Asiantuntijat: Pohjois-Korean ballistinen ohjus laukaistiin todennäköisesti sukellusveneestä - Ulkomaat | HS.fi

Asiantuntijat: Pohjois-Korean ballistinen ohjus laukaistiin toden­näköisesti sukellus­veneestä

Etelä-Korean sotilasviranomaisten mukaan ohjus laukaistiin noin kello 10.17 paikallista aikaa lähellä Sinpon kaupunkia.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto julkaisi kuvan maan johtajasta Kim Jong-unista tutustumassa ballistiseen ohjukseen puolustusmessuilla 11. lokakuuta.

19.10. 7:19

Japanin ja Etelä-Korean viranomaisten mukaan Pohjois-Korea on laukaissut tiistaina itärannikollaan ainakin yhden ballistisen ohjuksen ja useita muita ohjuksia merelle, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä BBC ja The Guardian.

Etelä-Korean sotilasviranomaisten mukaan yksi ballistinen ohjus laukaistiin noin kello 10.17 paikallista aikaa lähellä Sinpon kaupunkia. Pohjois-Korealla on Sinpossa sukellusveneitä sekä ballististen ja muiden ohjusten ampumiseen soveltuvaa kalustoa.

”Armeijamme seuraa tiiviisti tilannetta ja pitää yllä valmiutta yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa mahdollisten lisälaukausten varalta”, Etelä-Korean esikuntapäälliköt kertoivat tiedotteessa.

Japanin pääministeri Fumio Kishidan mukaan ballistisia ohjuksia havaittiin kaksi. Kishidan kuvailee Pohjois-Korean viime viikkojen useita ohjuskokeita ”valitettavaksi”.

Sanomalehti Joongang Ilbon nimettömän armeijalähteen mukaan Etelä-Korean hallitus olettaa Pohjois-Korean testanneen ohjuksen laukaisua sukellusveneestä. Samaa pitää todennäköisenä The Guardianin mukaan myös Korean kansallisen strategian instituutin (KNSI) tutkija Shin Beom-chul.

Ensimmäisen kerran Pohjois-Korean arveltiin tehneen tämän syyskuussa. The Guardianin ja BBC:n mukaan asiantuntijat arvelevat kuitenkin syyskuisen laukauksen tapahtuneen vedenalaiselta alustalta

AFP:n mukaan lokakuisenkin laukauksen kohdalla ei ole varmuutta siitä, tapahtuiko se todella toimivasta sukellusveneestä.

Mies katsoi Pohjois-Korean ohjuskokeita käsittelevää uutislähetystä juna-asemalla Etelä-Korean Soulissa tiistaina.

Sukellusveneestä ammuttava ohjus veisi Pohjois-Korean asearsenaalin eri tasolle, AFP arvioi.

Eteläkorealaisen Ewha-yliopiston professori Leif-Eric Easleyn mukaan kehitys toimivaksi, ydinkärjellä varustetuksi ohjukseksi on luultavasti vielä pahasti kesken.

Veden alta laukaistavien ohjusten kantaman uskotaan ulottuvan Etelä-Koreaan ja Japaniin. BBC:n mukaan sukellusveneestä laukaistavat ohjukset ovat myös vaikeammin havaittavissa, minkä vuoksi ne voivat päästä lähemmäs muitakin kohteita.

Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan Pohjois-Korea ampui ohjuksensa ilmoille samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen, Japanin ja Etelä-Korean tiedustelujohtajat tapasivat Soulissa keskustellakseen pattitilanteessa olevista suhteista Pohjois-Koreaan.

Soulissa järjestetään samaan aikaan Etelä-Korean historian suurin asenäyttely. Etelä-Korea valmistautuu testaamaan torstaina maan ensimmäistä oman avaruusaluksen kantorakettia.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kansainvälisistä sanktioista huolimatta ohjannut maataan kehittämään sotateknologiaa.

Valtio on viime viikkoina testannut useita pitkän kantomatkan ohjuksia, junasta laukaistavia aseita ja hypersoonisia ohjuksia.

Viime viikolla Kim Jong-un syytti Yhdysvaltoja maiden välisen jännitteen kasvattamisesta.

Tuoreimmat ohjustestit tapahtuivat sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli yrittänyt lähestyä Pohjois-Korean hallintoa neuvotellakseen.

”Haluamme edistää diplomatiaa [Pohjois-Korean kanssa] saavuttaaksemme konkreettista edistystä, mikä lisäisi Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten turvallisuutta”, kertoi Yhdysvaltoja Pohjois-Koreassa edustava Sung Kim The Guardianin mukaan.

Oikaisu 19.10. 2021 klo 09.56: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Pohjois-Korealla ei ole Sinpon kaupungissa ydinsukellusveneitä vaan sukellusveneitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat