Haavisto: Minskissä ”satoja ellei tuhansia” pakolaisia odottamassa rajanylitystä – EU pohtii uusia pakotteita - Ulkomaat | HS.fi

Haavisto: Minskissä ”satoja ellei tuhansia” pakolaisia odottamassa rajanylitystä – EU pohtii uusia pakotteita

Valko-Venäjän lentoyhtiön toimintaa pakolaisten kuljettajana halutaan rajoittaa. Belavia on vuokrannut koneita muun muassa Irlannista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

18.10. 19:12

Bryssel

EuroopaN UNIONI saattaa kohdistaa Valko-Venäjään jälleen uusia pakotteita, jotta maa lopettaisi pakolaisten järjestelmällisen ohjaamisen Valko-Venäjältä EU-alueelle. Pakotteista keskusteltiin EU:n ulkoministereiden kokouksessa Luxemburgissa maanantaina, mutta päätöksiä ei vielä tehty.

Uusi pakotekierros on kuitenkin valmisteilla, ja se kohdistuisi henkilöihin ja tahoihin, jotka ovat osallistuneet laittomien rajanylitysten valmisteluun.

Henkilöön kohdistuva pakote tarkoittaa sitä, että hänen pääsynsä EU:n alueelle ei onnistu ja hänen EU:ssa olevat talletuksensa ja rahavaransa voidaan jäädyttää.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan tiedot Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä kertovat, että kaupungissa on ”satoja ellei tuhansia” pakolaisia valmistautumassa rajanylitykseen Puolaan, Latviaan tai Liettuaan.

Useiden EU-maiden mukaan Valko-Venäjä lennättää pakolaisia Irakista, Iranista ja Afrikan maista Valko-Venäjälle ohjatakseen heidät edelleen rajansa yli. Tarkoituksena on niin sanottu hybridivaikuttaminen eli pakolaisten käyttäminen esimerkiksi epävakauden luomiseen ja EU-maiden yhtenäisyyden heikentämiseen.

Kohteena olevat lähimaat olivat äänekkäimmin vaatimassa uutta pakotekierrosta. Ne vaativat pakotteita myös Valko-Venäjän kansallista lentoyhtiötä Belaviaa kohtaan.

”Mietimme keinoja vaikuttaa lentoliikenteeseen mukaan lukien kaupallisten lentoyhtiöiden koneiden vuokraukset. EU:lla ei ole loputtomasti keinoja puuttua näiden koneiden vuokraukseen, mutta asiaa nostettiin paljon esille”, Haavisto sanoi.

Belavia on vuokrannut koneita muun muassa Irlannista.

EU järjestää joulukuussa huippukokouksen itäisten kumppanimaiden eli Ukrainan, Moldovan, Georgian, Armenian ja Azerbaidžanin kanssa. Joukkoon kuuluu myös Valko-Venäjä, mutta maan nykyjohdolle ei tule kutsua kokoukseen.

”Keskustelimme, että haluttaisiin jokin sivutapahtuma Valko-Venäjän opposition kanssa”, Haavisto sanoi.

Lue lisää: Valko-Venäjä karkotti Ranskan suur­lähettilään

Lue lisää: EU-komissio pyrkii suitsimaan Valko-Venäjän siirtolais­toimia kiristämällä viisumi­mahdollisuuksia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat