Ruokakaupat käyttävät pahvisia kuvia elintarvikkeista hyllyjen täytteinä Britanniassa – taustalla työntekijäpula ja kuljetuskriisi - Ulkomaat | HS.fi

Ruokakaupat käyttävät pahvisia kuvia elin­tarvikkeista hyllyjen täytteinä Britanniassa – taustalla työntekijä­pula ja kuljetus­kriisi

Muun muassa Tescon ruokakaupoissa on nähty pahvikuvia parsasta, porkkanoista, viinirypäleistä ja appelsiineista.

Asiakkaat seisoivat Tesco-kauppaketjun liikkeessä tyhjien hyllyjen edessä heinäkuussa. Muun muassa Tesco on käyttänyt pahvisia kuvia hyllyjensä täytteenä.

23.10. 15:59

Ruokakaupat ovat turvautuneet elintarvikkeita esittäviin pahvisiin kuviin peittääkseen tyhjiä hyllyjään Britanniassa, The Guardian -lehti kertoo.

Esimerkiksi Tesco-ruokakauppaketjun myymälöissä on havaittu parsaa, porkkanaa, viinirypäleitä ja appelsiineja sekä pesuaineita esittäviä pahvikuvia. Toinen kauppaketju, Sainsbury’s, on käyttänyt tuotteiden ääriviivojen kuvia hyllyjensä täytteinä.

Sosiaalisessa mediassa on irvailtu kauppaketjujen ratkaisuille.

”Rakastan, että parsa kasvaa näinkin isoksi Britanniassa. Varmastikin syynä on ilmastomme”, yksi Twitter-käyttäjä kirjoitti.

”Sainsbury’s ei edes yritä saada tätä näyttämään aidolta”, toinen käyttäjä twiittasi.

Pahvikuvien käytön taustalla on Britanniaa koettelevat työntekijä- ja kuljettajapulat, jotka ovat pahentuneet maan EU-eron myötä. Esimerkiksi maanviljelyn tarvitsemat sesonkityöntekijät ovat yleisradioyhtiö BBC:n mukaan loistaneet poissaolollaan EU-eron jälkeen.

Tämä on johtanut muun muassa siihen, että tilat ovat päättäneet antaa satotuotteittaan pois ilmaiseksi mieluummin kuin jättää niitä mätänemään pelloille tai kasvihuoneisiin.

Kauppaketjujen mukaan syynä on myös tarkoituksellinen siirtymä pienempiin tuotevalikoimiin, jonka takia kaupoissa on liikaa hyllytilaa.

”Tästä [pahvikuvien käytöstä] on tullut melko yleistä. Se ei johdu pelkästään puutteista, vaan myös siitä, että suuremmat kaupat ovat yksinkertaisesti liian isoja”, analyytikko Bryan Roberts sanoi.

Kauppaketju Tescon mukaan se on käyttänyt kuvia jo kuukausien ajan, eikä niiden käyttö liity tuotanto- tai kuljetusketjun ongelmiin.

Pahvikuvia on käytetty myös joissain kaupoissa estämään näpistelyä, jolloin kuvat esittävät tuotteen saatavuutta esimerkiksi kassalta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat