Panssarivaunut ja tuhannet sotilaat esittivät Venäjän ja sen liittolaisten voimia Afganistanin rajalla – Video näyttää Talebanin valtaannousun takia järjestetyn sotaharjoituksen - Ulkomaat | HS.fi

Panssari­vaunut ja tuhannet sotilaat esittivät Venäjän ja sen liittolaisten voimia Afganistanin rajalla – Video näyttää Talebanin valtaan­nousun takia järjestetyn sota­harjoituksen

Taustalla on erityisesti islamistisen Taleban-järjestön nousu valtaan Afganistanissa.

25.10.2021 10:15

Venäjän armeija esitti viime viikolla taitojaan Tadžikistanin Afganistanin-vastaisella rajalla, kertoo uutistoimisto Reuters. Kuusi päivää kestäneet sotaharjoitukset loppuivat lauantaina.

Virallisesti sotaharjoituksen järjestäjä oli Kollektiivinen turvallisuusjärjestö, johon kuuluu monia entisen Neuvostoliiton maita.

Harb-Maidonin harjoitusalueella järjestettyihin harjoituksiin osallistui yli 4 000 sotilasta Venäjältä, Valko-Venäjältä, Armeniasta, Kazakstanista ja Kirgisiasta. Paikalla nähtiin muun muassa hävittäjiä sekä panssarivaunuja.

Kollektiivisen turvallisuusjärjestön pääsihteerin Stanislav Zasin mukaan sotaharjoituksen tarkoituksena oli näyttää, ettei ”minkäänlaista tunkeutumista Tadžikistanin alueelle sallita”.

”Emme jätä Tadžikistania yksin vaaran edessä”, Zas jatkoi.

Harjoituksen järjestämisen taustalla on erityisesti islamistisen Taleban-järjestön nousu valtaan Afganistanissa.

Afganistanissa asuu miljoonia tadžikeja ja kyseessä on maan toiseksi suurin etninen ryhmä, kertoo Reuters. Tadžikistan on arvostellut Afganistanin uutta talebanhallintoa siitä, ettei tadžikeja ole päästetty mukaan päätöksentekoon.

Venäläismedioiden mukaan Taleban taas olisi jopa suunnitellut Tadžikistanin presidentin syrjäyttämistä.

Sotaharjoitukseen osallistuneita Venäjän, Kazakstanin ja Valko-Venäjän joukkoja Tadžikistanissa lähellä Afganistanin rajaa 23. lokakuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat