Joe Biden pani arvovaltansa peliin saadakseen uudistuksensa läpi ennen Euroopan-matkaa, mutta sopu on yhä saavuttamatta - Ulkomaat | HS.fi

Joe Biden pani arvovaltansa peliin saadakseen uudistuksensa läpi ennen Euroopan-matkaa, mutta sopu on yhä saavuttamatta

Bidenin menolisäykset ovat kutistuneet suunnitellusta, mutta alustava sopu olisi presidentille tärkeä saavutus.

28.10. 16:51 | Päivitetty 28.10. 18:14

Washington

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lähtee torstaina Eurooppaan vailla tietoa tärkeimpien uudistustensa kohtalosta. Biden esitteli juuri lähtönsä alla uusinta kompromissiesitystä, mutta ei ole vielä saanut vahvistettua sille puolueensa tukea.

”Kukaan ei saa kaikkea mitä haluaa, en minäkään, mutta sellaisia kompromissit ovat”, Biden sanoi.

Bidenin uusin ehdotus on, että Yhdysvallat käyttäisi 1 750 miljardia dollaria eli 1 500 miljardia euroa ilmastonmuutoksen hillintään, varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja muihin sosiaalipoliittisiin ohjelmiin.

Lisäksi sopu kongressissa tarkoittaisi, että jo aiemmin neuvoteltu infrastruktuuripaketti tulee hyväksytyksi. Se sisältää 550 miljardia dollaria uusia menolisäyksiä. Yhteensä Bidenin Yhdysvallat aikoo siis käyttää uudistuksiin noin 2 300 miljardia dollaria.

Bidenin mukaan uudistusten hinta voidaan kattaa kokonaan niihin sidotuilla verouudistuksilla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi Washingtonissa 27. lokakuuta.

Yhdysvaltain presidentti lähtee heti puheensa jälkeen Eurooppaan, jossa hän osallistuu muun muassa G20-maiden kokoukseen ja YK:n ilmastokokoukseen Glasgow’ssa.

Toistaiseksi näyttää siltä, että Biden joutuu tulemaan kokouksiin tyhjiin käsin eli ilman varmuutta Yhdysvaltain lähivuosien ilmastopolitiikasta, mutta neuvottelut kongressissa jatkuvat.

Ennen puhetta Biden oli kongressissa tapaamassa puoluetovereitaan, joiden tuen hän tarvitsee uudistusten läpimenoon. Presidentti pani koko arvovaltansa peliin. Politico-lehden mukaan Biden vetosi demokraatteihin ja sanoi, että seuraavan viikon aikana ratkaistaan hänen presidenttikautensa kohtalo.

Torstaita on edeltänyt jo kuukausien taistelu demokraattipuolueen sisällä. Alunperin Biden tavoitteli 3,5 biljoonan lakipakettia, mutta summa on kutistunut kongressin vastustuksen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapumassa kongressiin torstaina.

Uudistusten tiellä on ollut ennen muuta kaksi niin sanottua maltillista demokraattisenaattoria: Joe Manchin Länsi-Virginiasta ja Kyrsten Sinema Arizonasta. Heidän vastustukseensa ovat kaatuneet esimerkiksi alkuperäiset suunnitelmat varakkaiden amerikkalaisten veronkorotuksista ja energiauudistuksesta.

Torstaina uutisoitiin, että myös perhevapaat on pudotettu pois lakipaketista. Alunperin Biden ajoi 12 viikon palkallista perhevapaata amerikkalaisille.

Manchinin ja Sineman lisäksi Bidenin on saatava myös puolueen vasen laita hyväksymään lakiuudistus. Vasemmiston on ollut vaikea niellä lakipaketin kutistumista.

Vasemmistosenaattori Bernie Sanders sanoi, että torstain kompromissiesitys on ”merkittävä askel”, mutta hän haluaa nähdä siitä vielä paremman version.

Karsittukin sopimus merkitsisi Yhdysvaltain merkittävintä sosiaalipoliittista uudistusta pitkään aikaan. Sen uskotaan myös nostavan Yhdysvaltain ilmastopoliittiset investoinnit historialliselle tasolle.

Esimerkkejä Bidenin torstaina esittelemistä uudistuksista:

  • Kaikille kolme- ja neljävuotiaille oikeus ilmaiseen varhaiskasvatukseen, ja lisäksi perheille tukea päivähoitoon. Yhdysvalloissa kouluun mennään viisivuotiaina.

  • Lapsilisää muistuttava verohelpotus, joka on useimmille amerikkalaisperheille 250-300 dollaria kuussa lasta kohden.

  • 550 miljardia dollaria ilmastotoimiin kuten verohelpotuksiin ja tukiin amerikkalaiselle uusiutuvalle energialle.

  • Julkisen sairausvakuutuksen laajentaminen ja hintojen leikkaus.

  • 15 prosentin minimivero suuryrityksille, joiden voitot ylittävät miljardi dollaria.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat