Venäjä sulkee Nato-edustustonsa ja Naton toimipisteet Moskovassa - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä sulkee Nato-edustustonsa ja Naton toimi­pisteet Moskovassa

Ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Nato-mission toiminnan loppumisesta. Aiemmin lokakuussa Nato ilmoitti karkottaneensa kahdeksan venäläistä ”tiedustelu-upseeria” Venäjän Nato-missiosta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjän ja Naton yhteistyölle ei ole enää perusedellytyksiä.

18.10. 18:48

Venäjä sulkee Nato-edustustonsa ja puolustusliiton toimipisteet Moskovassa, uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat maanantaina.

Ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Nato-mission toiminnan loppumisesta. Aiemmin lokakuussa Nato ilmoitti karkottaneensa kahdeksan venäläistä ”tiedustelu-upseeria” Venäjän Nato-missiosta.

Samalla Nato kertoi vähentäneensä akkreditoitujen venäläisten työntekijöiden määrää missiossa kymmeneen ihmiseen, kun heitä oli aiemmin 20.

Venäjän Nato-mission eli Venäjä–Nato-neuvoston tarkoituksena on lisätä yhteistyötä maan ja puolustusliiton välillä. Missio ei tarkoita, että Venäjä olisi osa Natoa.

Päätös akkreditoitujen työntekijöiden määrästä tulee voimaan lokakuun lopussa.

”Tiettyjen Naton toimenpiteiden jälkeen yhteiselle työlle ei ole enää perusedellytyksiä”, Lavrov totesi AFP:n mukaan maanantaina.

”Nato ei ole kiinnostunut tasapuolisesta vuoropuhelusta ja yhteisestä työstä”, Lavrov sanoi Reutersin mukaan.

Lavrovin mukaan Venäjän Nato-edustuston toiminta lakkaa Brysselissä marraskuun alun tienoilla.

Moskovassa on toiminut vuodesta 2002 Naton toimisto Belgian Moskovan-suurlähetystössä sekä vuodesta 2001 Naton tiedotustoimisto. Venäjän mukaan molemmat suljetaan.

Hänen mukaansa Nato voisi olla Venäjään yhteydessä kiireellisissä asioissa Venäjän Belgian-suurlähettilään kautta.

Naton aiemmat päätökset karkotuksista pohjautuivat AFP:n mukaan Tšekissä tapahtuneisiin tappaviin räjähdyksiin, joissa kahden venäläisen vakoojan epäillään olleen osallisina.

Naton ja Venäjän välisiä kokouksia ei ole pidetty sitten vuoden 2019.

Venäjän ilmoitukseen reagoitiin iltapäivän aikana.

Reutersin mukaan Nato ilmoitti, että se on huomannut Lavrovin ilmoituksen muttei ollut vielä saanut virallista tiedonantoa ulkoministerin ilmoittamista muutoksista.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas totesi, että Lavrovin ilmoitus vaikeuttaa huolestuttavaa tilannetta entisestään.

Reuters kertoi, että Maasin mukaan Saksa on Natossa pyrkinyt vuoropuheluun Venäjän kanssa, mutta nyt on todettava, ettei Venäjä näytä olevan siihen enää halukas.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat