Turkin presidentti määräsi julistamaan Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät ei-toivotuiksi henkilöiksi - Ulkomaat | HS.fi

Turkin presidentti määräsi julistamaan Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät ei-toivotuiksi henkilöiksi

Päätöksen taustalla on kymmenen maan allekirjoittama julkilausuma, jossa vaaditaan suurliikemies Osman Kavalan vapauttamista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi lauantaina käskeneensä hallintoaan julistamaan suurlähettiläitä ei-toivotuiksi henkilöiksi.

23.10. 17:14 | Päivitetty 23.10. 22:35

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on määrännyt maan ulkoministeriön julistamaan muun muassa Suomen suurlähettilään persona non grataksi, eli ei-toivotuksi henkilöksi, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Kaikkiaan määräys koskee kymmenen maan suurlähettiläitä. Suomen Turkin-suurlähettiläs on Ari Mäki.

”Annoin tarvittavan käskyn ulkoministerillemme ja sanoin, mitä on tehtävä: nämä kymmenen suurlähettilästä täytyy julistaa persona non grataksi välittömästi. Te [ulkoministeriö] teette järjestelyt heti”, Erdoğan sanoi puheessaan Eskişehirin kaupungissa.

Ei-toivotuksi henkilöksi julistaminen tyypillisesti ennakoi karkottamista.

Suomen ulkoministeriö viestitti lauantai-iltana HS:lle, että ministeriö on toistaiseksi mediatietojen varassa eikä sillä ole tässä vaiheessa muuta kerrottavaa.

”Käymme parhaillaan tiiviitä keskusteluja yhdeksän muun asiaan liittyvän maan kanssa”, Saksan ulkoministeriöstä kerrottiin AFP:lle.

Norjan ulkoministeriön viestintäjohtaja Trude Måseide puolestaan kommentoi Reutersille, ettei maan suurlähetystö ole saanut Turkin hallinnolta tietoa asiasta. Hän myös kiisti suurlähettilään tehneen mitään, mikä oikeuttaisi karkottamisen.

Myös Ruotsin ja Hollannin edustajat kertoivat lauantai-iltana AFP:lle, etteivät ne ole saaneet Turkilta virallista ilmoitusta presidentin määräyksestä.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassolin mukaan kyseessä on merkki Turkin siirtymisestä yhä autoritaarisempaan suuntaan.

”Kymmenen suurlähettilään karkotus on merkki Turkin hallituksen ajautumisesta kohti autoritarismia. Meitä ei voi pelotella. Vapaus Osman Kavalalle”, Sassoli kirjoitti Twitterissä.

Suurlähettiläät kutsuttiin Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun puhutteluun tiistaina, ja presidentti Erdoğan uhkasi karkottaa heidät torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Päätös liittyy kymmenen maan allekirjoittamaan julkilausumaan, jossa vaaditaan liikemies Osman Kavalan vapauttamista.

Julkilausuman allekirjoittivat Suomen lisäksi Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Kanada, Uusi-Seelanti, Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Norja.

Puheessaan Erdoğan syytti suurlähettiläitä sopimattomasta käytöksestä ja siitä, etteivät he ”tunteneet” tai ”ymmärtäneet” Turkkia.

Osman kavala on kansalaisaktivisti, joka on rahoittanut turkkilaisia kansalaisjärjestöjä 1990-luvulta lähtien. Hän on myöntänyt rahoitusta erityisesti sananvapaus- ja kulttuuriprojekteihin mutta myös historiantutkimukseen ja ympäristönsuojeluun.

Kavalaa syytetään Gezin puiston laajojen mielenosoitusten lietsonnasta vuonna 2013 ja vuoden 2016 vallankaappausyritykseen osallistumisesta. Syytekirjelmä Kavalaa vastaan maaliskuussa 2019 esittää, että unkarilaislähtöinen miljardööri George Soros olisi Kavalan ja 15:n muun syytetyn mukana salaliitossa Turkin hallituksen kaatamiseksi väkivaltaisesti.

Puheessaan Erdoğan syytti suurlähettiläitä sopimattomasta käytöksestä ja siitä, etteivät he ”tunteneet” tai ”ymmärtäneet” Turkkia. Hän myös syytti CNN Türkin mukaan Kavalaa liitoksista Sorosiin.

Euroopan ihmisoikeus­tuomioistuin on uhannut käynnistää kurinpitotoimet Turkkia vastaan, ellei Kavalaa vapauteta ennen tuomioistuimen seuraavaa kokousta marraskuussa. Kavalan seuraava esiintyminen oikeuden edessä on marraskuun lopulla. Myös Euroopan neuvosto on vaatinut Kavalan vapauttamista loppuvuonna 2019.

Kavala vangittiin 1. marraskuuta vuonna 2017, ja hän on siitä lähtien ollut Silivrin vankilassa Istanbulissa. Hänet on useasti määrätty vapautettavaksi, mutta heti perään hänelle on luettu uudet syytteet.

Kavala on kiistänyt tehneensä mitään väärää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat