Itävallan huippudiplomaattia epäillään Novitšok-tietojen vuotamisesta Venäjän sotilastiedustelulle - Ulkomaat | HS.fi

Itävallan huippudiplomaattia epäillään Novitšok-tietojen vuotamisesta Venäjän sotilas­tiedustelulle

Talousrikoksista epäilty Jan Marsalek sai itävaltalaisten lähteiden mukaan valvontajärjestön asiakirjat Johannes Peterlikiltä.

Johannes Peterlik vuonna 2018.

23.10. 12:47

Itävaltalainen uradiplomaatti ja entinen ulkoministeriön korkein virkamies Johannes Peterlik, 54, on pidätetty virasta epäiltynä virka-aseman väärinkäytöstä ja salassa pidettävien tietojen vuotamisesta.

Peterlikin uskotaan luovuttaneen kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n asiakirjoja Venäjän tiedustelun hyväksi työskennelleelle Jan Marsalekille. Asiasta kertoo sanomalehti Kurier.

Itävaltalainen vihreiden kansanedustaja David Stögmüller vahvistaa Kurierin tiedot lehdelle. Hänen mukaansa epäilyt ulkoministeriöstä ja Peterlikin osuudesta tieto­vuotoon tulivat esiin niin sanotun Ibiza-komitean tutkimuksissa.

Ibizan jutulla viitataan hallituskriisiin 2019 johtaneisiin paljastuksiin oikeistopopulistien FPÖ-puolueen edustajien ja venäläisen liikemiehen valonaroista sopimuksista.

Lue lisää: Itävaltaa ravistelleessa Ibiza-skandaalissa ehdollinen tuomio entiselle puolue­johtajalle

Itävaltalainen Marsalek työskenteli aiemmin saksalaisen maksupalveluyhtiö Wirecardin Aasian-toimintojen johtajana. Hän katosi viime vuoden kesäkuussa sen jälkeen, kun häntä epäiltiin yhtiön tasetietojen väärentämisestä. Skandaali johti Wire­cardin konkurssiin.

Kansalaisjournalismia harjoittavan Bellingcat-tutkimusryhmän mukaan Marsalek pakeni talousrikostutkijoita Valko-Venäjälle. Matkustustietojen mukaan hän on käynyt viimeisen 15 vuoden aikana kymmeniä kertoja Venäjällä ja läntiset tiedustelupalvelut uskovat hänen työskentelevän Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle.

Lue myös: Maailman etsityimpiin ihmisiin lukeutuva Wirecard-johtaja saattoi paeta Valko-Venäjälle, kertoo Bellingcat

Talouslehti Financial Times julkaisi Marsalekin paon jälkeen epäillystä laajan artikkelin. Sen mukaan maksupalveluyhtiön johtaja oli muun muassa levitellyt Lontoossa OPCW:n salaisia raportteja hermomyrkky Novitšokista, jota käytettiin venäläisloikkari Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytyksessä Salisburyssä maaliskuussa 2018.

Itävaltalaiset tiedotusvälineet väittivät runsas vuosi sitten, että Marsalek olisi vuotanut Itävallan salaisia asiakirjoja itävaltalais-venäläisen ystävyysseuran kautta oikeistopuolue FPÖ:lle.

Nyt itävaltalaiset siis epäilevät, että Marsalekin tietolähde olisi Johannes Peterlik. Hän toimi vuosina 2018–2020 Itävallan ulkoministeriön kansliapäällikkönä. Ennen pidätystään hän työskenteli Itävallan suurlähettiläänä Indonesiassa.

Kurierin mukaan Peterlik on päässyt päällikköasemassaan käsiksi ulkoministeriön aseista­riisunta­osastolle toimitettuihin OPCW:n raportteihin Salisburyn myrkytyksissä käytetystä Novitšokista ja tämän nimenomaisen myrkyn koostumuksesta. Järjestön tietoja ei haluttu Venäjän käsiin, koska sen sotilastiedustelua epäiltiin teosta. Moskovan uskottiin haluavan tietää, mitä muut tietävät, jotta se pystyisi kiistämään väitteet.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat