Ruotsin suosituimman räppärin Einárin surman taustalla on Tukholman rikollisjengien taistelu - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsin suosituimman räppärin Einárin surman taustalla on Tukholman rikollis­jengien taistelu

Ruotsin poliisi kertoi perjantai-iltana teoriasta, jonka mukaan Einár saattoi liittyä jengiläisen ampumiseen Tukholmassa viime keväänä. Teoria viittaisi pitkään koston kierteeseen.

Ruotsin suosituin räppäri Einár ammuttiin torstaina illalla Tukholmassa. Perjantaina surmapaikalle tuotiin kukkia ja kynttilöitä

22.10. 20:31 | Päivitetty 22.10. 21:42

Ruotsin suosituin räppäri Einár ammuttiin kuoliaaksi teloitustyyliin torstai-iltana Hammarby Sjöstadin kaupunginosassa Tukholmassa. Asiasta uutisoi muun muassa yleisradioyhtiö SVT.

Einár, oikealta nimeltään Nils Kurt Erik Einar Grönberg, oli vain 19-vuotias.

Poliisin mukaan Einária ammuttiin teloitustyyliin päähän ja rintaan. Ketään ei toistaiseksi ole pidätetty teosta epäiltynä. Poliisi etsii kahta ihmistä. Silminnäkijät näkivät kahden tummiin pukeutuneen henkilön pakenevan paikalta.

Poliisi tutki Einárin rikospaikkaa Tukholmassa torstaina.

Surman taustalla uskotaan olevan Tukholman jengien keskinäinen kilpailu. Einárille oli julkaistu tappouhkauksia sosiaalisessa mediassa, ja hän matkusteli paljon ulkomailla sekä piilotteli uhkaajiltaan.

Vain 16-vuotiaana läpi lyönyt Einár räppäsi lähiöelämästä, aseista ja huumeista. Kyse ei ollut puhtaasta fantasiasta, sillä Einár oli tuomittu ryöstöistä ja huumerikoksista.

Iltapäivälehti Aftonbladet kertoi perjantai-iltana Ruotsin poliisin teoriasta, jonka mukaan Einár ehkä liittyi viime keväänä Tukholmassa tapahtuneeseen ampumismurhaan. Einária ei ilmeisesti kuitenkaan epäillä ampujaksi.

Kaksi nuorta fania toi kukkia Einárin surmapaikalle perjantaina.

Keväällä 2021 Kistassa ammuttiin kuoliaaksi mies, jolla oli yhteyksiä Tukholman järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Poliisin mukaan uhri oli sukua miehelle, joka tuomittiin kesällä Einárin sieppauksesta keväällä 2020.

Kaksi kilpailevaa räppäriä oli mukana Ruotsia kuohuttaneessa sieppauksessa, jossa Vårby-verkostona tunnetun jengin jäsenet sieppasivat Einárin.

Tapaus on ollut Ruotsissa jälleen esillä, sillä Einárin oli määrä todistaa viikon kuluttua Svean hovioikeudessa toista räppitähteä Yasinia eli Yasin Mahamoudia vastaan.

Yasin, 23, sai heinäkuussa kymmenen kuukauden vankeus­tuomion Einárin sieppauksen valmistelusta.

Räppäri Yasin Mahamoud tuomittiin Einárin sieppauksesta heinäkuussa kymmenen kuukauden vankeuteen.

Samassa oikeudenkäynnissä räppäri Haval eli Haval Khalil tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta Einárin sieppaukseen sekä ryöstöstä.

Einár oli sieppauksen aikaan 17-vuotias. Sieppaus oli nöyryyttävä. Sieppaajat sitoivat Einárin tuoliin, pahoinpitelivät häntä ja vaativat häneltä rahaa tai he julkaisisivat sosiaalisessa mediassa kuvia pahoinpitelystä.

Einár ei maksanut, ja kuvat julkaistiin. Einár myös pakotettiin hakemaan kotoaan aseen ja luovuttamaan sen sieppaajille, jotka myös ryöstivät Einárilta kymmenientuhansien eurojen arvoiset korut ja Rolex-rannekellon.

Einárin surmapaikka Hammarby sjöstad on rauhallinen kaupunginosa, jossa asuu paljon lapsiperheitä.

Sieppaus liittyi suurempaan jengi­oikeudenkäyntiin, jossa peräti 26 Vårby-verkoston jäsentä tuomittiin. Verkoston johtaja Chihab Lamouri tuomittiin 17 vuoden ja 10 kuukauden vankeus­rangaistukseen muun muassa murha­yrityksestä, sieppauksesta ja törkeistä huumaus­ainerikoksista.

Myöhemmin sieppaajat aikoivat räjäyttää pommin Einárin asunnon alla. Einária taas epäiltiin tänä vuonna aseiden hallussapidosta.

Einár ei todistanut eikä tehnyt yhteistyötä sieppaustaan tutkineiden poliisien kanssa. Hän oli ilmoittanut, ettei olisi todistanut hovioikeudessakaan.

Vårby-verkoston jäsenet olivat maahanmuuttaja­taustaisia ihmisiä Tukholman pahamaineisimmista lähiöistä. Esimerkiksi Yasin oli kotoisin Rinkebystä.

Einárin tausta oli keskiluokkaisempi, mutta hänkin oli mukana rikollispiireissä nuoresta asti. Einár otettiin nuorena huostaan, ja hänet on tuomittu pahoinpitelyistä, huumerikoksista ja ryöstöistä.

Einárin äiti oli tunnettu näyttelijä Lena Nilsson. Einár eli nuoruutensa Enskededalenissa, joka on melko keskiluokkainen omakotitalo­valtainen alue ”söder om Söder” eli Tukholman keskustan ulkopuolella.

Sielläkin vaikuttaa rikollisjengi. Einár ei ilmeisesti kuulunut ”Dalenin” jengiin, mutta hänellä arvellaan olleen siihen yhteyksiä.

Alexander Murga, 23, toivoo Einárin surman toimivan herätyksenä jengiläisille. ”Toivon ihmisten nyt heräävän ja ymmärtävän, että tämä on todellista, Tätä ei voi enää perua”, Murga sanoi.

Koska Einár ei ole puhunut sieppauksestaan, on epäselvää, mikä oli sieppauksen motiivi ja mistä erimielisyydet alkoivat.

Koston kierre vaikuttaa joka tapauksessa jatkuneen sieppauksen jälkeen.

Einár on ruotsalaislehdistössä liitetty myös pari viikkoa sitten tapahtuneeseen ravintolapuukotukseen, vaikka hänen nimeään ei ole suoraan mainittu. Lokakuun alussa Nosh and Chow -ravintolassa tapahtui puukotus, jonka yhteydessä otettiin kiinni neljä ihmistä. Heistä kahden kerrottiin olevan tunnettuja, miljoonia striimanneita muusikoita, kuten Einár.

Einár löi läpi vain 16-vuotiaana vuonna 2018 ja voitti kaksi Grammis-palkintoa vuonna 2020. Hän julkaisi musiikkinsa itse ilman levy-yhtiöitä. Hän ehti julkaista neljä albumia, ja hänellä oli useita kappaleita Ruotsin singlelistojen kärjessä.

Myös Einárin sieppauksen suunnittelusta tuomitun Yasinin suosituimpien biisien striimaukset lasketaan kymmenissä miljoonissa. Hänellä oli kaksi listaykköstä, ja vuonna 2020 hän julkaisi kaksi menestynyttä albumia.

Tukholmassa arvioidaan olevan ainakin 30 jengiä, jotka kilpailevat huumemarkkinoista ja alamaailman hallinnasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat