltyä miestä yön aikana.

”Hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa ja kertoo tapauksesta yksityiskohtaisesti”, miehen asianajaja Fredrik Neumann kertoo NRK:lle. Myöhemmin poliisi kertoi epäillyn tunnustaneen tekonsa.

Poliisiasiamies Ann Irén Svane Mathiassen kertoo norjalaiselle TV 2:lle torstaina aamulla, että epäilty on poliisille ennestään tuttu useista yhteyksistä.

TV 2:n mukaan useat lähteet ovat kertoneet, että epäilty mies olisi kääntynyt islaminuskoon.

Lisäksi TV 2 kertoo, että epäilty on aiemmin ollut useita kertoja yhteydessä Norjan terveyspalveluihin.

Poliisit tutkivat tapahtumapaikkoja keskiviikkoiltana Kongsbergissä.

Kongsbergin poliisipäällikkö Øyvind Aas.

Norjan poliisilla oli Kongsbergissä apunaan poliisikoira.

Miten epäilty terroriteko on otettu vastaan Norjassa?

Keskiviikon väkivallanteko tapahtui vain päivä ennen Norjan hallitusvallan vaihtoa. Tiedotustilaisuudessa mukana ollut oikeusministeri Monica Mæland kertoi vallanvaihdon tapahtuvan suunnitelmien mukaan. Uusi työväenpuolueen johtama hallitus aloitti toimintansa torstaina uuden pääministerin Jonas Gahr Støren johdolla.

Tuore pääministeri kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että tekijä saatiin kiinni.

”Lopputulos on kuitenkin erittäin traaginen. Minä ja oikeusministeri varmistamme, että niin Kongsbergin poliisi, kunnan työntekijät sekä kriisiryhmät ja terveydenhuollon työntekijät saavat kaiken mahdollisen tuen”, Støre sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan pääministerinä torstaina.

Seinään on jäänyt mahdollisesti iskussa käytetty nuoli.

Paikkakunnalla ihmiset olivat järkyttyneitä tapahtumista.

”Oli sydäntäsärkevää ja raskasta kuulla tästä tapahtumasta. Ei tällaista odottaisi tapahtuvan Kongsbergissa”, yksi paikallisista kertoi VG:lle.

”Poliisi on kehottanut meitä pysymään sisätiloissa”, toinen asukkaista kertoi.

Ruokakauppaketju Coopin edustaja on kertonut VG:lle, että ketjun kaupassa on ollut ”vakava tapaus”. Ketjun edustajan mukaan yksikään heidän työntekijöistään ei saanut vammoja.

Norjalaiskanava TV2:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo olleensa matkalla kauppaan, mutta pysähtyneensä ensin tupakalle. Tuolloin hän näki kadun kulmassa miehen, jolla oli jousi kädessä ja nuolia olallaan kantamassaan viinissä. Tämän jälkeen hän näki ihmisten pakenevan henkensä edestä.

”Olen kiitollinen, että jäin polttamaan, muuten olisin jäänyt kaiken keskelle matkalla kauppaan”, hän sanoi televisiokanavalle.

Muut kanavan jututtamat silminnäkijät ovat muun muassa kertoneet kuulleensa kadulta huutoja ja nähneensä elottomia ihmisiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat