Virossa ei maanantaista alkaen pääse ilman koronapassia juuri mihinkään - Ulkomaat | HS.fi

Virossa ei maanantaista alkaen pääse ilman korona­passia juuri mihinkään

Sairaalat täyttyvät koronapotilaista, vapaaehtoiset keräävät ruokaa hoitohenkilökunnalle.

Kourallinen mielenosoittajia vastusti koronarokotuksia Tallinnassa syyskuun lopussa. Kaupungissa on pidetty rajoituksia ja rokotuksia vastustavia mielenosoituksia jatkuvasti kesän ja syksyn aikana. Lauantain tapahtuma keräsi Vapaudenaukiolle tuhansia ihmisiä.

24.10. 15:46 | Päivitetty 25.10. 6:42

Liikkuminen Virossa ilman koronapassia käy entistä vaikeammaksi maanantaina, kun uudet rajoitukset astuvat voimaan.

Rokottamattomat asiakkaat eivät pääse ravintoloihin, baareihin eivätkä kahviloihin enää lainkaan. Myös teattereihin, elokuviin, konsertteihin, kokouksiin, museoihin ja näyttelyihin pyrkijöiltä edellytetään joko todistus täydestä rokotussuojasta tai puolen vuoden sisällä sairastetusta covid-19-taudista. Negatiivinen testitulos ei siis enää kelpaa.

Määräyksiä maskien käytöstä tiukennetaan niin, että nenään eteen kietaistu huivi ei enää riitä. Hengityssuoja on pakollinen esimerkiksi ruokakaupoissa ja muissa tiloissa, joissa koronapassia ei vaadita. Maskia suositellaan käytettäväksi myös niissä paikoissa, joihin ei ilman passia pääse.

Maskia ei vaadita alle 12-vuotiailta eikä passia alle 18-vuotiailta. Koulut pysyvät lähiopetuksessa. Sairastuneita ja heidän perheenjäseniään vaaditaan pysymään karanteenissa. Määräykset ovat voimassa 10. tammikuuta saakka.

Matkustus Suomesta Viroon ja takaisin sujuu rajoituksitta rokotetodistuksella. Aikaa viimeisestä annoksesta vaaditaan rokotetyypistä riippuen seitsemästä viiteentoista päivään. Viroon pääsee myös tuoreella, negatiivisella testituloksella tai todistuksella sairastetusta taudista. Muutoin yli 12-vuotiaat ohjataan Tallinnan satamassa pikatestiin.

Suomeen pääsee Virosta samoin periaattein. Jos negatiivisesta koronatestistä on alle kolme vuorokautta, on matkustajan mentävä Suomessa koronatestiin 3–5 päivän kuluessa. Jos mitään todistuksia ei ole, otetaan ensimmäinen testi jo rajalla.

Virolaiset ovat huolestuneet erityisesti terveydenhuollon tilanteesta. Sairaalassa oli sunnuntaiaamuna 466 koronapotilasta.

Tiukennukset johtuvat Baltian maiden huonontuneesta epidemiatilanteesta. Viron ilmaantuvuusluku eli uusien tautitapausten määrä 100 000:ta asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana oli sunnuntaiaamun tiedon mukaan 1 238. Liettuan ilmaantuvuusluku oli 1 293 ja Latvian 1 606. Suomen vastaava luku oli THL:n kuluneella viikolla julkaiseman tiedon mukaan 137.

Latvia julisti jo viime torstaina sulkutilan koronan vuoksi. Määräyksiin kuuluu ulkonaliikkumiskielto ilman pakottavaa syytä iltakahdeksan ja aamuviiden välillä. Latvian tiukat määräykset ovat voimassa ainakin kuukauden ajan.

Virolaiset ovat huolestuneet erityisesti terveydenhuollon tilanteesta. Sairaalassa oli sunnuntaiaamuna Postmees-lehden mukaan 466 koronapotilasta, heistä noin kaksi kolmannesta rokottamattomia. Runsas puolet virolaisista on saanut täyden rokotesarjan.

Viron yleisradioyhtiön ERR:n mukaan sairaalat pystyvät tarjoamaan parhaimmillaan hoitoa noin 600 koronapotilaalle. Kiireettömiä hoitoja on jo lykätty tuonnemmaksi, jotta sairaalapaikat riittäisivät koronapotilaille.

Tilanteesta huolimatta myös innokkaita rokotteiden ja rajoitusten vastustajia riittää. Juristi Varro Vooglaidin johtama Perheen ja perinteiden suojelusäätiö SAPTK järjesti lauantaina uusia määräyksiä vastustavan mielenosoituksen Tallinnan Vapaudenaukiolla. Tiedotusvälineiden mukaan paikalla oli tuhansia ihmisiä eri puolilta maata.

Vooglaid vaati ERR:n mukaan hallitusta lopettamaan ”pakolliset rokotukset, lasten rokotukset ja yhteiskunnan jakamisen koronapasseilla”. Paikalla oli useita populistipuolue Ekren edustajia. Julisteissa vaadittiin ”loppua diktatuurille” ja pääministeri Kaja Kallasin ”pysäyttämistä”. Lisäksi kysyttiin, ”montako rokotuskuolemaa tarvitaan”, ja pyydettiin Virolle Jumalan suojelua.

Aukion laidalla sijaitsevan Pizza Americana -ravintolan työntekijät joutuivat ERR:n mukaan mielenosoittajien ahdistelemiksi sen jälkeen, kun he olivat vaatineet asiakkaita esittämään koronapassin. Välikohtauksen vuoksi pizzeria ilmoitti vain toimittavansa tilauksia kohtaamansa ”henkisen terrorin” vuoksi.

Vooglaidin ja kumppaneiden kanssa eri mieltä olevien kansalaisten vastaisku seurasi sosiaalisessa mediassa nopeasti. Facebook-ryhmä ”Uhhuude ja Külahullude Entsüklopeedia” keräsi saman tien Länsi-Tallinnan keskussairaalan työntekijöille lähetettäviä pitsoja varten 500 euroa. Sairaalan ylilääkäri Arkadi Popov vastasi lauantaina iltapäivällä Facebook-seinällään hankkineensa 40 noutopizzaa ja kiitti avusta.

Tempauksesta syntyi spontaani avustuskampanja. Õhtuleht kertoi ravintoloiden ja kahviloiden keränneen lauantaina ja sunnuntaina muun muassa teetä, kahvia ja suklaata sairaaloiden henkilökunnan piristykseksi.

Oikaisu 24.10. kello 16.36: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Viron sairaalat pystyisivät tarjoamaan tehohoitoa parhaimmillaan noin 600 potilaalle. Todellisuudessa sairaalat pystyvät ylipäätään hoitamaan noin 600 koronapotilasta kerrallaan. Lukuun on laskettu mukaan koko sairaalahoidon kapasiteetti mukaan lukien tehohoito.

Oikaisu 24.10. kello 17.08: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti, että alle 12-vuotiaat ohjattaisiin Tallinnan satamassa pikatestiin ilman tuoretta, negatiivista testitulosta tai todistusta sairastetusta taudista. Todellisuudessa kyse on yli 12-vuotiaista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat