Öljy-yhtiöiden johtajat ensi kertaa Yhdysvaltain kongressin tentattavana ”vuosikymmenten petoksesta” - Ulkomaat | HS.fi

Öljy-yhtiöiden johtajat ensi kertaa Yhdysvaltain kongressin tentattavana ”vuosikymmenten petoksesta”

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun öljy-yhtiöiden johto vastasi kysymyksiin valaehtoisesti.

Muun muassa Darren Woods (vas.) ja Michael Wirth (oik.) olivat kongressin tentattavana torstaina. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Carolyn Maloney.

28.10. 20:38 | Päivitetty 28.10. 21:11

Yrittivätkö öljy-yhtiöt peitellä fossiilisten polttoaineiden haittoja? Johtivatko ne tietoisesti kuluttajia harhaan yrittäen hälventää huolta ilmastonmuutoksesta?

Muun muassa näihin kysymyksiin maailman suurimpien öljy-yhtiöiden edustajat joutuivat torstaina vastaamaan Yhdysvaltain kongressissa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun öljy-yhtiöiden johto vastasi kysymyksiin valaehtoisesti. Kuulemisen puheenjohtaja, demokraatti Carolyn Maloney kutsui avauspuheenvuorossaan kuulustelua historialliseksi.

”Neljän vuosikymmenen petoksen ja peittelyn jälkeen fossiilisten polttoaineiden teollisuuden on vihdoin muutettava toimintatapojaan”, hän sanoi.

Osa republikaaneista tuomitsi kuulemisen ”häiriötekijäksi”. Edustajainhuoneen valvontakomitean republikaaniryhmän johtaja James Comer ihmetteli, miksi demokraatit eivät puhu inflaatiosta, kalliista energiasta tai muista presidentti Joe Bidenin hallinnon kohtaamista ongelmista.

”Tämä on vain puolueellista teatteria, joka on järjestetty parhaaseen katseluaikaan”, hän sanoi ja kyseenalaisti koko kuulemisen lainmukaisuuden.

Kongressin kuuleminen on pidemmän tutkinnan ensimmäinen vaihe. Tutkinnan odotetaan kestävän ainakin vuoden.

Kuultavina torstaina olivat muun muassa Exxonin, BP:n, Chevronin ja Shellin johtajat. Kukaan heistä ei ollut paikan päällä Washingtonissa, vaan he osallistuivat etäyhteydellä.

Puheenjohtaja Maloney pyysi vuorollaan johtajia vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin ”kyllä” tai ”ei”. Selvisi, että öljy-yhtiöiden edustajat olivat yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutos on todellinen ilmiö ja fossiiliset polttoaineet sen keskeinen syy.

Yhdysvaltojen suurimman öljy- ja maakaasu­teollisuuden kauppaliiton johtaja Mike Sommers totesi kuitenkin omassa puheenvuorossaan, ettei hän voi tai aio tukea sellaisia ilmastotoimia, jotka saattavat Yhdysvallat epäedulliseen asemaan.

”[Ne] tuhoavat työpaikkoja, nostavat energian hintaa, vahingoittavat Yhdysvaltojen kilpailukykyä – – Kalliimmalla energialla on suora vaikutus amerikkalaisten arkeen”, Sommers sanoi.

Yhtiöt eivät myöntäneet kuluttajien tietoista harhauttamista. Republikaani James Comer kysyi kaikilta neljältä öljy-yhtiön johtajalta, olivatko he koskaan hyväksyneet ilmastonmuutokseen liittyviä disinformaatio­kampanjoita. Kaikki vastasivat ei.

Demokraatti Maloney teki tiettäväksi, että hän oli osin tyytymätön saamiinsa vastauksiin. Hän nosti erikseen esille pettymyksensä Exxonin toimitusjohtajan Darren Woodsin todistukseen liittyen yhtiön aiemmista kannanotoista ilmastonmuutoksesta.

”Toivoin, että ette olisi kuten tupakkateollisuus ja valehtelisi”, hän sanoi viitaten 1990-luvun tupakkayhtiökuulemisiin, joissa tupakkayhtiöiden johto päätyi valehtelemaan valaehtoisissa todistuksissaan.

Öljy-yhtiöiden toimintaa on jo aiemmin tutkittu runsaasti. Tutkijoiden mukaan on selvästi osoitettavissa esimerkiksi, että öljy-yhtiöt ovat tietoisesti pyrkineet johtamaan kuluttajia harhaan.

Öljy-yhtiöt ovat kiistäneet tämän. Esimerkiksi Exxon ilmoitti ennen kuulemisia, että sen lausunnot ilmastonmuutoksesta ovat olleet ”todenmukaisia, faktoihin perustuvia, läpinäkyviä” ja että ne ovat kehittyneet yhtä matkaa tieteen kanssa.

Sanomalehti The New York Times kuitenkin huomauttaa, että Exxon mainosti vielä vuonna 2000, että ”tutkijat eivät ole pystyneet vahvistamaan, että öljyn, kaasun ja hiilen polttaminen aiheuttaa ilmaston­muutosta”.

Jo vuosikymmen aiemmin YK:n tutkijat olivat kuitenkin vahvistaneet, että maapallon lämpötila oli kohonnut 0,5 astetta etupäässä fossiilisten polttoaineiden aiheuttamien kasvihuonepäästöjen vuoksi.

Demokraatit ovat verranneet torstain kuulemistilaisuuden merkitystä tupakkayhtiöiden kuulemisiin 1990-luvulla. Tuolloin oikeudessa kiisteltiin siitä, olivatko tupakkayhtiöt yrittäneet peitellä tupakoinnin terveysvaikutuksia.

Ilmaston tutkijat ovat joidenkin mielestä nyt yhtä varmoja siitä, että fossiiliset polttoaineet aiheuttavat ilmaston lämpenemistä kuin lääkärit olivat aikanaan siitä, että tupakointi aiheuttaa syöpää.

Oikeustaistelut päättyivät lopulta siihen, että tupakkayhtiöt myönsivät tupakoinnin olevan haitallista terveydelle.

Öljy-yhtiöiden kuuleminen järjestettiin vuoden merkittävimmän ilmastotapahtuman, YK:n ilmastohuippukokouksen alla. Sunnuntaina yhteen kokoontuvat ensi kertaa kahteen vuoteen valtionpäämiehet, ministerit, kansainväliset yritykset ja järjestöt.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ajautunut oman hallintonsa sisällä hankaluuksiin. Toistaiseksi näyttää siltä, että Biden joutuu tulemaan kokouksiin tyhjin käsin, mutta neuvottelut kongressissa jatkuvat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat