Tutkimus: Joka viikko keskimäärin yksi kuolee ottaessaan uhkarohkean selfien – vaaran paikkojen joukossa Niagaran putoukset ja Taj Mahal - Ulkomaat | HS.fi

Tutkimus: Joka viikko keskimäärin yksi kuolee ottaessaan uhkarohkean selfien – vaaran paikkojen joukossa Niagaran putoukset ja Taj Mahal

Matkailulääketieteeseen erikoistunut espanjalainen tutkimuslaitos Fundación iO kävi läpi suuren määrän kuolemaan johtaneita selfie-tilanteita.

Selfiehetki Jackson Hole -kanjonilla Yhdysvalloissa vuonna 2015.

26.10. 9:20

Tälläkin viikolla yksi ihminen kuolee ottaessaan selfien jyrkänteen reunalla, liikkuvassa ajoneuvossa temppuillen tai muussa uhkarohkeassa tilanteessa.

Noin yksi ihminen viikossa on keskiarvo vuoden 2021 tammi–heinäkuun osalta. Lukuun päätyi espanjalainen tutkimuslaitos Fundación iO, joka on erikoistunut matkailulääketieteeseen ja trooppisiin tauteihin.

Fundación iO:n selfiekuolemia koskeva tutkimus on määrä julkaista lähiaikoina, ja sen tuloksista kertoi El País -lehti tiistaina.

Tutkimuslaitos kävi läpi selfie-kuolemia älypuhelinten aikakaudelta vuodesta 2008 viime heinäkuuhun. Sinä aikana ainakin 379 selfien ottajaa on kuollut.

Vuosittaisten kuolemantapausten määrä on ajan myötä kasvanut, mikä johtunee älypuhelinten yleistymisestä. Koronapandemia katkaisi trendin vain väliaikaisesti, El País kertoo.

Tilastollisesti selfiekuolemat ovat vähäinen kuolinsyy. Ne ovat kuitenkin tarpeettomuudessaan traagisia, eivät vähiten siksi, että uhrit ovat usein nuoria.

El Paísin mukaan matkailijat ovat tilastoissa selvästi yliedustettuina. Fundación iO:n otoksessa 141 vainajista oli turisteja ja 238 paikallisia.

Intia on tutkimuksen mukaan selfiekuolemien johtava maa. Havaituista tapauksista sata sattui Intiassa.

Seuraavat maat selfiekuolemien listalla olivat Yhdysvallat (39 kuolemantapausta), Venäjä (33), Pakistan (21) ja Brasilia (17).

Maailman vaarallisimpiin selfiepaikkoihin lukeutuvat espanjalaistutkijoiden mukaan Niagaran putoukset (Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla), Glen Canyon (Yhdysvalloissa) ja Taj Mahal (Intiassa).

Selfiekuolemista yli puolet tapahtui, kun itseään kuvaava ihminen putosi korkeasta paikasta kuten kielekkeeltä tai rakennuksen kaiteelta. Seuraavaksi yleisimpiä kuolemaan johtaneita vaaratilanteita olivat ajoneuvossa kuvaaminen ja vesillä kuvaaminen.

Selfien ottamista Niagaran putouksilla Kanadassa tammikuussa 2019.

Selfietutkimus tehtiin haravoimalla uutisia ja tiedotteita kuudella valtakielellä: englanniksi, espanjaksi, italiaksi, portugaliksi, ranskaksi ja saksaksi.

Tutkimuksen otos on siis väistämättä vajavainen. Pois jäivät muilla kielillä uutisoidut tapaukset tai selfiekuolemat, joita ei lainkaan uutisoitu.

Pakkasnäkymä Niagaran putouksilta tammikuussa 2019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat