Venäjä etsintäkuulutti vankiloiden kidutusvideoita vuotaneen ex-vangin - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä etsintäkuulutti vankiloiden kidutus­videoita vuotaneen ex-vangin

Sergei Saveljev on paennut Venäjältä ja hän hakee turvapaikkaa Ranskasta.

Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa paljastui raakoja kidutustapauksia.

23.10. 16:36

Venäjä on etsintäkuuluttanut entisen vangin Sergei Saveljevin, joka auttoi kidutuksenvastaista Gulagu.net-sivustoa julkaisemaan videomateriaalia vankien raa'asta kidutuksesta. Valkovenäläinen Saveljev on paennut Venäjältä ja hakee turvapaikkaa Ranskasta.

Venäjän sisäministeriö ei tiedotteessaan kerro etsintäkuulutuksen syytä, mutta Saveljev epäilee sen johtuvan valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Saveljevin mukaan Venäjä yrittää vaientaa hänet.

Gulagu.net-sivusto julkaisi tämän kuun alussa tuhatkunta videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista ympäri maata. Yhdellä Saveljevin sivustolle toimittamalla videolla Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa kuvataan sidottua miesvankia, jolle tehdään raakaa seksuaalista väkivaltaa.

Saveljev sai videomateriaalin käsiinsä toimiessaan vankilan it-tuessa. Hän tallensi ne usb-tikulle ja salakuljetti ne vankilasta ulos.

Videoiden julkaisun jälkeen kidutuksesta käynnistettiin tutkinta ja monille vankilaviranomaisille annettiin potkut.

Vankeihin kohdistuvasta kidutuksesta ja seksuaalirikoksista on ollut tietoa aiemminkin, mutta Saveljevin vuotamat videotallenteet ovat tuoneet lisätietoa väärinkäytöksistä maan vankiloissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat