Presidentti Niinistö ja Viron uusi presidentti Alar Karis vakuuttivat, etteivät koronatoimet ole aiheuttaneet vahinkoa maiden suhteille - Ulkomaat | HS.fi

Presidentti Niinistö ja Viron uusi presidentti Alar Karis vakuuttivat, etteivät koronatoimet ole aiheuttaneet vahinkoa maiden suhteille

Vierailu oli alun perin tarkoitus toteuttaa jo toissa viikolla, mutta tapaaminen siirtyi Niinistön altistuttua koronavirukselle.

26.10. 6:24 | Päivitetty 26.10. 17:43

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina Viron uuden presidentin Alar Karisin Presidentinlinnassa. Kyseessä oli pari viikkoa sitten presidenttinä aloittaneen Karisin kauden ensimmäinen vierailu Suomessa.

Karis kehui presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen tapaa hoitaa koronaepidemiaa ja rokottaa kansalaisiaan. ”Toivon, että voimme sanoa samaa Virostakin myöhemmin.”

Virossa ja muissa Baltian maissa koronatilanne on huomattavasti vakavampi kuin Suomessa.

Presidentit vakuuttivat, ettei korona-aika ole aiheuttanut ryppyjä maiden ystävyyteen, vaikka esimerkiksi Suomen rajoitukset ovat välillä suututtaneet virolaisia. Viime kesänä Viron pääministeri Kaja Kallas kutsui Suomen suurlähettilään Timo Kantolan puhutteluun tiukkoina pidettyjen rajoitusten vuoksi.

Karisin mukaan ”myötä- ja vastoinkäymiset” eivät ole suuria ongelmia, kun sellaisia sattuu ystävien kesken. Niinistö puolestaan sanoi, ettei ole edes havainnut mitään erikoista maiden suhteissa koronaan liittyen.

Niinistön mukaan molemmissa maissa on ymmärretty, että koronatoimet liittyvät ihmishenkien pelastamiseen, eivätkö ne ole kohdistuneet mihinkään maihin. Hän korosti, että koronatilanne on ollut hyvin erilainen myös Suomen muiden naapureiden, Ruotsin ja Venäjän, kohdalla.

Karisilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa mielipidettä siihen, miten Nato-maat suhtautuisivat siihen, jos Suomi päättäisi pyrkiä sotilasliiton jäseneksi. Karis sanoi, että Nato-jäsenyyteen liittyvä keskustelu on käytävä ensisijaisesti Suomessa.

”Mutta totta kai olisimme iloisia, jos Suomesta tulee joskus Naton jäsen”, Karis sanoi.

Karis sanoi myös toivovansa lisää Suomen ja Viron yhteistyötä esimerkiksi digitaalisissa hankkeissa ja energiassa. Hänen mielestään Suomi on merkittävä valtio pohjoisen Euroopan maiden yhteistyössä.

Presidentit keskustelivat myös maiden yhteisestä rajanaapurista Venäjästä, Niinistö kertoi. Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa perjantaina.

Presidentti Karisin vierailu oli alun perin tarkoitus järjestää jo toissa viikolla, mutta tapaaminen siirtyi Niinistön altistuttua koronavirukselle. Niinistö pysytteli altistumista seuranneen viikonlopun ajan omaehtoisessa karanteenissa ja vältteli kontakteja.

Koronatestissä hänellä ei todettu tartuntaa. Niinistö palasi sittemmin karanteenista takaisin normaalirytmiin.

Niinistö altistui koronavirukselle Malmön kansainvälisessä holokaustifoorumissa, kun hän keskusteli Latvian presidentin Egils Levitsin kanssa aamiaisella. Presidentti Levits todettiin myöhemmin koronapositiiviseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat