Turkin presidentti Erdoğan uhkaa karkottaa Suomen ja yhdeksän muun valtion suurlähettiläät: ”Meillä ei ole varaa isännöidä tällaista porukkaa” - Ulkomaat | HS.fi

Turkin presidentti Erdoğan uhkaa karkottaa Suomen ja yhdeksän muun valtion suur­lähettiläät: ”Meillä ei ole varaa isännöidä tällaista porukkaa”

Suomi oli mukana 10 maan julkilausumassa, joka vaati poliittisena vankina pidetyn Osman Kavalan vapauttamista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan arvosteli voimakkaasti liikemies Osman Kavalan vapauttamista vaatineita suurlähetystöjä, joiden joukossa oli myös Suomi.

21.10. 16:31 | Päivitetty 21.10. 21:23

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan hyökkäsi torstaina voimallisesti kymmenen valtion suurlähettiläitä vastaan, jotka vaativat maanantain julkilausumassa suurliikemies Osman Kavalan vapauttamista.

Kavala on ollut vangittuna vuodesta 2017 ilman tuomiota, ja vankeutta pidetään poliittisena.

Julkilausuman allekirjoittivat Suomen lisäksi Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Kanada, Uusi-Seelanti, Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Norja.

”Kerroin ulkoministerillemme, ettei meillä ole varaa siihen luksukseen, että voisimme isännöidä tällaista porukkaa maassamme. Onko teidän asianne läksyttää Turkkia? Keitä oikein luulette olevanne?” Erdoğan sanoi turkkilaisille toimittajille torstaina lentokoneessaan palatessaan Afrikan-matkaltaan.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kutsui suurlähettiläät puhutteluun jo tiistaina.

Osman Kavala on kansalaisaktivisti, joka on rahoittanut turkkilaisia kansalaisjärjestöjä 1990-luvulta lähtien.

Sukunsa tupakkayrityksistä alkupääomansa saanut Kavala, 64, on myöntänyt rahoitusta erityisesti sananvapaus- ja kulttuuriprojekteihin, mutta myös historiantutkimukseen ja ympäristönsuojeluun.

Kavala oli perustamassa unkarilaislähtöisen miljardöörin George Sorosin Open Society -säätiön Turkin-osastoa. Erdoğan on kutsunut Kavalaa nimellä ”Turkin punainen Soros”.

Osman Kavala.

Kavalaa syytetään Gezin puiston laajojen mielenosoitusten lietsonnasta 2013 ja vuoden 2016 vallankaappausyritykseen osallistumisesta. Syytekirjelmä Kavalaa vastaan maaliskuussa 2019 esittää, että Soros olisi Kavalan ja 15:n muun syytetyn mukana salaliitossa Turkin hallituksen kaatamiseksi väkivaltaiseksi.

Kavala otettiin kiinni Istanbulin lentokentällä lokakuun 18. päivänä 2017. Kymmenen valtion julkilausuma julkaistiin hänen kiinniottonsa nelivuotispäivänä.

Kavala vangittiin marraskuun 1. päivänä 2017, ja hän on siitä lähtien ollut Silivrin vankilassa Istanbulissa. Hänet on useasti määrätty vapautettavaksi, mutta heti perään hänelle on luettu uudet syytteet.

Kavala on kiistänyt tehneensä mitään väärää.

Euroopan neuvosto vaati Kavalan vapauttamista loppuvuonna 2019. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on uhannut käynnistää kurinpitotoimet Turkkia vastaan, ellei Kavalaa vapauteta ennen tuomioistuimen seuraavaa kokousta marraskuussa.

Kavalaa on määrä kuulla oikeudessa marraskuun lopulla.

Suurlähettiläs Ari Mäki ilmoitti ulkoministeriön kautta HS:lle, ettei hänellä ole asiassa kommentoitavaa.

Ulkoministeriön mukaan Suomi on yhdessä muiden samanmielisten maiden kanssa pitänyt Kavalan tuomiota esillä Turkin kanssa eri yhteyksissä jo pidemmän aikaa.

”EIT:n tuomioiden täytäntöönpano on Euroopan ihmisoikeussopimukseen perustuva nimenomainen velvoite ja velvoitteen laiminlyönti on uhka koko järjestelmälle”, ulkoministeriö viestitti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat