Lehti: Luxemburgin pääministerin tekemä yliopiston lopputyö on suurimmaksi osaksi plagioitua tekstiä - Ulkomaat | HS.fi

Lehti: Luxemburgin pääministerin tekemä yliopiston lopputyö on suurimmaksi osaksi plagioitua tekstiä

Luxemburgilaislehti löysi 56-sivuisesta lopputyöstä tutkijoiden kanssa vain kaksi sivua, jotka ovat todennäköisesti Bettelin omasta kynästä.

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel on toiminut pääministerinä vuodesta 2013.

27.10.2021 21:16

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel sai keskiviikkona uuden lempinimen luxemburgilaislehti Reporterissa, kun lehti paljasti tuoreessa jutussaan, että pääministerin tekemästä yliopiston lopputyöstä suurin osa on plagioitua tekstiä.

56-sivuisesta lopputyöstä Reporter löysi tutkijoiden kanssa vain kaksi sivua, jotka ovat todennäköisesti Bettelin omasta kynästä.

”Copypaste-ministeri”, otsikoi Reporter.

Bettelin lopputyö on vuodelta 1999. Reporterin mukaan pääministeri ei vain kopioinut yksittäisi lauseita vaan kokonaisia sivuja ilman viittauksia lähteisiin. Lehden mukaan Bettel kopioi työhönsä pitkiä kappaleita kahdesta kirjasta, neljältä nettisivulta ja yhdestä artikkelista.

”Bettel ei vaikuta suuremmin peitelleen plagiointiaan. Hän muun muassa kopioi 20 sivua tekstiä Euroopan parlamentin nettisivuilta – mainitsematta lähdettä”, Reporter kirjoittaa.

Bettelin omasta kynästä on lehden mukaan vain ”pari kappaletta johdannosta” ja ”lyhyt lopetus”. Lehti ja sen käyttämät asiantuntijat toteavat, että plagioinnin laajuus on vertaansa vailla.

”Plagiointi on erittäin ongelmallista, koska työhön oli kopioitu pitkiä kappaleita lähes sanasta sanaan. Ei kukaan vahingossa kopioi useita sivuja tekstiä”, valtiotieteiden professori Anna-Lena Högenauer sanoi Reporterille.

Bettelin lopputyö oli osa hänen suorittamaansa valtiotieteiden tutkintoa Nancyn yliopistossa Ranskassa.

Xavier Bettel sanoo lehdelle, että ”tämän päivän näkövinkkelistä lopputyön olisi ehkä voinut, ehkä olisi pitänytkin, tehdä toisella tavalla”.

Bettel myös korostaa, että työ on yli 20 vuotta vanha. Hänellä on lehden mukaan täysi luotto vanhaan yliopistoonsa sen suhteen, että se arvioi, täyttikö lopputyö tieteelliset kriteerit silloin, kun se tehtiin. Hän myös hyväksyy sen, jos yliopisto päätyy hylkäämään lopputyön.

Bettel on toiminut Luxemburgin pääministerinä vuodesta 2013.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat