Yhdysvallat kieltää luonnossa ”ikuisesti” kestäviä yhdisteitä, jotka voivat haitata terveyttä – löytyy esimerkiksi vaatteista, kosmetiikasta ja hyönteismyrkyistä - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat kieltää luonnossa ”ikuisesti” kestäviä yhdisteitä, jotka voivat haitata terveyttä – löytyy esimerkiksi vaatteista, kosmetiikasta ja hyönteis­myrkyistä

PFAS-yhdisteet eivät hajoa luonnossa, vaan rikastuvat ja kertyvät elimistöön. Ihmiseen yhdisteitä päätyy todennäköisesti eniten ravinnon kautta.

Mahdollisesti terveydelle vaarallisia PFAS-yhdisteitä käytetään laajalti muun muassa hyönteismyrkyissä ja palotorjunnassa.

18.10. 22:09 | Päivitetty 18.10. 23:03

Yhdysvallat aikoo kieltää joukon PFAS-yhdisteitä, joiden epäillään aiheuttavan merkittävän terveysriskin. Presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti asiasta maanantaina.

Yhdysvaltain ympäristövirasto aikoo myös vaatia valmistajilta tarkempia tietoja aineiden käytöstä tuotteissa. Osaa niistä aiotaan luokitella laissa vaarallisiksi kemikaaleiksi.

Asiasta kertoi sanomalehti The Washington Post.

PFAS-yhdisteitä voidaan sanoa olevan kaikkialla. Niitä käytetään muun muassa palontorjunta­kemikaaleina niin kodintekstiileissä kuin lentoasemilla, mutta niitä on myös vettähylkivissä teknisissä vaatteissa, suksivoiteissa, kosmetiikassa, lattiavahoissa ja hyönteis­myrkyissä.

Yhdisteiden terveysvaikutuksia ei täysin tunneta, mutta niille altistuminen on yhteydessä heikentyneeseen immuuni­vasteeseen.

Altistuminen saattaa vaikuttaa myös kohonneeseen kolesteroliin, maksan toimintaan, tulehdusalttiuteen ja alhaiseen syntymäpainoon, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan näyttö on toistaiseksi epävarmaa.

PFAS-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet ovat hiilivetyketjuja, joissa kaikki vetyatomit on korvattu fluorilla. Ne ovat hyvin kestäviä eivätkä hajoa luonnossa.

Siksi niillä on paljon käyttöä. Samasta syystä ne voivat muodostua terveysriskiksi, koska yhdisteet rikastuvat luonnossa ja ihmisen elimistössä.

Ympäristössä yhdisteitä on kaikkialla: maaperässä, vesistöissä, kasveissa, kaloissa ja lihassa.

Yhdisteet kertyvät veren proteiineihin, munuaisissa ja maksassa, koska ne eivät poistu elimistöstä virtsan ja ulosteen mukana.

Ihmisen elimistöön yhdisteitä päätyy todennäköisesti eniten ravinnon kautta.

PFAS-yhdisteet hylkivät hyvin vettä, rasvaa ja likaa. Jo aiemmin 2000-luvulla havaittiin, että PFOS-yhdisteet voivat olla vaarallisia. Kun niiden käyttöä alettiin rajoittaa, siirryttiin turvallisemmaksi otaksuttuihin PFAS-yhdisteisiin.

Osa yhdisteistä on kuitenkin sen jälkeen havaittu ympäristössä tai elimistössä muuttuvan vaarallisiksi, kertoo THL.

Euroopan elintarviketurvallisuus­viraston mukaan joissain Euroopan maissa on riski liiallisesta altistumisesta PFAS-yhdisteille.

Suomessa THL on tutkinut yksivuotiaiden altistumista yhdisteille. Tutkimuksen perusteella voi päätellä, että todennäköisesti yhdisteiden määrä ei Suomessa ylitä merkittävän terveysriskin rajaa muussakaan väestössä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat