Poliisi: Britannian konservatiivikansanedustaja David Amessin puukotus oli terroriteko - Ulkomaat | HS.fi

Poliisi: Britannian konservatiivi­kansan­edustaja David Amessin puukotus oli terroriteko

69-vuotiasta Amessia puukotettiin vaalipiirin tilaisuudessa Leigh-on-Seassa Englannin itärannikolla perjantaina. Teosta epäilty on pidätetty murhasta epäiltynä.

Poliiseja tapahtumapaikan edessä Leigh-on-Seassa Englannin itärannikolla perjantaina.

16.10. 5:20 | Päivitetty 16.10. 18:10

Britanniassa poliisi on julistanut konservatiivikansanedustaja David Amessin kuolemaan johtaneen puukotuksen olleen terroristinen teko.

Suur-Lontoon poliisi kertoo asiasta tiedotteessa.

Poliisin mukaan tutkintojen alkuvaiheessa on selvinnyt mahdollinen islamistiseen ääritoimintaan yhdistetty motiivi. Tutkintaa johtaa terrorismin vastainen yksikkö.

Mediatietojen mukaan 69-vuotias Amess oli tapaamassa ihmisiä omassa vaalipiirissään paikallisessa metodistikirkossa Leigh-on-Seassa perjantaina, kun puukotus tapahtui.

Poliisin mukaan 25-vuotias mies on pidätetty murhasta epäiltynä eikä ketään muuta etsitä tapahtuneeseen liittyen. Tiedotteen mukaan poliisi teki kuitenkin Suomen aikaa lauantaina alkuyöstä tutkimuksiin liittyviä etsintöjä kahdessa eri osoitteessa Lontoon alueella.

Poliisi on kertonut, että tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Useat brittiläiset tiedotusvälineet ovat raportoineet, että epäillyn uskotaan olevan britti, jolla on somalialainen tausta.

Monet poliitikot ottivat julkisesti osaa Amessin kuoleman vuoksi ja tuomitsivat teon jo ennen kuin poliisi illalla vahvisti uhrin henkilöllisyyden. Esimerkiksi pääministeri, niin ikään konservatiivi Boris Johnson, sanoi toimittajille uskovansa kaikkien olevan järkyttyneitä ja surullisia Amessin kuoleman vuoksi.

Johnson vieraili lauantaina tapahtumapaikalla sisäministeri Priti Patelin, parlamentin alahuoneen puhemiehen Lindsay Hoylen sekä työväenpuolueen johtajan Keir Starmerin kanssa.

Pääministeri Boris Johnson ja sisäministeri Priti Patel veivät kukkia tapahtumapaikalle lauantaina.

Osanottoja on tullut Britannian lisäksi myös ainakin Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.

Amess oli verkkosivunsa mukaan ollut kansanedustaja vuodesta 1983, ensin Basildonista ja vuodesta 1997 alkaen Southendin läntisestä vaalipiiristä. Hänet tunnettiin muun muassa eläinten oikeuksien puolustajana ja abortin vastustajana.

Amessin kuva oli esillä metodistikirkossa perjantaina.

Sisäministeri Patelin edustaja kertoi perjantaina ministerin pyytäneen poliisivoimia arvioimaan kansanedustajien turvallisuusjärjestelyt välittömästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa vakavaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoistaan ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones haavoittui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat