Etiopian Tigrayssa useita ilmaiskuja tällä viikolla, YK keskeytti lentonsa alueen pääkaupunkiin – Sisällissota jatkunut pian vuoden - Ulkomaat | HS.fi

Etiopian Tigrayssa useita ilma­iskuja tällä viikolla, YK keskeytti lentonsa alueen pää­kaupunkiin – Sisällis­sota jatkunut pian vuoden

Etiopian hallitus on tällä viikolla iskenyt Tigrayn alueen pääkaupunkiin Mekelleen neljänä päivänä.

Savupilvi nousi Tigrayn pääkaupungin Mekellen ylle ilmaiskun jälkeen keski­viikkona 20. lokakuuta.

22.10. 18:35 | Päivitetty 22.10. 23:02

Etiopian hallituksen ilmaisku osui perjantaina yliopiston lähelle Tigrayn alueen pääkaupungissa Mekellessä. Hallitus on tällä viikolla iskenyt Mekelleen neljänä päivänä, uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat.

Tuhannet ihmiset pakenevat maan pahimmalta konflikti­alueelta kohti etelää.

Perjantain isku kohdistui hallituksen mukaan Tigrayn aluetta hallitsevan TPLF-puolueen (Tigray People's Liberation Front) tukikohtaan Mekellen yliopiston lähellä, mutta isku ei sen mukaan osunut yliopisto­rakennuksiin.

Reutersin tietojen mukaan isku olisi kuitenkin osunut yliopiston alueelle. AFP:n tietojen mukaan perjantain iskussa loukkaantui 11 siviiliä.

Lisäksi perjantain ilmaiskun vuoksi alueelle matkalla ollut YK:n lento joutui kääntymään ympäri. YK ilmoitti myöhemmin perjantaina, että se on keskeyttänyt lentonsa Mekelleen.

Maanantaina kahdessa hallituksen ilmaiskussa Mekellessä kuoli YK:n mukaan kolme lasta ja loukkaantui useita ihmisiä. Keskiviikkona hallitus pommitti TPLF:n asevarastoja, ja sairaalan mukaan keskiviikon iskussa loukkaantui ainakin kahdeksan ihmistä.

Torstaina iskussa ei terveyshenkilökunnan mukaan loukkaantunut ihmisiä.

Kansainvälinen yhteisö on ilmaissut huolensa iskuista. Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi iskut, väkivallan jatkumisen ja siviilien vaarantamisen.

Viime marraskuussa Etiopiassa alkoi sisällissota, joka on mutkikas konflikti ja jonka osapuolista ketään ei voi pitää syyttömänä. Tiivistettynä pääministeri Abiy Ahmedin hallitus taistelee kapinoivan Tigrayn osavaltion joukkoja vastaan.

Taistelut ovat levinneet Tigraysta naapurialueille Afariin ja Amharaan. Tarkkoja tietoja ei ole, mutta tuhansien ihmisten arvioidaan kuolleen taisteluissa. Lisäksi kahden miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen pakenemaan sodan vuoksi kodeistaan.

Myös nälänhätä pahenee Tigrayssa, ja ihmisiä on alkanut jo kuolla nälkään.

Uutistoimisto AFP huomauttaa, että tarkkoja tietoja Etiopian tilanteesta on vaikea saada ja tarkistaa muun muassa siksi, että viestintä­yhteydet Etiopian pohjoisosissa ovat katkenneet. Hallitus on pyrkinyt aktiivisesti estämään tapahtumien riippumattoman selvittämisen ja tiedon­välityksen konflikti­alueelta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat