Kiinassa naapuriensa murhista epäillyn miehen jahti nostatti poikkeuksellisen reaktion: ihmiset toivovat, ettei epäiltyä saada kiinni - Ulkomaat | HS.fi

Kiinassa naapuriensa murhista epäillyn miehen jahti nostatti poikkeuksellisen reaktion: ihmiset toivovat, ettei epäiltyä saada kiinni

Verkossa toivotaan avoimesti ja poikkeuksellisesti, ettei Ou Jinzhongia saada lainkaan kiinni. Osasyyllisenä tapahtuneeseen pidetään paikallishallintoa.

Kuvakaappaus paikallisviranomaisten julkaisemasta Ou Jinzhongin etsintäkuulutuksesta.

18.10. 9:57 | Päivitetty 18.10. 10:27

Kiinan kaakkoisosassa Fujianin maakunnassa tapahtunut, 55-vuotiaan Ou Jinzhongin tapaus on saanut maassa laajaa ja epätavanomaista huomiota.

Viranomaiset ovat etsineet Outa yli viikon. Hänen väitetään tehneen 10. lokakuuta hyökkäyksen, jossa kaksi ihmistä kuoli ja kolme loukkaantui.

Uutiset murhaepäilystä ja etsintäkuulutuksesta ovat levinneet sosiaalisessa mediassa, ja monet ovat ilmaisseet tukensa Oulle. Tämä on poikkeuksellista maassa, jossa murhasta voi saada kuolemantuomion.

Asiasta uutisoivat esimerkiksi CNN, The Times ja South China Morning Post.

Paikallinen poliisi ja hallinto eivät kertoneet kuolleiden tai haavoittuneiden henkilöllisyyttä. Median mukaan kyseessä olivat Oun naapurit.

Putianin paikkakunnan viranomainen kuitenkin kertoi valtiolliselle medialle Beijing Newsille, että iskussa kuolivat 70-vuotias mies ja hänen miniänsä. Kuolleen miehen vaimon ja kahden lapsenlapsen kerrotaan haavoittuneen.

Sosiaalisessa mediassa esille on kuitenkin nostettu mahdollisia taustasyitä hyökkäykseen ja Oun aiempia urotöitä.

Viranomaisten ollessa vähäsanaisia Oun tukijat pohjaavat tietonsa muiden Putianin kylän asukkaiden sanomisiin, Oun aiempiin Weibo-päivityksiin ja varhaisempiin uutisiin.

Niiden pohjalta on syntynyt epävirallinen tarina miehestä, jonka vuosia kestänyt kiista talonrakennushankkeesta ajoi epätoivon partaalle. Esille on nostettu myös vahvistamattomat tiedot siitä, että Ou pelasti vuosikymmeniä sitten hukkumaisillaan olleen pojan sekä kaksi rantaan ajautunutta delfiiniä vuonna 2008.

Ou oli kertonut päivityksissään asuneensa vuosia ränsistyneessä hökkelissä. Hän yritti purkaa sen ja rakentaa tilalle uuden talon. Hän sai Putianin lautakunnalta luvan vuonna 2017, mutta rakentaminen ei onnistunut häirinnän vuoksi.

South China Morning Postin mukaan kyläläiset kertoivat, että kiistoissa oli mukana myös perhe, johon Oun hyökkäys kohdistui. Perheen väitetään estäneen heidän talonsa viereisen tien käyttämisen rakennusmateriaalien kuljettamiseen. Beijing Newsille puhunut viranomainen vahvisti kiistat.

Viimeisen riidan kerrotaan syntyneen, kun Ou haki naapureidensa kasvimaalta asumuksensa katosta tuulten mukana irronneen teräslevyn.

Naapurien lisäksi somekäyttäjät ovat nähneet viranomaiset osasyyllisinä, koska Ou kertoi hakeneensa apua poliisilta, muilta viranomaisilta, hallinnolta ja medialta useita kertoja. Pyyntöihin ei kuitenkaan vastattu.

”Jos käy läpi kaikki lailliset keinot ja ei silti pysty puolustamaan lainmukaisia oikeuksiaan, oman käden oikeus herättää väistämättä laajaa sympatiaa”, yksi Weibo-kommentoija kirjoitti.

”Setä, pakene. Toivottavasti löydät vielä onnen loppuelämässäsi”, kirjoitti toinen.

Kritiikkiä ovat herättäneet myös etsintäkuulutus ja somepäivitysten sensurointi.

Pinghain piirikunta julkaisi 12. lokakuuta etsintäkuulutuksen. Oun pidätykseen johtavista tiedoista luvattiin 20 000 yuania eli noin 2 685 euroa ja Oun kuoleman todistavasta materiaalista 50 000 yuania, noin 6 712 euroa.

Suurempi summa kuoleman todistamisesta poiki pöyristyneitä kommentteja. Ilmoitus poistettiin hallinnon Wechat-tililtä myöhemmin.

Samoin poistettiin Oun Jinzhongin Weibo-tili, jonka vanhat päivitykset huomioitiin hyökkäysuutisen jälkeen sekä hänen mukaansa nimetty aihetunniste.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat