Afganistanin Isis voi olla valmis hyökkäämään Yhdysvaltoja vastaan puolen vuoden kuluttua, arvioi maan puolustusministeriö - Ulkomaat | HS.fi

Afganistanin Isis voi olla valmis hyökkäämään Yhdysvaltoja vastaan puolen vuoden kuluttua, arvioi maan puolustusministeriö

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan on epävarmaa, onko Talebanin hallinto kykenevä estämään terroristijärjestön hyökkäykset.

Talebanin joukot ottivat käyttöönsä Yhdysvaltojen sotilaiden jättämät univormut, aseet ja varusteet. Kaksi Talebanin sotilasta kuvattiin Kabulin lentokentällä 31. elokuuta.

27.10.2021 8:39

Isis-terroristijärjestön Afganistanin haara eli niin sanottu Isis-K voi olla valmis tekemään iskun Yhdysvaltoja vastaan puolen vuoden kuluttua, arvioi Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolustusministeriön edustaja kertoi maan keräämistä tiedustelutiedoista kongressin kuulemisessa tiistaina.

”Tiedusteluyhteisö arvioi, että sekä Isis-K että al-Qaida suunnittelevat iskuja nykyisten vaikutusalueidensa ulkopuolelle ja myös Yhdysvaltoja vastaan. Kummallakaan ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kyvykkyyttä tehdä iskuja. Isis-K voi kehittää tarvittavan suorituskyvyn noin kuudesta kahteentoista kuukauden kuluttua”, kertoi puolustusministeriön neuvonantaja Colin Kahl.

Kahl kertoi lausunnossaan, että on epävarmaa, pystyykö Afganistania hallinnoiva Taleban estämään Isisin tekemiä terroristi-iskuja.

Kahlin mukaan al-Qaida voisi kerätä tarvittavat resurssit Yhdysvaltoja vastaan iskemiseen vuoden tai kahden sisällä.

Talebanin asettama ulkoministeri Amir Khan Muttaqi on aiemmin kertonut, että hallinto ottaa tosissaan Afganistanin Isisin aiheuttaman uhan. Muttaqi on luvannut, ettei Afganistanista tule tukikohtaa muihin maihin suuntautuville terrori-iskuille.

Yhdysvallat veti joukkonsa Afganistanista kesällä, mutta käyttää yhä miehittämättömiä lennokkeja alueella. Maa pyrkii sopimukseen Pakistanin kanssa sen ilmatilan käyttämisestä, kertoo CNN.

CNN:n mukaan Yhdysvallat neuvottelee muidenkin Afganistanin naapurimaiden kanssa yhteistyöstä terrorismin vastaisessa toiminnassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat