Pommi räjähti moskeijassa Afganistanissa, kymmeniä kuollut ja loukkaantunut - Ulkomaat | HS.fi

Pommi räjähti moskeijassa Afganistanissa, kymmeniä kuollut ja loukkaantunut

Meneillään olivat juuri perjantairukoukset, jotka ovat moskeijassa viikon vilkkainta aikaa.

Talebanin asemiehet seisoivat vartiossa lähellä räjähdyspaikkaa Kandaharissa perjantaina.

15.10. 13:22 | Päivitetty 15.10. 17:29

Kymmeniä ihmisiä on kuollut pommin räjähdettyä moskeijassa Kandaharissa Etelä-Afganistanissa.

Tiedot räjähdyksen uhriluvuista vaihtelevat. Uutistoimisto AFP:n ja Al-Jazeeran mukaan kuolleita olisi ainakin 32 ja loukkaantuneita 40–50. Reuters kertoi kuolleita olevan vähintään 35 ja haavoittuneita 68.

Pommi räjähti Kandaharin keskustassa, al-Jazeeran mukaan kaupungin suurimmassa shiiamoskeijassa. Kaksi AFP:n haastattelemaa silminnäkijää kertoo kuulleensa yhteensä kolme räjähdystä, joista yksi tapahtui toisen silminnäkijän mukaan moskeijan ovella.

Tapahtumahetkellä oli meneillään perjantairukoukset, jotka ovat moskeijassa viikon vilkkainta aikaa.

”Olemme surullisia räjähdyksestä shiiamoskeijassa Kandaharissa, jossa useita maanmiehiämme kuoli marttyyrikuoleman ja haavoittui”, Afganistanin sisäministeriön tiedottaja Qari Sayed Khosti tviittasi.

Hänen mukaansa paikalle on saapunut erikoisjoukkoja tutkimaan tapausta. Iskun tekijä ei ole vielä tiedossa.

Räjähdyksen syy ei ollut välittömästi tiedossa. Viime perjantaina shiiamoskeijaan kohdistettu pommi-isku Afganistanin Kunduzissa surmasi 50 ihmistä. Tuolloin tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis-K, joka on Afganistania hallitsevan äärijärjestö Talebanin kilpailija.

Afganistanin väestöstä noin 10 prosenttia on shiiamuslimeja. Monet heistä ovat hazaroja, joita on vainottu Afganistanissa pitkään. Afganistanissa elokuussa valtaan noussut Taleban on luvannut suojella maan shiiavähemmistöä, vaikka sillä on omaakin historiaa shiiojen vainoamisesta.

Pommi-iskut moskeijoihin ovat olleet Afganistanissa melko yleisiä viime vuosina. Taleban on luvannut vakauttaa tilanteen maassa ulkomaisen miehitysvallan päätyttyä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat